İlköğretime Osmanlıca

Osmanlıca bilmeyi aydın olmanın bir özelliği olarak ifade eden Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz, ortaöğretim kurumlarında seçmeli olarak Osmanlıca dersi okutulması önerisinde bulundu

Şarkı ve garbı bütün özellikleriyle tanıyabilmek için bunların dillerini bilmek gerektiğini anımsatan Mehmet Ali Uz, Türk-İslam kültürünün de anahtarının Osmanlıca olduğuna dikkat çekti. Osmanlıca bilinmeden Türk kültürünün bilinip yaşatılmayacağını, tarihi olayların iç yüzünün ortaya çıkarılamayacağına vurgu yapan Mehmet Ali Uz, ayrıca ana kaynaklara inebilmek için mutlak suretle Osmanlıca bilinmesi gerektiği kanaatinde olduğunu söyledi.

OSMANLI ARŞİVLERİNİ BATILILAR İNCELİYOR
Hiç değilse Osmanlıca’nın başlangıç bölümünün okullarımızda müstakil seçmeli ders olarak okutulması gerektiğinin altını çizen Mehmet Ali Uz, “Böyle bir durumda, ileride Tarih, Edebiyat bölümlerini seçecek olan öğrenciler, bu fakültelere hazırlıklı olarak girmiş olacak. Gençler, ileriki yıllarda da ileri Osmanlıca’nın özelliklerine geçebilir. Bu sadece bizim fikrimiz değildir. Birçok ilim adamı hatta marksizmden gelen Atilla İlhan ve Kemal Tahir gibi yazarlarımız da aynı düşüncededir. Arşiv belgelerine çok az insan ulaşıyor. Batı’da Osmanlı arşivlerini inceleyen araştırmacı sayısı bizden belki de daha fazla” dedi.
OSMANLICA BİLMEK AYDIN OLMANIN BİR ÖZELLİĞİ
Osmanlıca öğrenmenin çok zor olmadığını belirten Mehmet Ali Uz, Kur’an okuyabilen her insanın birkaç ay içerisinde Osmanlıca kitap ve metinleri okuyabileceğini ifade etti. Mehmet Ali Uz, Osmanlıca’nın, Osmanlıca’ya Giriş, Yazmalar (yani ileri Osmanlıca) son olarak da Arşiv Belgeleri Okuma bölümleriyle açılacak kurslarla çok rahat öğretilebileceğini söyledi.
Son dönemde başta Konya ve İstanbul olmak üzere bazı şehirlerde gençlerin Osmanlıca kurslara devam ettiğini hatırlatan Mehmet Ali Uz, bu kurslara devam eden öğrencilerin sayısının artırılması ve teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi. Mehmet Ali Uz, Osmanlıca bilmeyi aydın olmanın bir özelliği olarak da ifade etti.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri