İlköğretim ve Lisede Reform Oluşumu

Ahmet Güldağ

Geçtiğimiz Pazartesi günü Dışişleri ve Milli Eğitim Bakanları, Konya Valisi, Üniversite Rektör, Dekan ve Öğretim Üyeleri, Oda Başkanları, Milli Eğitim Müdür ve Öğretmenler, Basın ve diğer protokolün hazır bulunduğu…
“Eğitimde, Konya İli ortaokul ve lise öğrenci başarılarının Çok Yönlü Değişkenlerle araştırılması raporu ve eylem planları ile işbirliği protokolü” imzalanması ve “Konya için Şimdi Projesi tanıtım törenleri” konulu program Dedeman Oteli'nde geç vakitlere kadar yapıldı.
***
Konu hakikaten mükemmellik içinde idi. Bilhassa Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin çok geniş bir araştırmasını sunduğu grafiklime ve anlatımlar o kadar geniş bir incelikle oya gibi işlemle sunulması…
 Öğretimde nelerin bulunduğu ve tesirleri ile yapılması gerekenler detaylı şekilde ekrana getirilmesi vardı.
***
Açılış konuşmasını yapan ve programın kurucularından olduğu anlaşılan Konya Valisi Sayın Aydın nezih Doğan özetle şöyle diyordu;
“Konya Valiliği olarak bir yandan merkezi hükümetin ana hedefleriyle örtüşen yerel bir vizyon ortaya koymak, bir yandan da ilimizin imkan ve kabiliyetlerini bir bütün olarak aynı hedefe yönlendirmek adına“Konya Vizyon023” adlı stratejik bir rapor hazırlamayı birincil görev olarak gördük.
Uzun soluklu ve multi disipliner bir çalışmayı gerektiren süreç bize eksikliklerimizi de görmek için mükemmel fırsatlar sundu.
Bu Çalışmalar sonunda gördük ki, Konya İli, eğitim istatistikleri bakımından bazı temel problemlerle karşı karşıyaydı. Kitlesel başarı eksikliği ve bizi geleceğe taşıyacak meslekî eğitim kurumlarında hem sayıca ve hem de çeşitlilik bakımından yetersizlikler hemen öne çıkan sorun alanlar olarak karşımıza çıkıyor; adeta bizi bu alanlarda çalışmaya mecbur bırakıyordu….”
Konuşmanın tamamını almak yer dolduracağından burada bırakıp, daha sonra konuşan Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun konuşmasından özet alalım.
***
Konya Valisinin ardından konuşan Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu;
“Babasının ilkokul 5. sınıftan sonra okuma imkânı bulamadığı için okul yapımlarına öncülük ederek yardım topladığını ve 2003 yılında kapanmasın diye İmam Hatip Lisesine öğrenci bulmak için dolaşırken kalbine yenilerek vefat ettiğini hatırlattı."
“Dünyanın her yerine elimiz ulaşırken hiç ihmal etmememiz gereken yer bu ülke ve bu ülkenin insanlarıdır" diyen Bakan Davutoğlu, Konya'da tahminlerine göre 4 bin derslik açığı olduğunu kaydetti. Bu dersliklerin 2 binini Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1 yıl gibi kısa bir sürede yapacağını belirten Bakan Davutoğlu; 2 bin dersliğin de yapımını Konyalı hayırseverlerden beklediklerini söyledi ve devamla;
Bilim Merkezi'nin Türkiye'de bir ilk niteliğinde olduğu, merkezin dünyada da önemli bir merkez olmaya adaylığını ifade ederek “Burası bilim aşkının yeşerdiği, çocuklarımızın ülkemizi çok daha üst teknolojiye doğru taşıyacakları, ilk çalışmalarını yaptıkları bir merkez olacak” demiş oldu.
***
Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı da ise, konuşmasında, Konya'da gördüğü manzara karşısında Bakanlık görevi için kendisine güven geldiğini söyledi. Bakan Avcı, "Milli Eğitim Bakanlığı'na atandığım günden beri pek çok kişi zor bir görevi üstlendiğimi, bu görevin bütün bakanları zorlayan bir bakanlık olduğu hatırlattılar.
Ama bugün Konya'da bana bir güven geldi, ben bu işi kıvırırım diye düşünmeye başladım. Sabahtan beri her toplantıda, bana sadece teşekkür etmek düştü. Böyle bir ülke Milli Eğitim Bakanlığı yapmak zor değil" derken.
Bakan olarak ilk resmi ziyaretini Konya'ya yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti ve, Konya'da çok güzel eserlerle karşılaştıklarını vurgulayarak; “Konya Bilim Merkezi” de bunlardan biri. Bu merkezin bugünlere gelmesine katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Konya Bilim Merkezi aslında Anadolu kentlerinin birlikte, dayanışma içinde olduklarında neler yapabileceklerinin güzel bir örneği.
Konya Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK, Konya Valiliği, Konya üniversiteleri ve yerel yönetimler uyumlu bir çalışmayla böyle bir eserin ortaya çıkmasına vesile oluyorlar. Bu işbirliklerinden dolayı onları tebrik ediyorum” diye konuştu.
***
Sayın okuyucular Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin istatistik ve grafik gösterimlerinde hayrete düşürecek bilgileri görmekte idik.
Bilhassa öğrencilerin genişçe aile durumlarında baba mesleğinin en çok ki %32 olarak memurların oluşu. SBS imtihanlarında Bayan 339 Bay 329 oluşu.
Ailenin gelir düzeyi ve öğrenim durumları olarak çocuklarla ve okul, öğretmenleriyle ilgileri, hangi ailelerde başarılı olanların olduğu vb. istatiklerinin yer alması.
***
Asıl önemli bir nokta var. Öğrenci bir şeyler başarmak istemekte ise ortaokulda olsa dahi üniversite araştırma bölümlerinden istifade etmesine izin hatta teşvik edilmesi.
Yani bir öğrenci başarı içinde ise illaki üniversiteye girişte değil önceden ona kolaylık sağlanması yol gösterilmesi vb.
***
Ne dersiniz? Böyle bir düşünce ve genişletilmiş işlem içinde olan ortamda.
Öğrenim ilerlerken, yapacakları ileri projelerle de yurda daha iyi hizmet vermiş olmayacaklar mı?
İşlemde emeği olan tüm ilgilileri tebrikle başarılar dilerim.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.