"İngiliz Parlamentosu'nun Filistin'in Bağımsızlığını Tanıması Önemli"

Zirve Üniversitesi İktisadi-İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, İngiliz Parlamentosu'nun Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi 274 oyla kabul etmesinin...

Zirve Üniversitesi İktisadi-İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, İngiliz Parlamentosu'nun Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi 274 oyla kabul etmesinin önemine dikkati çekerek, "İngiltere’deki kanunlara göre bir devletin bağımsız bir devlet olarak tanınması için hükümet tarafından da tanınması gerekiyor.” dedi.

Yazılı açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, İngiltere’de yaşanan bu gelişmenin İsrail-Filistin arasındaki kanı durdurabileceğini savunarak, Fransa’nın da Filistin’i devlet olarak tanıyabileceğinin sinyallerini verdiğini söyledi. İngiliz Parlamentosu'nun aldığı karar ile Filistin’in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi kabul ettiğine değinen Dede, “İngiltere’deki kanunlara göre bir devletin bağımsız bir devlet olarak tanınması için hükümet tarafından tanınması gerekiyor. Fakat parlamentonun tanımış olması hükümeti psikolojik olarak zorlayıcı bir etkiye sahip. Kısa sure içinde İngiliz Parlamentosu'nun hükümete yapacağı baskıyla bu tanınma meselesinde resmi bir karar çıkabilir.” diye konuştu. .

Bu gelişmenin ardından Fransa’nın da Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanıyabileceğine dair sinyaller vermesini değerlendiren Dede, “İngiltere’nin ardından Fransa’nın da böyle bir girişimini olması daha fazla devletin resmi olarak Filistin’i tanımasına ön ayak olabilir. Önümüzdeki kısa süre içinde daha fazla Avrupalı devletlerin Filistin’i tanıyacağını düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.

"Avrupa devletlerinin Filistin’i tanıması barışa katkı sağlayabilir" diyen Dede, şunları kaydetti: “Avrupalı devletlerin uluslararası siyasi arenada sözü daha çok geçiyor. Bütün Afrika ve Latin Amerika ülkeleri Filistin’i tanısa belki bu kadar etkisi olmaz. Fakat İngiltere, Fransa gibi iki önemli Avrupa ülkesinin bu konuda bir pozitif adım atması etkili olacaktır. Bu Filistin’in işine yarayacaktır.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri