İmamlar kanaat önderliği yapmalı

Diyanet- Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç, “Din görevlisi kardeşlerimiz bulundukları bölgelerde kanaat önderleridirler. Küsleri barıştırma, yoksullara yardım etme görevleri de var. İnsanları önyargısız dinleyerek, sorunları çözmeliler” dedi

1-7 Ekim tarihleri tüm Türkiye'de “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlanıyor. Toplumun kanaat önderleri arasında yer alan din görevlileri görev yerlerinde birçok zorlukla karşılaşıyor. İmamların resmi nikâh olmadan dini nikâh kıymasının yasak olduğu bilinmesine rağmen birçok bölgede imamlar dini nikâh kıymaya zorlanıyor.  

Diyanet- Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç, “Bazı bölgelerimizde imam kardeşlerimize resmi nikâhları olmadan dini nikâh kıymaları noktasında ısrarcı oluyorlar, hatta şiddet gören imam kardeşlerimiz var artık toplumuzun bunu bilmesi gerekir imamların resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyma gibi yetkileri yok” şeklinde konuştu”

“CAMİLER ÖDENEKTE BULMAKTA ZORLANIYOR” 

Camilerin ısınma, elektrik, su faturaları gibi borçlarını ödeme konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Koç, şunları ifade etti: “Camilerimizin devlet tarafından karşılanan bir ödenekleri yok. Bazı camiler faturalarını cami cemaatinden toplayarak yâda bir hayırseverin yardımları ile ödüyorlar ancak her zaman yardım bulamayabiliyorsunuz. Özellikle köylerde ve kasabalarda bu sorun daha belirgin halde hissediliyor. Köy halkının yâda cami cemaatinin yardım edebilme gücü olmuyor bu konuda imamlar ve camilerimiz büyük sıkıntı yaşıyor. Camilerinde kendilerine belirlenen bir ödenekleri olmalı devletimizin birçok kurumunun bu konuda ödenekleri var camilerimizin de bu tarz masrafları için ödenekleri olmalı”  

PANDEMİ MERKEZİ EZAN SİSTEMİNİN GEREKLİLİĞİNİ GÖSTERDİ 

Pandemiden önce camilerin merkezi ezan ve vaazların merkezi ezan sisteminde okunmadığını belirten Koç,  “Pandemiden önce camilerde merkezi ezan sistemi kullanılmıyordu. Ancak pandemi ile birlikte merkezi ezan sistemi bir zaruri bir hale dönüştü. Sokağa çıkma yasakları olduğu dönemde tüm cami görevlilerin sokağa çıkması yerine merkezden bir hocamız ezan okuyarak tüm camilere ezan sesini ulaştırabildi. Şuan merkezi ezan sistemi devam ediyor. Ancak din görevli kardeşlerimiz ezan okuma kursları, vaaz verme gibi hizmet içi eğitim kurslarına devam ediyor. Camilerimizde güzel ezan okuyan güzel vaaz eden imamlarımız var. Merkezi ezan sistemi hakkında toplumumuzdan olumlu dönüşler olduğu gibi olumsuz dönüşlerde alıyoruz. Ezan, namaz vakitlerini ilan eden evrensel ilahi bir mesajdır. Ezanların, kulağa hoş gelecek bir şekilde güzel bir ses ve makamla okunmasını temin etmek, birbirine yakın camilerde okunan ezan seslerinin karışıklığını önlemek amacıyla ezanı güzel okuma yeterliğini haiz müezzinlerimizin okuması her zaman önemlidir. Başkanlığımızın imamlarımıza yönelik çalışmaları da devam ediyor şeklinde konuştu.

İMAMLAR BULUNDUKLARI BÖLGENİN KANAAT ÖNDERLERİDİR

İmamların bulundukları bölgelerde kanaat önderi olduklarına dikkat çeken Koç, sözlerine şöyle devam etti: “Din görevlisi kardeşlerimiz bulundukları bölgelerde kanaat önderleridirler. Küsleri barıştırma, yoksullara yardım etme. İhtiyaç sahiplerine ulaşama gibi birçok konuda toplumumuz imamlarımızdan yardım isterler. Bir köyde küs iki aile barıştırılmak istenirse iki ailenin barışmasına imamlar öncülük eder. İnsanları önyargısız dinlemeleri ve gelen herkesi gülümseyerek karşılamaları gerekir. Çevrede kötü alışkanlıklarından kurtulmak isteyen, küs akrabası ile barışmak isteyen o bölgenin büyüklerine yada imamlarına gelir imamlar sadece namaz kıldırmak değil ayanın zamanda bu tür fonksiyonlarda yerine getirirler. Nitekim efendimiz (s.a.s) “sizden biriniz bir kötülük gördüğü zaman onu eliyle, eli ile gücü yetmezse dili ile dili ile gücü yetmezse içinden dua ederek onu düzletemeye çalışsın” hadisi şerifince hareket ederiz”

SAİT ÇELİK 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri