İlk Kestane Hasadı Aydın'da Yapıldı

Türkiye’de kestane üretiminde ilk sırada yer alan Aydın’da hasat edilen sezonun ilk kestaneleri, kilosu 10 TL'den Aydın Ticaret Borsası’na teslim edildi.Aydın’da birçok ailenin geçim kaynağı olan kestane ağırlıklı olarak Sultanhisar,...

Türkiye’de kestane üretiminde ilk sırada yer alan Aydın’da hasat edilen sezonun ilk kestaneleri, kilosu 10 TL'den Aydın Ticaret Borsası’na teslim edildi.

Aydın’da birçok ailenin geçim kaynağı olan kestane ağırlıklı olarak Sultanhisar, Köşk ve Nazilli ilçelerinde üretiliyor ve yıllık üretim miktarı 20 bin tona yaklaşıyor.

Aydın genelinde 67 bin 253 dekar alanda üretimi yapılan kestanenin hasadına başlandı. Bu yılın ilk hasadı Aydın merkez Eğrikavak köyünde yapıldı. Türkiye’deki kestane üretiminin yaklaşık yüzde 35’lik kısmının karşılandığı Aydın’da sezonun ilk kestanesi sembolik olarak kilosu 10 TL’den Aydın Ticaret Borsası’na teslim edildi. Sezonun ilk kestanesini satan üretici Sabahattin Metin, bu sezon ürün rekoltesi ve kalitesinin çok iyi olduğunu söyledi. Kestanenin ağaçta beklemediği için üreticiye zora soktuğunu ifade eden Metin, tek temennilerinin fiyatların iyi olması olduğunu belirtti.

Büyük bir kısmı da Bursa’ya kestane şekeri yapılması için gönderilen kestanenin bin 200 tonu İsrail, İtalya, Almanya, Rusya ve İngiltere'ye ihraç edilerek ülkeye ekonomik girdi sağlanıyor. Aydınlı üretilen kestaneden yılda 35 milyon TL gelir elde ediyor.

Türkiye kestane üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Dünya kestane üretiminde Çin, 600 bin tonla ilk sırada yer alırken, ikinci sırayı 75 bin tonluk üretimiyle Güney Kore, Türkiye ise 55 -60 bin tonla bu ülkelerin ardından üçüncü sırada yer alıyor. Ülkemizde ise en fazla kestane Aydın’da üretiliyor. Aydın'ı İzmir, Kastamonu, Sinop, Bartın, Kütahya, Manisa, Denizli ve Bursa takip ediyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri