İncirde Aflatoksin Alarmı

İncir ihracatında söz sahibi Aydın’da geçen yıl ihraç edilen mahsulde iadelerin artmasından dolayı bilgilendirme ve uyarı toplantısı yapıldı.

İncir ihracatında söz sahibi Aydın’da geçen yıl ihraç edilen mahsulde iadelerin artmasından dolayı bilgilendirme ve uyarı toplantısı yapıldı. İade sebeplerinin başında yer alan aflatoksin konusundaki toplantıda konuşan Aydın Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Caner Işlak, herkesi duyarlı olmaya çağırdı. Işlak, “ABD'de aflatoksin sınırı 20 ppb olmasına rağmen Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracatta önceden 4 ppb iken 10 ppb`ye çıkarılmıştır. 2012 ürün yılında artış gösteren aflatoksin bulaşıklığı sebebiyle başta AB olmak üzere alıcı ülkelerden geri gelen parti sayılarındaki önemli artışlar sebebiyle konuyla ilgili önlemler almak için yapılacak olan bilgilendirme toplantımız, umarım sektörümüz için yararlı sonuçlar oluşturur. İncirde aflatoksinin yanında okratoksin de büyük sorun. Bunun en büyük sebebi, işlemelerde ve fabrikalarda ayıklanamıyor oluşu.” dedi.

Aydın Gıda Tarım ve Havyacılık İl Müdürlüğü, ATB ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) temsilcilerinin bulunduğu toplantıda Caner Işlak, Aydın’ın en önemli ihracat ürünü sayılan kuru incirin, Türkiye'nin de geleneksel ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda bulunduğunu söyledi. Dünya kuru incir üretiminin dörtte birini ve kuru incir dış ticaretinin yarıdan fazlasını Türkiye’nin karşıladığını, ülkedeki kuru incir üretiminin önemli bir bölümünü de Aydın'ın sağladığını söyledi. Türkiye'deki toplam incir ağacının yüzde 60'ından fazlasının Aydın’da bulunduğunu, dolayısıyla da toplam incir üretiminin yarıdan fazlasının bu ilde yapıldığını belirten Işlak, şunları kaydetti: “İlimizde üretilen incirin yaklaşık yüzde 5'i taze olarak pazarlanmakta, kalanı ise kuru incir olarak değerlendirilmektedir. İlimizde 2012 yılında 171 bin 637 ton yaş incir üretilmiştir. Bu miktar, Türkiye incir üretiminin yüzde 62,4’ünü kapsamaktadır. Kuru incirin en önemli kalemlerini, ekstra kuru incir ve birinci sınıf kuru incir oluşturmaktadır. İhracatımızın yüzde 80’den fazlası AB ülkelerine yönelik olup dünya kuru incir ithalatına ilişkin veriler incelendiğinde ise Fransa ve Almanya’nın en önemli ithalatçılar olduğu göze çarpmaktadır. Bu iki ülkenin toplam ithalattan aldıkları pay yüzde 30 düzeyindedir. Bu ülkeleri İtalya, Hollanda ve İsviçre takip etmektedir. Yalnız ihracatımızda Ortadoğu, Çin, Tayland ve Kore’ye yönelmek lazımdır. İhracat yıllarına değerlendirildiği zaman Çin’e ihracat yüzde 400 artmıştır. Bu ülkelere ağırlık vermek, incirin geleceği açısından çok önemlidir. Bu konuda gerek ihracatçılar gerek ihracatçı birlikleri gerekse bizlerin üzerine çok büyük görevler düşmektedir.”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu’ndan katılan ziraat mühendislerinin yaptığı bilgilendirme toplantısına Prof. Dr. Uygun Aksoy başkanlık etti. Prof. Dr. Aksoy, ihraç edilen ürünlerde sağlık konusunda dünya ülkelerinin çok hassas olduğunu, üreticinin ve ihracatçının bu konuda daha da duyarlı olması gerektiğini söyledi. Aydın’da geçen yıl 41 bin 545 ton olan incir rekoltesinin, bu yıl hava şartlarının uygun gitmesi durumunda 42 bin 530 ton olması bekleniyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri