İncirlik'in planını Konya bozmuş

İncirlik'te geçici olarak konuşlanan Konya'dan bir F-16 filosunun direnerek darbeye katılmadığı netleşti.

Cuntacıların darbe girişiminde ön planda Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı birliklerinin kullanılması öngörülürken, Adana’daki İncirlik Üssü’nün de hava operasyonlarında aktif şekilde kullanılacağı, Anadolu’da beklenen başarı sağlanamayınca Ankara’daki Akıncılar Üssü ile sınırlı kalındığı anlaşıldı. İncirlik Üssü’nün Türk Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın darbe girişiminde Hava Kuvvetleri’nde “2’nci adam” olarak görevlendirildiği de ortaya çıktı. 15 Temmuz gecesi İncirlik’te geçici olarak konuşlanan Konya’dan bir F-16 filosunun ise direnerek darbeye katılmadığı netleşti.

Tuğgeneral Bekir Ercan Van ve altındaki karargâh subayları ve pilotlar Ankara ve İstanbul’da erken başlayan darbe operasyonunda havadaki uçaklardan ikisine yakıt ikmali yapmak üzere İncirlik’ten havalandı. Daha sonra bir tanker uçak da Kayseri bölgesinde hareket etti ancak yakıt ikmali yapmasına gerek kalmadan döndü. Bu sırada Adana Valisi, Cumhuriyet Başsavcısı ve Tugay ve Jandarma Komutanı, Tuğgeneral Van’ı telefonla arayarak darbeden vazgeçmesi için ikna etmeye çalıştıysa da sonuç alamadı. Bunun üzerine üssün elektrikleri ile buradan çıkacak kara araçlarının önü kesildi. Kent merkezine yönlendirilen bu araçlardan birinin mühimmat yüklü olduğu belirlendi.

Tuğgeneral Van kuşatıldığını anlayınca Osmaniye’deki jandarma birliğinden yardım istedi. Bu da engellenince Adana’da darbecilerin askeri harekat alanı sınırlı kaldı. Komutanın yanı sıra 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı Kurmay Başkanı, Destek Kıta Komutanı albaylar ile pilotların birlikte hareket ettiği İncirlik’te o saatlerde görevli sadece bir astsubayın darbeye direndiği, direnebileceği bilinenlerin ise dış görevlere ya da evlerine gönderildiği belirlendi.

Sabaha karşı darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanacağı anlaşıldığında, il yöneticileri komutandan teslim olmasını bir kez daha istedi. Komutan Van ise bu saatlerde İncirlik’teki ABD makamlarına başvurarak iltica isteğinde bulundu. ABD’nin Avrupa Komutanlığı’ndan olumsuz cevap geldi. Sıkıştığını anlayan general, teslim oldu. Tuğgeneral Van hakkında 2 yıl önce ‘paralelci’ olduğuna ilişkin olarak bazı internet sitelerinde iddialar yer aldığı, bunun üzerine adliyeye başvurarak sözkonusu yayınların ‘önlenmesi ve silinmesi’ kararı aldırttığı da ortaya çıktı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri