Bu kapsamda 17 şehirde seçilen 52 okulda ilköğretim 5. ve lise 1. sınıflardaki 12 bin 800 öğrenciye tablet bilgisayarları dağıtıldı. Sınıflar akıllı tahtalarla donatıldı. Projenin açılışı, Ankara Sabahattin Zaim Anadolu Lisesi'nde Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Başbakan Erdoğan konuşmasında "Bugün, burada, sadece Türk milli eğitim sisteminde değil, küresel ölçekte yeni bir dönemi başlatıyor, bir çığır açıyoruz. Zira şu anda tüm dünyanın gözleri Türkiye'mizin üzerinde." dedi. Projenin başlatıldığı pilot iller şöyle: Ankara, Balıkesir, Bingöl, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Hatay, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kocaeli, Mersin, Rize, Samsun, Uşak ve Yozgat.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan FATİH projesi, eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı ile birlikte dün hayata geçti. Projenin açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Ankara Sabahattin Zaim Anadolu Lisesi'nde yapıldı. FATİH Projesi'nin eğitim ve öğretimin metodunu ve çehresini köklü bir şekilde değiştirdiğine dikkat çeken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yaşadığımız çağın gereklerini ve imkânlarını artık sınıflara taşıyoruz. Bugün, burada, sadece Türk milli eğitim sisteminde değil, küresel ölçekte yeni bir dönemi başlatıyor, bir çığır açıyoruz. Zira şu anda tüm dünyanın gözleri Türkiye'mizin üzerinde." dedi.
Şu anda dünyanın birçok ülkesinin projeyi yakından takip ettiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethederek, Orta Çağ'a son vermiş, Yeni Çağ'ı, yeni bir çağı başlatmıştı. İşte biz de bugün sadece eğitim sisteminde değil, eğitimin etkilediği her alanda bir çağı kapatıyor, yeni bir çağı, bilgi çağını, bilgi teknolojileri çağını hep birlikte buradan açıyoruz." diye konuştu. Projenin 17 ilde 52 okulda başladığının altını çizen Erdoğan, "İnşallah, bu yılın eylül ayına kadar 3 bin 657 ortaöğretim kurumunda, yani Türkiye genelindeki liselerin yarısında FATİH Projesi'nin kurulumu tamamlanmış olacak. 4 yıl içinde de ülkemiz genelindeki yaklaşık 42 bin okulda, 570 bin sınıfta FATİH Projesi hayata geçecek. 570 bin sınıfla birlikte, kütüphanelerde, laboratuvarlarda, öğretmen odalarında da akıllı tahtaları kuracak, 620 bin akıllı tahtayı okullarımıza, sınıflarımıza, öğrencilerimize kazandırmış olacağız." ifadelerini kullandı.
Öğrenci formatlamak bizim işimiz değil
Başbakan Tayyip Erdoğan, kamuoyunun gündeminde olan 'dindar nesil' tartışmalarına değindi. Erdoğan şöyle konuştu: "Bu gençliğin tinerci olmasını mı istiyorsunuz? Siz bu gençliğin büyüklerine isyankâr bir nesil mi olmasını istiyorsunuz? Siz, bu gençliğin milli, manevi değerlerinden kopuk, hiçbir istikameti, meselesi olmayan bir nesil mi olmasını istiyorsunuz? Biz, sizlerle burada anlaşamayız ama 'çağdaş bir nesil' derken, dindar bir nesil çağdaş olamıyor mu? Hem çağdaş hem dindar olunamıyor mu? Beyler, önce başınızı öne eğin de hem çağdaş hem dindar bir nesil nasıl yetiştirilirmiş onu bir düşünün. Dindar bir nesil özgürlüklere saygılıdır; dindar bir nesil, farklı düşüncelere, farklı inanç gruplarına da saygılıdır. O terbiyeyi alarak yetişmiş bir nesiliz biz. Bu saygının nasıl gösterilmesi gerektiğini de bugüne kadar gösterdik. Öğrenci formatlamak bizim bir hedefimiz değildir ve asla da olamaz."
Eğitimde bilişim teknolojisinin önemini artırmayı, sınıfları daha ileri teknolojiyle donatmayı amaçlayan FATİH projesi uygulamasına; Ankara, Balıkesir, Bingöl, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Hatay, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kocaeli, Mersin, Rize, Samsun, Uşak ve Yozgat'taki okullarda başlandı. Bu kapsamda 12 bin 800 öğrenciye tablet bilgisayar dağıtıldı. Her derslikteki akıllı tahtada en az 10 megabitlik internet hizmeti bulunması planlanıyor. Öğrenciler kesintisiz internetle akıllı tahta uygulamasından yararlanabilirken tablet bilgisayarlarını eğitimlerinde kullanabilecek. Uygulamanın pilot olarak başladığı illerde tablet bilgisayarlar, daha çok lise birinci sınıf öğrencilerine dağıtılırken, 3 ilköğretim okulunun 5. sınıflarında okuyan öğrencilere de verilecek. Çocuklar, ücretsiz sahip olacakları tablet bilgisayarları evlerine götürebilecek. Tablet bilgisayarlara, öğrenci hangi sınıfa devam ediyorsa o sınıfın ders kitapları yüklenecek. Sınıflarda akıllı tahtalarla tablet bilgisayarlar etkileşimli olacağı için dersin işlenişi de etkileşimli yapılacak. Tablet bilgisayarların içinde özel olarak geliştirilen z-kitap (zenginleştirilmiş kitap) yer alacak. z-kitap, dijital ortamda okutulan ders kitaplarının öğretim programları esas alınarak animasyon, video, ses, fotoğraf, harita, grafik, tablo gibi ögeleri de içerecek