IMF’nin Türkiye'ye gönderdiği para rezervlere eklendi

IMF, 650 milyar dolarlık rekor SDR dağıtımını gerçekleştirdi. IMF’de yüzde 1 payı bulunan Türkiye de brüt rezervine 6,4 milyar dolar ekledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ,650 milyar dolar ile tarihinin en büyük SDR-Özel Çekim Hakkı dağıtımını gerçekleştirdiğini duyurdu. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, "Dünya için bir taze kan ve eğer akıllıca kullanılırsa bu benzeri görülmemiş krizle mücadele için eşsiz bir fırsat" açıklamasını yaptı.

Üye ülkelerin IMF'deki "kotaları" ile doğrudan orantılı tahsis edilen SDR’la Merkez Bankası’nın da brüt rezervine yaklaşık 6,4 milyar dolar eklenmiş oldu. Merkez Bankası'nın uluslararası rezervler ve döviz pozisyonu tablosunda paylaşılan SDR'larda 13 Ağustos haftası itibarıyla 1 milyar 388 milyon dolarlık pozisyon bulunuyor. 6,4 milyar dolarlık IMF parasının aktarılmasıyla bir sonraki hafta söz konusu tablonun güncel hali de görülmüş olacak.


Ekonomistlerin yaptığı değerlendirmeye göre; SDR aktarımıyla Merkez Bankası'nın brüt rezervleri artacak. Ancak yükümlülükler de artacağından net rezervde bir değişim olmayacak. Yapılan değerlendirmeye göre; brüt rezerv artarken, Merkez Bankası kısa vadeli dış borcu SDR tahsisatı ile artmayacak.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri