"İlim kendin bilmektir"

Gençlere 5 tavsiyede bulunan Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, “18 yaşına kadar kendinizi çok iyi tanımalısınız. Türkiye’de insanlarımızın yüzde 80’i tam fıtratına göre meslekte çalışmıyor” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “100. Yılında MTTB” dile geldi. Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güçlü, 1916 yılında kurulan ve CHP tarafından 1936’da kapatılan Milli Türk Talebe Birliği’nin, 100 yıllık geçmişinin tarihi bir perspektifi çizerek tarihî geçmişini ve geçirdiği evreler ile başkanları ile yaptığı sosyal ve kültürel çalışmalarını dile getirdi. Kendisinin de bir MTTB’li olduğunu söyleyen Dr. Güçlü, “MTTB talebe derneği olarak millî, İslâmî, yerli çizgide ana omurgayı korumuş, ortak akılla hareket eden güzel bir teşkilattı. MTTB ortak aklı sayesinde çizgisini korumuş bir teşkilat” dedi.

BOP’UN TEMELİ 1947’DE ATILDI

Milli Türk Talebe Birliği’nin kapalı olduğu yıllarda Türkiye’deki bazı siyasî ve askerî gelişmeleri aktaran Dr. Güçlü, kısaca BOP olarak bilinen Büyük Ortadoğu Projesi’nin temellerinin 1947’de Türkiye’ye gönderilen Amerikan teknik heyetinin hazırladığı raporlardan yola çıkılarak atıldığını belirtti. Dr. Güçlü, ABD’nin Afrika ve Türk-İslâm dünyasını sömürebilmesi için bir partnere ihtiyaç duyduğunu ifade ederek “Amerika, Afrika ve Türk-İslam dünyasını sömürebilmek için bir partnere ihtiyaç duydu. Büyük Ortadoğu Projesi’ni uygulayabilmek içinde Türkiye’yi partner olarak seçti” diye konuştu.

GÜÇLÜ’DEN GENÇLERE 5 ŞART

İl Halk Kütüphanesi Salonu’nda gerçekleştirilen sohbette, salonu dolduran MTTB’li gençlerin sorularını da cevaplandıran Dr. Güçlü, “Mustafa Güçlü’nün 5 şartı, 6 yasağı ve 7 öğüdü var, biliyor musunuz?” espirisini yaparak beş şartı şöyle açıkladı: “1-15 yaşına kadar Allah’la işinizi netleştireceksiniz. Netleştirememişseniz başınızı iki elinizin arasına alıp zonklatacaksınız. Kâinat nedir? Evren Nedir? Sonsuzluk nedir? İnsanlık niçin yaratılmıştır. Ahiret nedir? Tanrı var mıdır, yok mudur? Atalarınızdan gelen İslâm’ı değil, Kur’an ve Sünnete göre saf ve temiz itikada ve Allah inancına sahip olmalısınız. Çünkü devlet, aile ve iş hayatınızı bu inanç üzerine bina edeceksiniz. 2-18 yaşına kadar kendinizi çok iyi tanımalısınız. Sokrat, akademisinin kapısına bundan 2,500 yıl önce ‘Kendini bil’ yazmış. Yunus’un deyimleri de meşhurdur: “İlim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir” diye.  Haddini bilmeye imanın yedinci şartı denir. Kendini ve haddini bilecek şekilde kendi yeteneklerini keşfedeceksin. Önce kendini tanıyacaksın. 3-İdeal mesleğini seçeceksin. Tanrıyla arası netleşmiş, kendini çok iyi tanıyan bir insan olarak kafa yapın teknik kafa mı, sağlık kafası mı, edebî bir kafa mı, sanatsal bir kafa mı hangi kafa yapısına uygunsa onu netleştirerek seçeceksin. Yaptığın işi severek ve aşkla yapacaksın. İddia ediyorum Türkiye’de insanlarımızın yüzde 80’i tam fıtratına göre meslekte çalışmıyor. Mesleklerini kerken götürüyorlar. 57 İslâm ülkesinin ürettiği bir Almanya’nın ürettiğine eşit olmuyor.

4-İdeal eşini seçeceksin. Bir kıza ilk görüşte âşık oldum, elektrik aldım. Öyle değil. Âşık olmak, elektrik almak ve beğenmek güzel şey. Ama tek başına yetmez bunlar. Bütün yönleriyle frekanslarınızın tuttuğu bir eş seçeceksiniz. Ben yine iddia ediyorum ülkemizde evli olanların yüzde 80’i evliliklerini kerhen devam ettiriyorlar. Çoluk çocuklarının hatırına katlanıyorlar. Keyif alacak kadar mutlu değiller ama boşanacak kadar da kötü değiller. Allah her Âdeme göre bir Havva yaratmış. 5-Tanıdığınız insanlarla ilişkilerinizi test ettikten ve bazı aşamalardan geçirdikten sonra devam ettirin. Yâni binlerce tanıdığınız arasından 10-15 arkadaş seçin ve bunlar arasından da iyi bir rafine yaparak 2-3 dost belirleyin. Tanıdıklarınıza medenice selam vereceksiniz, konuşacaksınız. Ama arkadaşım dediğinize sırrınızı ve paranızı verebilirsiniz. Dostunuza da canınızı. Bu ayrımı kalbinizde yapacaksınız.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri