İmo: Türkiye'nin Ayrıntılı Yapı Envanteri Yok

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, depremin yıkıcı etkisinin ancak yapı üretimi ve yapı denetiminin nitelikli hale getirilmesiyle azaltılabileceğini söyledi. Biçer, ayrıca Türkiye'de ayrıntılı yapı envanteri...

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, depremin yıkıcı etkisinin ancak yapı üretimi ve yapı denetiminin nitelikli hale getirilmesiyle azaltılabileceğini söyledi. Biçer, ayrıca Türkiye'de ayrıntılı yapı envanteri olmadığını söyledi.

17 Ağustos Marmara depreminin 19. yıl dönümü nedeniyle basın toplantısı düzenleyen Biçer, depremlerin doğal afete dönüşmesinin nedeninin depreme karşı önlem alınmaması olduğunu belirtti. Denetimsizliğin neden olduğu olumsuzlukları ‘kader’ olarak değerlendiren yaklaşımın terk edilmesi gerektiğini kaydeden Biçer, yer hareketlerine ve zemine uygun yapı üretmenin depremi tehlike olmaktan çıkartacağı gerçeğinin görülmesi gerektiğini anlattı. Yapılarda depreme karşı hazırlamanın iki temel yolu bulunduğunun altını çizen Biçer, "İlki mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi, güçlendirilmesidir. İkincisi ise yapı üretim sürecinin denetlenmesidir." dedi.

Türkiye’de ayrıntılı yapı envanteri olmadığı için yapıların olası bir depremde ne tür tepki vereceğinin bilinmediğinden yakınan Biçer, "1999 Marmara ve 2011 Van depremlerinde yapı stokumuzun iyi bir sınav vermediği açıktır. Yapı stokumuzun yüzde 60’ının 20 yaş ve üzeri yapılardan oluştuğu, bunların büyük bölümünün ise ruhsatsız olduğu ve mühendislik hizmeti almadan üretildiği bilinmektedir. Uzun yıllar deprem tehlikesine ses çıkarmayan siyasi iktidar, tek çare olarak kentsel dönüşüm projelerini başlatmış, ancak adaletsizlik, keyfilik, hukuksuzluğun yol yol açtığı mağduriyetler bu projelerin kentsel değerleri sermaye gruplarının kullanımına uygun hale getirmeye hizmet ettiğini göstermektedir." diye konuştu.

Biçer ayrıca siyasi iktidarın kamu adına denetim yapmakla sorumlu meslek odalarını devre dışı bırakıp, projelerin denetlenmesinin önüne geçmek, yapı üretimi ve denetimini ticarileştirmek, kentsel değerleri sermaye gruplarının kullanımına sunmak istediğini ileri sürdü.

Öte yandan İMO Adana Şubesi'nde Marmara depreminin 15. yılı nedeniyle depreme duyarlılık sergisi açıldı. Bina yapımında yapılan yanlışların depremlerle gösterildiği fotoğrafların yer aldığı sergide katılımcılara deprem broşürü dağıtıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri