İncir İhracatından 170 Milyon Dolar Gelir Sağlandı

Dünyada incir üretiminde ilk sırada yer alan Türkiye, 100 ülkeye kuru incir ihracatı yapıyor.

Dünyada incir üretiminde ilk sırada yer alan Türkiye, 100 ülkeye kuru incir ihracatı yapıyor. Geçen sezondan 100 ülkeye, tonu 3 bin 400 dolardan ihraç edilen 49 bin ton 821 kilogram kuru incirden 169 milyon 391 bin 400 dolar gelir sağlandı. Ülkede üretilen incirin yüzde 90’ı Aydın ve İzmirli üreticiler tarafından gerçekleştiriliyor.

Fındık, çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru kayısıdan sonra kuru incirde de ihracat yapılan ülke sayısı arttı. Son yıllarda 50 bin tonluk üretimi ile yüzde 70’i AB ülkelerine olmak üzere, 100’e yakın ülkeye kuru incir ihraç edilmeye başlandı. Kuru incir ihracatıyla ilgili bilgi veren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Menaşe Gabay, ihraç edilen kuru incirin yüzde 90’lık bölümünün Aydınlı ve İzmirli üreticilerden temin edildiğini söyledi. Gabay, 1 Eylül 2012-15 Ağustos 2013 tarihleri arasında 49 bin ton 821 kilo kuru incir, 2 bin ton 787 kilo kesilmiş kuru incir, 6 bin 839 kilo ezme kuru incir ve 594 kilo hurda kuru incir ihracatı yapıldığını belirtti.

Kuru incirin, son yıllardaki ortalama 50 bin tonluk üretimi ve yıldan yıla değişmekle birlikte 45-50 bin ton civarındaki ihraç miktarı ile kuru ve kabuklu meyveler arasında fındık, çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru kayısıdan sonra dördüncü sırada yer aldığını belirten Gabay, "Kuru incir 100’e yakın ülkeye ihraç edilmekle birlikte ihracatımızın yüzde 70 civarı Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır. Dünya kuru incir üretim ve ihracatında ise Türkiye ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca, kuru incir 30 binden fazla üretici ailesinin yanı sıra işletme ve firmalarda çalışan en az 15 bin insanımızın da geçim kaynağını oluşturmaktadır. Aydın’ın tamamına yakını ile İzmir’in bazı ilçe ve köylerinin geçim kaynağı olan önemli tarım ürünlerinden birisidir.” dedi.

İhraç edilen kuru incirde karşılaştıkları sorunlara değinen Gabay, “Kuru incir, Ege Bölgesi ekonomisi ve insanları açısından taşıdığı öneme ve dünyada sahip olduğu önemli konuma rağmen maalesef başta aflatoksin olmak üzere, diğer bazı sorunlarla da karşı karşıya kalmaktadır. İnsan sağlığı için tehlike arz eden ve günümüzde başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere ihracatımızın başlıca sorununu oluşturan aflatoksinin çözümü için Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkiler Bölümü, Erbeyli İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğü ve İzmir Ticaret Borsası'yla, ortak ‘Kuru İncir Yetiştiriciliği ve Aflatoksin Yönetimi El Kitabı’ bastırdık. Kitapçıkta da anlatıldığı üzere, tam olarak yok edilmese de üretim, hasat, depolama ve taşımada uygulanacak iyi tarım uygulamaları ile daha düşük düzeye indirilebilmektedir.” diye konuştu.

Aflatoksinin, bugün için ihracat aşamasında karşılaşıldığı için henüz üreticiler tarafından önemli bir darboğaz olarak görülmediğine dikkat çeken Gabay, şunları ifade etti: “Ancak, zorunlu uygulamaya girecek olan izlenebilirlik sistemi ile birlikte hem ihracat hem de iç piyasaya gidecek ürünlerde, üreticilerimiz de bulaşmalardan yasal olarak sorumlu hale gelecektir. Ayrıca, bitkisel üretimde kullanılan bitki koruma ürünlerinin kayıtlarının tutulması ve izlenmesi hakkında yönetmelik 25.11.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Üreticilerimiz, bağlı bulundukları tarım il veya ilçe müdürlüklerinden üretici kayıt defterini temin etmeli ve üretim aşamasında kullandığı tüm bitki koruma ürünlerini üretici kayıt defterine eksiksiz yazmalıdır.”
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri