İnce Minare’de restorasyon başladı

Selçuklu mimarisinin nadide eserlerinden biri olan İnce Minareli Medrese’de restorasyon çalışmaları başladı.

Taş kanseri yüzünden kapıları dejenere olmaya başlayan İnceli Minareli Medrese’de kapsamlı bir restorasyon çalışması yapılacak.

8 asırlık İnce Minareli Medrese’de restorasyon çalışmaları sonunda başladı. Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy talimatıyla gerçekleştirilecek. 1250-1265 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen medresede çiniler hala varlığını koruyor. Medrese’nin minaresi 1901 yılında yıldırım çarpması sonucu yıkıldı. Restorasyon kapsamında çinilerin tamamı elden geçirilerek restore edilecek. Son yıllarda çevresel etki nedeniyle özellikle taç kapısı yıprandı. Çok değerli bir eser Selçukluların yapmış olduğu nadir kapı örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Selçuklu'yu simgeleyen eserlerden biri olan İnce Minareli Medrese 2. İzzettin Keykavus döneminde yapıldı. Çevresel etkenlerden dolayı kapının yeniden restore edilmesi gündeme geldi.

ANADOLU’DAKİ İLK ÜNİVERSİTELERDEN BİRİ

İnce Minareli Medrese Anadolu'daki en büyük üniversite ve hoca yetiştiren bir üniversite olarak tarihi kayıtlara geçti. Asırlar boyunca burada farklı ilimler öğretilmiş. Astronominin de gösterildiğine dair birtakım emareler var. Özellikle kubbesindeki yıldızları temsil eden çinilerle burada başka ilimlerin öğretildiği tahmin ediliyor. Selçuklu'nun Kösedağ Savaşı yenilgisinin ardından Moğollar'ın da yer aldığı dönemde Sahib-i Ata Fahrettin bu kapıyı yaparken üzerinde Fetih Suresi, Ayet-el Kürsi ve Yasin Suresi var.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri