İmam Hatip rüzgarı

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) tarafından yürütülen “İHL’lerin Sorunları, Gelişimi ve Gelecek Tasarımı” projesi kapsamında organize edilen “Yeni Eğitim Sistemi ve İmam Hatip Okulları” konulu panel ve “İmam Hatip Şöleni” Şanlıurfa ve Balıkesir’de ya

28 Mayıs Perşembe günü TİMAV, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Şanlıurfa İmam Hatipliler Derneği’nin ortak organizasyonuyla Şanlıurfa İl Milli Eğitim Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Şanlıurfa milletvekili adayı Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile idareci ve öğretmenler katıldı. TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz’ün oturum başkanlığını yaptığı panelde; Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük “Yeni Eğitim Sistemi ve 4+4+4” konulu sunumunda Milli Eğitim Bakanlığı’na karşı yürütülen algı operasyonuna dikkat çekti. Bakanlığın milyonlarca öğrenciye hergün aksatmaksızın hizmet üreten dev bir organizasyon olduğunu vurgulayan Büyük, kamuoyunda seçim vaadi olarak gündeme getirilen 1+8+4 sisteminin İmam Hatiplerin kapanması anlamına geldiğini söyledi. 1000’in üzerinde İHL, 1600 civarında İHO’da toplam 1 milyon öğrencinin eğitim gördüğünü söyleyen Büyük, İmam Hatipler konusunda nitelik hususunda çalışmanın önemine dikkat çekti. Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertan Özensel “İmam Hatip Okullarının Toplumsal Karşılığı ve Önemi” konulu sunumunda İmam Hatiplerin temel işlevinden çok politik tartışmalarla gündemde tutulmasının yanlış olduğunu söyledi. İmam Hatipleri tarihsel bağlamından kopuk düşünmemek gerektiğini vurgulayan Özensel, “İmam Hatipler toplumsal bir ihtiyacın sonucu olarak ve toplumsal mutabakat neticesinde ortaya çıkmış kurumlardır. Türkiye toplumunun değerler açısından, dini ve kültürel açılardan hassasiyetleri İmam Hatipleri ortaya çıkarmıştır” dedi. Toplumsal beklentileri karşılama yönünde İmam Hatiplerin büyük bir görev üstlendiğini vurgulayan Özensel, “Türkiye’de İHL’ler ve İmam Hatipliler Algısı” ve Türkiye İHL Öğrenci Profili” araştırmalarından örnekler vererek İmam Hatipler ve İmam Hatiplilik konusunda değerlendirmelerde bulundu.

SEÇMELİ DERSLER BÜYÜK BİR DEVRİMDİR

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar ise “İmam Hatip Okulları Müfredatı ve Din Eğitimi” konulu bildirisini sundu. Okumuşlar: “Daha önce sadece hayal ettiğimiz Hz. Muhammed’in Hayatı, Temel Dini Bilgiler gibi dersler, bugün tüm okullarda seçmeli olarak okutulmaktadır. Bu büyük bir devrimdir. Sözkonusu derslerin müfredatı aktif, dinamik ve hayatın içinde bir din algısını inşa etmek istemektedir. Bunu öğretmenlerimizin kavrayarak buan uygun bir ders işleme metodu geliştirmeleri gerekir” dedi. “İHL’lerin sayısının artmasıyla doğru orantılı olarak içerik kalitesini artırabiliyor muyuz?” diye soran Okumuşlar, öğretmenlerimizin İmam Hatiplerdeki öğrencinin durumunu anlayıp kavrayabilecek bir anlayış geliştirerek, ona uygun bir yöntemle çalışmaları gerektiğini söyledi.

RABİA MEYDANI’NDA İMAM HATİP ŞÖLENİ

Panelin ardından aynı günün akşamı Şanlıurfa Rabia Meydanı’nda “İmam Hatipliler Şöleni” düzenlendi. Şanlıurfalı öğrenciler, aileleri ve Çorumlu vatandaşların katıldığı şölene, protokol üyelerinin yanısıra öğretmenler, öğrenciler, aileleri ve vatandaşlar katıldı. Öğrenci performanslarıyla başlayan ve ezgi sanatçısı Eşref Ziya Terzi’nin sahne aldığı gece Şanlıurfalılar’dan tam not aldı.  Balıkesir’de düzenlenen program 29 Mayıs Cuma akşamı ezgi sanatçısı Alper Kiş’in konseriyle başladı. Balıkesirli İmam Hatip öğrencileri ve sevenleriyle buluşan Alper, ezgileriyle katılımcıların gönüllerini fethetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri