İngiliz Gazeteci: Kobani'nin Büyük Bölümü Işid Kontrolünde

IŞİD ile PYD güçleri arasında Kobani'de çatışmalar devam ederken, propaganda savaşı da hız kazandı. IŞİD, Kobani’den çekilmeye başladığı yönündeki haberlere, insansız hava aracı ile çekilen görüntü ve iki yıldır rehin tuttuğu...

IŞİD ile PYD güçleri arasında Kobani'de çatışmalar devam ederken, propaganda savaşı da hız kazandı. IŞİD, Kobani’den çekilmeye başladığı yönündeki haberlere, insansız hava aracı ile çekilen görüntü ve iki yıldır rehin tuttuğu İngiliz muhabirini kullanarak karşılık verdi.

Sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanan görüntülerde Aynü’l-Arap (Kobani) ismi Aynü’l-İslam şeklinde veriliyor. Şehrin havadan çekilen görüntülerinin eşliğinde “İslam Devleti İnsansız Hava Aracı Aynü’l-İslam'da başlığının atılması dikkat çekiyor. Yayınlanan görüntülerde ilk olarak çatışmalar sonucunda Kobani’deki yıkım göze çarpıyor. Sınır bölgesindeki Türkiye’ye ait tahıl silolarına işaret edilerek verilen görüntülerde çevrede sadece Türk bayrağının olduğuna dikkat çekiliyor.

Muhabir olarak kullanılan İngiliz Gazeteci John Cantlie, Kobani'nin IŞİD militanlarının denetiminde olduğunu ifade ederek, ABD olmak üzere Batılı güçlerin Kobani'nin kimin elinde olduğuyla ilgili yalan söylediklerini öne sürüyor

"HAVA SALDIRILARI İŞE YARAMADI"

John Cantlie, “Bugün Türkiye – Suriye sınırındaki Kobani’deyiz. Tam arkamda gördüğünüz yer Türkiye. PKK'nın güvenli bölgesi diye bilinen, şimdi tamamen IŞİD'in kontrolündeki Kobani'nin kalbindeyiz. IŞİD askerleri bu kilit Kürt şehrini ele geçirmek için neredeyse bir aydır savaşmaktalar. ABD'nin yarım milyar dolarlık hava saldırıları hiçbir işe yaramadı. Mücahitler kent merkezine kadar girdiler. Şehrin güney ve doğu bölgesini kontrolünü ele geçirdiler." şeklinde konuşuyor.

IŞİD’in çekilmeye başladığı yönündeki Batı medyasında çıkan haberleri yalanlayan Cantlie, alaycı bir şekilde, "IŞİD’in çekilmeye başladığını, hava saldırılarında son 48 saatte yüzlerce IŞİD mensubunun öldüğünü söyleyen hiçbir Batılı gazeteciyi burada göremiyorum." diyor. Cantlie, Batı medyası ve ABD'li yetkililerin yalan yanlış haber ya da açıklamalar yaparak IŞİD'i yenilmiş gibi göstermeye çabaladıklarını savunuyor.

"KERRY'NİN AÇIKLAMASI, KÜRTLERDEN NEFRET EDEN ERDOĞAN’I YARALADI"

Amerikalı yetkililerin açıklamalarına değinen Cantlie, "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kobani'yi 'IŞİD'e karşı kimsenin yardım etmek istemediği korkunç bir yer' olarak niteledi. Bu, Kürtlerden nefret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yaraladı." ifadelerini kullanıyor.

“Arkamda da gördüğünüz gibi geride Türk Bayrağı dalgalanıyor.” diyen İngiliz gazeteci, “Ben Kobani'de yalnızca IŞİD mücahitlerini görüyorum. Burada, PYD, PKK, Peşmergeler yok, çok sayıda mücahit var ve kesinlikle hiçbir yere gitmiyorlar." diye konuşuyor.

Kobani'de hiçbir gazeteci bulunmadığını ifade eden Cantlie, medya organlarının haberlerini Kürt komutanlara ya da ABD Beyaz Saray sözcülerinin açıklamalarına göre yaptığı iddia etti. Cantlie, "İki tarafın da burada olan bitenlerle ilgili doğruyu söylemeye hiç niyetleri yok. Hava saldırıları bazı mücahit gruplarının tanklarını ve ağır silahlarını kullanmasını engelledi. Onlar da hafif silahlarını kullandılar. ABD, işbirliği yapan koalisyon, IŞİD'in yenilmiş gibi gösterilmesi, Kobani'nin zafer simgesi olarak görünmesi için can atıyor. Ama onlar da biliyor, mücahitler de biliyor, hava saldırıları ya da buradaki güçler, Kobani'de ya da başka bir yerde IŞİD'i yenmeye yetmeyecek.” diyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri