Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) kullanımıyla okullar için destek, araç ve hizmet sağlayarak okullar arası işbirliğini teşvik etme amacı ile oluşturulan eTwinning projeleri yüzlerce okulda binlerce öğrenciye farklı çalışma alanları sunuyor. 2005 yılında Avrupa Komisyonunun e-öğrenme Programının ana hareketi olarak başlatılan eTwinning projeleri ile 2014 yılından bu yana AB Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor program olan Erasmus+'a entegre edilerek çeşitli çalışmalara imza atılıyor. Karatay Birol Polat İlkokulu sınıf öğretmenlerinden Emel Kavas’ın Konya sorumlusu olduğu ‘En güzel deneyim’ isimli eTwinning projesi de yaklaşık 100 öğrencinin katılımı ile tamamlandı. 7 – 12 yaş aralığını kapsayan projede çocukların farklı deney çalışmaları ile fen derslerindeki başarılarının artırılması amaçlanırken çocukların aynı zamanda yaparak ve yaşayarak öğrenmeleri için çalışmalar yapıldı. Konya, Ankara, Kütahya, İzmir ve Bakü illerini kapsayan projede 10 Türk ve 1 Azarbaycanlı öğretmen görev aldı.
BİLİME YÖNELİK ÜRETKENLİĞİN ARTMASINI AMAÇLADIK
Oluşturulan projedeki amaçlarını sıralayan ve çocukların bilime yönelik üretkenliklerinin artırma amacı taşıdıklarını kaydeden projenin Konya koordinatörü Emel Kavas, “Bu projede öğrencilerimizin; sorgulama, yaratıcılık, girişimcilik, yaparak yaşayarak öğrenme, problem çözme becerilerinin gelişmesini amaçladık. Yine bu deneyde bilimsel düşünme becerilerinin gelişmesi ve bilime yönelik üretkenlik farkındalıklarının artması için etkinlikler de yaptık. Araştırarak, deneyerek, eğlenerek kalıcı öğrenmelere katkı sağlanması adına ve dijital becerilerin artması adına güzel bir çalışma oldu. Bu sayede öğrencilerimizin iletişim ve sosyal becerilerine katkı da sağladık” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLAR BİLİMSEL AKTİVİTELERDEN KEYİF ALDI
Düzenlenen projeye dâhil olan çocukların birçok kazanım elde ettiğini de vurgulayan Eme Kavas, şunları kaydetti: “Çocuklar yapılan deneyleri gözlemledikçe ve kendileri deney yaptıkça araştırma yapma, soru sorma ve merak etme istekleri oluştu. Basit, zararsız ama eğlenceli deneyler sayesinde çocuklar bilimsel aktivitelerde bulunmaktan keyif almaya başladı. Özellikle günlük hayatta kullandığımız araç gereç ve malzemelerle yapılan deneyler sayesinde çocuklarımız bilimin hayatımızın bir parçası olduğunu keşfettiler. Yaşadıkları çevrede olup biten fen ve doğa olaylarına dikkat etmeye başlayarak olaylar arasındaki neden sonuç ilişkilerini gördüler. Böylece, günlük hayatta karşılarına çıkan problemlere çözümler üretebildikleri için bilime katkıda bulunabileceklerini fark ettiler.”
EYYÜB KARAKUZU