"İlk yardım hayat kurtarır"

AK Parti Konya Kadın Kolları Teşkilatı tarafından 'Genel İlk Yardım Bilgileri Farkındalık Eğitimi' düzenlendi. Eğitimde katılımcılara ilk yardım bilgileri teorik ve uygulamalı olarak anlatıldı

Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda düzenlenecek olan eğitimin açılış programına, AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Kadın Kolları Başkanı Ayşe Lütfiye Poçanoğlu, Genel Merkez Kadın Kolları MKYK Üyesi Dr. Hasret Yavuz ve çok sayıda teşkilat mensubu katıldı. Eğitim AK Parti Kadın Kolları Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortak bir girişim ile düzenleniyor. Programda açılış konuşmasını Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta yaptı. İlk yardımın hayati önem taşıdığına vurgu yapan Usta, bu tür eğitimlerin sürekli yapılması gerektiğini söyledi. Usta, "İlk yardım çok önemlidir. Ben bir doktor olarak ilk yardıma her zaman çok önem veriyorum. Tıp fakültesine başlayan ögrencilerin öncelikli olarak aldığı ders ilk yardım dersidir. Tıp fakültesinde öğrencilere hastaya öncelikli olarak zarar verilmemesi gerektiği öğretilir. İlk yardım, ilaç olmaksızın kendi çabalarımız ile yapabildiklerimizdir" dedi. İlk yardım eğitimlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Usta, bu tür eğitimlere Konya'nın öncülük etmesinden memnun olduklarını dile getirdi. Usta, "İlk yardım eğitimleri Türkiye geneline yaygınlaştırılmalıdır. Çünkü ilk yardım hayat kurtarmaktadır. Bu konuda bir farkındalık oluşturmalıyız. Konya öncü bir şehir olduğu için bu tür eğitimlere de öncülük ediyor. Bu durumdan da gayet memnunuz. Eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" sözlerine yer verdi.

ACİL MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR

İlk yardım eğitimin önemini bildiklerini söyleyen AK Parti Konya Kadın Kolları Başkanı Ayşe Lütfiye Poçanoğlu da, bu eğitimin henüz başlangıç olduğunu daha güzel eğitimler düzenleyeceklerini ifade etti. Poçanoğlu, "Evimizde ki küçük kazalara nasıl müdahale edeceğimizi bilmiyoruz. İlk yardımın bilinmemesi sebebi ile yılda çok sayıda kişi hayatını kaybediyor. İlk yardım bilmeyen bir kişi yaralı kişiye müdahalede bulunursa bunun sonucu çok kötü olabiliyor. O yüzden ilk yardım bilmeyen kişilerin yaralılara acil müdahalede bulunmaması hayati önem taşıyor" şeklinde konuştu. Kazaların artık hayatımızın bir parçası haline geldiğini sözlerine ekleyen Poçanoğlu konuşmasını şu şekilde tamamladı: "Her gün çok sayıda kaza oluyor. Bazen bu kazaların içerisinde olabiliyoruz. Kazalar hayatımızın bir parçası haline geldi. Bu sebeple ilk yardımı öğrenmemiz lazım. Bu eğitimleri alırsak kaza anında gerekli yardımda bulunabiliriz. Bu eğitimleri Konya'da başlattık ancak bütün Türkiye'ye yaygınlaşmasını istiyoruz. Eğitimin gerçekleştirilmesinde katkılarını eksik etmeyen Sağlık Bakanlığı personeline teşekkür ediyoruz."

HASTANIN KURTULMA ORANI YÜKSELİYOR

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları MKYK Üyesi Dr. Hasret Yavuz'da ilk müdahalede hastaların kurtulma oranının yüzde 50 seviyelerinde olduğunu söyledi. Yavuz, "Dünyada her 5 saniyede bir insan yaralanmalar sonucunda hayatını kaybediyor. Bu yaralanmaların büyük bir çoğunluğunu önlenebilir yaralanmalar oluşturuyor. 80 milyon nüfuslu ülkemizde hastanelerin acil bölümüne yıllık 90 milyon başvuru yapılıyor. Ölümlerin çoğunluğu kalp damar rahatsızlığı sebebi ile oluyor. Kalp krizi en sık karşılaştığımız ölüm sebebidir" ifadelerini kullandı. İlk müdahale ile hastanın kurtulmasında 2-3 kat daha olumlu sonuç alındığını sözlerine ekleyen Yavuz, ilk yardım bilincinin bu yüzden çok önemli olduğunu ancak insanlarımızın ilk yardımı bilmediğini ifade etti. Yavuz sözlerini şu şekilde tamamladı: "İlk müdahale ile yaralıların kurtulma oranı yükseliyor. Ancak ülkemizde ilk yardım bilen kişi sayısı çok az. Bu yüzden bu tür eğitimler ile herkese ilk yardımı öğretmemiz gerekiyor. Olay yerinde doğru yapılan ilk müdahale ile ölüm oranı yüzde 50 azalıyor. Bu yüzden ilk yardım eğitimleri önemlidir." Program teorik ve uygulamalı eğitimlerin verilmesi ile devam etti.

SALİH ACIBADEM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri