İlk Teftişte Usulsüzlük Çıkmayınca Hemen İkinci Yapılıp 'Usulsüzlük Var' Denmiş

İstanbul merkezli polise yönelik operasyonda serbest kalan Emniyet Müdürü Özgür Nikbay, bir gazete haberi üzerine başlatılan dinlemelere ilişkin ilk teftişte usulsüzlük bulunamayınca kısa bir süre sonra ikinci teftiş yapıldığını ve...

İstanbul merkezli polise yönelik operasyonda serbest kalan Emniyet Müdürü Özgür Nikbay, bir gazete haberi üzerine başlatılan dinlemelere ilişkin ilk teftişte usulsüzlük bulunamayınca kısa bir süre sonra ikinci teftiş yapıldığını ve bir çok usulsüzlük bulunduğunun belirtildiğini söyledi.

İstanbul merkezli Tekirdağ ve Edirne istihbarat şubelerinde görevli polislere yönelik operasyonda gözaltına alının 17 kişiden 8’i savcılık tarafından 9’u da mahkemece serbest bırakıldı. Mahkemenin serbest bıraktığı 9 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve hafta bir imza atma tedbiri uygulandı.

Eski Edirne İstihbarat Şube Müdürü Özgür Nikbay, mahkemedeki savunmasında çalışma usullerini anlattı. İstihbari dinlemelerde adli dinlemede olduğu gibi somut delil aranmadığını ifade eden Nikbay, başka türlü elde edilmesi zor olan durumlarda istihbari dinlemelerin yapıldığını kaydetti. İstihbari dinleme taleplerinde gerekçelerin soyut olduğunu hatırlatan Nikbay, “Zaten somut bir gerekçe olsa adli dinlemeye başvururuz. Biz soyut çalışmalarımızda somut veriye ulaştığımızda adli şubelere soruşturmayı devrederiz. Bizim dinlemelerimiz yazılı hale getirilmemiş kayıtlardır. Ana kayıtlar TİB’de tutulmaktadır.” dedi.

Kendi döneminde 600 civarında dinleme yapıldığını belirten Nikbay, her dinleme taleplerinin kabul görmediğini vurguladı. Dinlemeleri gerçek isimlerle yaptıklarını ifade eden Nikbay, gerçek isim tespit edilemediği durumlarda o kişinin kod ismi öğrenilirse kod isimle talepte bulunulduğunu anlattı. Nikbay bunu da talepte belirttiklerini kaydetti.

Polis de olsa suç işlediği iddia edilen kişilere yönelik ayrım yapılmaksızın dinleme yapıldığını söyleyen Nikbay, “Meslektaşımız da olsa suç işlerse ya da suç işleme ihtimali varsa ve gereğini yapmazsak bundan biz sorumlu oluruz.” dedi.

Kendilerine yönelik soruşturmada dinlemelerin seçmece olduğunu ifade eden Nikbay, bu dinleme soruşturmasının 18 Mart’ta bir gazete haberi üzerine başladığını kaydetti. Bu haberin ihbar kabul edilmesi üzerine teftiş başlatıldığını aktaran Nikbay, “Teftişlerden ilkinde herhangi bir usulsüzlük bulunmadığı halde kısa bir süre sonra ikinci teftişte bir çok usulsüzlük bulunduğu ileri sürülmüştür. İkinci teftişin kasıtlı olduğu kanaatini vermiştir.” diye konuştu.

Bazı dinlemelerin yasal bazılarının yasal olmadığı ileri sürülerek seçmece yapıldığının altını çizen Nikbay, aynı hassas dinlemelerin başka büro tarafından da yapıldığı halde o bürodan kimsenin soruşturmaya dahil edilmediğini söyledi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri