"İlköğretimden liseye"

Çocuklarımızın canımızdan çok sevdiğimiz vatanımızı, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştırmasında elbette ki bilimsel ve akademik çalışmaları da önemlidir. İyi bir lise aynı zamanda iyi bir üniversiteye açılan kapıdır

Eğitim, zihniyeti ve kimliği inşa eden, kişide düşünme ve algılama biçimi oluşturan, karakteri şekillendiren, milli ve manevi değerleri kazandıran bir insan olma sanatıdır. Nitelikli insanı ve toplumu, kâmil insanı oluşturabilmek için ilk önce eğitimden başlamak gerekir. Özel Gençlik İlkokulu ve Ortaokulu eğitim ve öğretim faaliyetlerini işte bu inançla planlar ve yol haritasında ilerlerken bu ilkeleri kılavuz edinir. Elbette ki İlköğretim hayatı çocuğun pek çok alandaki kazanımlarının ortaya çıkması ve şekillenmesinde hayati bir önem taşırken onu üniversiteye taşıyacak bir üst öğretim kurumu olan lise hayatının önemi de yadsınamaz. Peki çocuklarımız için lise tercihinde gözeteceğimiz hususlar neler olmalıdır?

İNSAN MEKTEBİ LAZIM

“Bize bir insan mektebi lazım. Bir mektep ki, bizi kendi ruhumuza kavuştursun; her hareketimizin ahlaki değeri olduğunu tanıtsın; hayâya hayran gönüller, insanlığı seven temiz yürekler yetiştirsin; her ferdimizi milletimizin tarihi içinde aratsın; vicdanlarımıza her an Allah’ın huzurunda yaşamayı öğretsin…” der. Nurettin Topçu Türkiye’nin Maarif Davası adlı eserinde ne kadar da haklıdır aslında.  Öğrencide akademik başarının tek başına yetmeyeceğini her şeyden önce iyi bir ahlak sahibi olmanın gerekli olduğunu, öğrencinin bilgi anlamında dolu olmasının onu hayatta başarılı kılmaya tek başına yetmeyeceğini; ne olursa olsun haktan ve doğrudan ayrılmayacak dürüstlüğü kazandırmanın dünyada ona verilebilecek en önemli değer olduğunu son günlerde daha iyi anlar olduk. Bu anlamda Gençlik Eğitim Kurumları ana okulundan liseye kadar tüm okullarında Değerler Eğitimi’ni önceleyen bir eğitim yuvasıdır. “Aklı Geliştiren, Ahlakı güzelleştiren Okullar” sloganıyla hem ilmi hem de ahlaki eğitimimizi aralıksız olarak devam ettirmekteyiz.

İYİ LİSE İYİ ÜNİVERSİTE

Çocuklarımızın canımızdan çok sevdiğimiz vatanımızı, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştırmasında elbette ki bilimsel ve akademik çalışmaları da önemlidir. İyi bir lise aynı zamanda iyi bir üniversiteye açılan kapıdır. Bu manada gerek fiziki şartlar (derslik, laboratuvar, kütüphane vb ) gerekse teknolojik donanım ,eğitim - öğretim faaliyetlerinin verimi ve etkililiği açısından önemlidir.  Yabancı dil eğitimi, Rehberlik, Kariyer danışmanlığı da öğrencinizin tercih edeceği liselerde olması gereken hizmetlerdendir. Sosyal ve kültürel faaliyetler de öğrencinin kabiliyetlerini her alanda ortaya çıkarmasında önem arz eder. Bu açıdan öğrencinin okuyacağı lisenin bu özelliklere ve donanımlara sahip olması gerekir. Netice olarak çocuklarımızın  yaşadıkları topluma her açıdan  faydalı birer insan olmaları temennisiyle, onlara ilköğretimden sonraki eğitim öğretim hayatlarında başarılar diliyorum.



NURETTİN KABAK Özel Gençlik İlkokulu/ Ortaokulu Müdürü

LGS’de seviye orta ayarda tutuldu

2 Haziran Cumartesi günü 8. Sınıf öğrencileri LGS sınavına girdiler. Sınav ile öğrenci alacak okulları tercih etmek isteyen öğrencilerin girdiği sınav yıl boyunca çok tartışıldı ve çeşitli söylentiler çıkmıştı. Açık uçlu soruların çıkacağı, sınavın zor olacağı gibi söylentiler cumartesi günü itibariyle sona erdi. Sözel ve sayısal olarak iki oturum şeklinde gerçekleştirilen sınavın sözel bölümünü değerlendirdiğimizde: Türkçe dersindeki sorular 8.sınıf kazanımlarına uygundu.  Öğrenciler birkaç çeldirici soru ile  karşılaştı.  Her zaman olduğu gibi bu sınavda da okuyan öğrencilerin Türkçe sorularını zorlanmadan yaptıkları görüldü. T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi soruları ise geçtiğimiz yıllardaki soru tiplerine benzer idi. Müfredata uygun gelen sorularda geçmiş yıllara göre yoğun şekilde çeldiri sorular yoktu. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları 8. sBağlantıınıf kazanımlarına uygun, geçtiğimiz yıllardaki gibi okuduğunu anlama, yorumlama ağırlıklı sorulardı. Bilgi sorusu yok denecek kadar azdı. İngilizce dersinde ise öğrenciler geçmiş yıllardaki TEOG tarzı sorular ile  karşılaştı. Genel itibariyle İngilizce soruları kolay denilebilecek düzeydeydi.

SÜRE YETİŞMEMİŞ OLABİLİR

Sayısal bölümünden Matematik soruları geçmiş yıllardaki sorulara kıyasla daha zordu. Bazı sorular birden fazla kazanımlar ile bütünleştirilip öğrencilere sunulmuş. Sorularda 6. ve 7. Sınıf kazanımları da öğrencilerin karşısına çıktı. Görsel ögeler fazla idi. Matematik soruları ile öğrencide sadece kazanımlar değil mantıksal çıkarımlar, muhakeme ve yorum gibi düzeyler de ölçülmüştür. Öğrenciler matematik testini yetiştirmede süre bakımından zorlanmış olabilirler. Soruların uzun olması öğrencilerin soruları yetiştirememesine sebep olmuş olabilir. Fen Bilimleri soruları TEOG ile kıyaslandığında çok daha uzun ve düşündürücü idi. Soruların çoğunluğu üst düzey düşünme becerisi gerektirmekte idi. Sorular görseller ile desteklenmiş olup bu görseller öğrencilerin soruların zor olduğu algısına kapılmasına neden olmuş olabilir. Genel itibariyle bakıldığında LGS’de  geçmiş yıllara göre genellikle 8. sınıf müfredatını kapsayan zor testler ile kolay testlerin harmanlanıp orta seviyede tutulmaya çalışıldığı gözlemlenmiştir. Çalışan öğrencilerin yapacağı bir sınavdı diyebiliriz. Genellikle bütün sınavlarda bir bölüm veya test zor tutulmaya çalışılır. Bu sınavda da sayısal bölümden ağırlıklı olarak Matematik testinin zor olduğu gözlemlenmiştir.

MUSTAFA KILIÇ Özel Gençlik Ortaokulu - Psikolojik Danışmanı

 

‘Yeşil Bayrak’ ödülü Gençlik’in oldu

Uluslararası Eko-Okullar programına “Çevre Bilinci, Çöp, Atık, Geri Dönüşüm” teması ile katılan Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulu, çevreye duyarlı okul anlamını taşıyan “Yeşil Bayrak” ödülüne layık görüldü. Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ortak protokolüyle yürütülen Uluslararası Çevre Eğitim BağlantıProgramı Ödül Töreni’ne Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulu Müdürü Nurettin Kabak, Müdür Yardımcısı Betül Dinçler ve Eko Tim öğrencileri katıldı. Uluslararası alanda “Foundaiton for Environmental Education” (FEE) koordinasyonunda dünyada 67 ülkede, on binlerce okulda yürütülen programa Türkiye’de 38 ilden 368 okul katıldı. “Eko-Okullar” programının ana teması, çocuklarda çevre bilincinin gelişmesini sağlamak ve çocukların heyecanla yaptıkları çalışmaları ayrı bir anlam taşıdığını göstermeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda verilen Yeşil Bayrak ödülü çevreci okulların bir sembolü olmanın yanında aynı zamanda başarıyı da ödüllendirme özelliğine sahiptir. Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulu Eko-School programı koordinatörü Betül Dinçler, 2017-2018 Eğitim- Öğretim yılında okul genelinde yapılan etkinliklerle yürütülen Eko- School programının ödülü olan Yeşil Bayrak’ı almaya hak kazanmalarının okul ve çalışmayı yürüten Eko – Tim öğrencileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Dinçler, Yeşil Bayrak ödülünü almak için iki yıl boyunca müfredat programlarının içinde “Çevre Bilinci, Çöp, Atık,Geri Dönüşüm”  temasını konu alan çalışmalara yer verdiklerini ifade etti.

Gençlik LGS’de farkını ortaya koydu

Özel Gençlik Ortaokulu öğrencileri LGS başarılarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. 2 Haziran’da gerçekleştirilen ve 1 milyona yakın 8. sınıf öğrencisinin katıldığı Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) il ve Türkiye genelinde, 2 öğrenci yüzde 1’lik dilimde, 4 öğrenci yüzde 2’lik dilimde, 4 öğrenci yüzde 3’lük dilimde, 1 öğrenci de yüzde 4’lük dilimde yer aldı. Öğrencilerinin 11’i yüzde 5’lik dilimde, Türkiye Genelinde 24’ü, Konya Genelinde 22’si yüzde 10’luk dilimde yer aldı. Özel Gençlik Ortaokulu Müdürü Nurettin Kabak, LGS sonuçları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Bu sınav okulumuzun kuruluşundan beri burada eğitim gören öğrencilerimiz için ilk sınavdı. Bu sonuçlar ne kadar doğru bir yolda olduğumuzun göstergesidir. Öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi başarılarından dolayı kutluyoruz” diye konuştu. Lise hayatında gerekli akademik donanıma sahip olmaları hedeflenen öğrencilere, okul çıkışı etüt ve hafta sonu takviye programları ile akademik altyapı geliştirme desteği verdiklerini belirten Kabak, “Şimdi öğrencilerimizi yoğun bir dönem bekliyor. Okul seçimi, tercih, başvuru gibi süreçlerde de onlara destek olmaya devam edeceğiz. Tercih dönemi 2-13 Temmuz’da. Tercihler e-okul üzerinden bireysel olarak yapılacağı gibi ortaokul müdürlüklerinden de yardım alınabilir” dedi.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri