Ilgın’ın tarihi yerleri

LALA MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİLala Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi, güney ve batıdan yol, doğudan kervansaray ve dabhane odaları ile çevrilidir.

Kuzeyde ise şadırvanlı avlusu bulunmaktadır. Konumu vakfiyesinde ayrıntılı olarak tarif edilen yapı, kitabesine göre hicri 984 (M 1576) yılında Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Burası aynı zamanda külliyenin ilk yapılan bölümü olup, bazı kaynaklarda Mimar Sinan’ın adı geçmektedir. Camii dıştan yaklaşık 16X17.30 m ölçülerinde kareye yakın dikdörtgen bir alana inşa edilmiştir.

PİR HÜSEYİN BEY ÇUKUR CAMİİ
Etrafı sonradan doldurulduğundan yol seviyesinden 1.5 metre aşağıda kalmıştır. Bu nedenle halk arasında  ‘Çukur Camii’ diye anılır. Minber ve minare haricindeki mimari organları tamamen yenilenmiştir. Kitabesi yoktur.15.yüzyılda ve Karaman oğulları döneminde, Turgut oğlu Pir Hüseyin Bey tarafından yaptırılmıştır. İçten içe 33.10X17.00 m ebadında enine planlı, dörderli sekiz sütun dizisine sahiptir.

ŞEYH BEDREDDİN (SEYFUDDİN İSA) TÜRBESİ
İlçenin doğusunda Şeyh Bedreddin Mahallesi ve Ulu Mezarlığın yanındaki bir şahsın bahçesinde bulunmaktadır.  Kitabesinde yapının 1286 miladi yılında Seyfuddin Emir Balaban adına yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Türbe, alt kat, üst kat ve piramidal külah olmak üzere üç bölümden teşekkül etmiştir. Kemerin üstünde türbenin kitabesi yer almaktadır. Bu kitabede ‘Bismillahirrahmanirrahim’ bu mübarek türbe, büyük sultan din ve dünyanın sığınağı Ebu’L-Feth Mes’ut Bin Keyhüsrev Müslümanların barınağı gününde Emir Sa’deddin İsa bin Yusuf bin Seyfuddin Emir Balaban adına yaptırıldı. Hicri 685, Miladi 1286.

HANDEVİ-GANDEVİ TÜRBESİ   
Kaplıcanın batısında caminin hemen yanında, Akşehir karayolunun üzerinde bulunmaktadır. Kitabesi yoktur. Fakat ele geçen vesikalara göre 16.yüzyılın sonları veya 17.yüzyılın başlarına Tarihlenecek Osmanlı devri türbelerindendir. Bu türbede Handevi adlı bir kişinin yattığı türbenin yakınında Handevi zaviyesi olduğu ve bu zaviyeden ‘Kıdani’ olarak bahsedildiği bilinmektedir.

HACI SATILMIŞ TÜRBESİ
Hacı Satılmış Bey Mevlana dönemi Horasan erlerinden bir zat olup halen Çukur Camii önünden otogara giden yol üzerinde yolun sağ tarafında üstü açık bir mezardır.

ESKİ ASKERLİK ŞUBESİ
(Redif Taburu Merkez Konağı) olarak da bilinen Askerlik Şubesi binası bodrum üzerinde iki katlıdır. Kitabesi olmamasına rağmen Konya salnamesinde eski hükümet konağı ile Jandarma konağının H.1310 M.1893 yılında yapıldığı belirtilmektedir. 12X23 m. ölçüsünde olan bu bina kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen plan üzerine oturtulmuştur. Girişi kuzey cephesinde olan yapı kesme taşlarla yapılmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri