Özellikleri bakımından dünyanın en önemli 3 kaplıcasından birine sahip olan Ilgın, yatırımcılarını bekliyor. Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan, “Ilgın kaplıcaları, önümüzdeki yıllarda sağlık turizmi açısından Türkiye'nin gözdesi olacak. Ama ilçe hâlâ yatırıma muhtaç. Bu değere sahip çıkılmalı” dedi
YATIRIM İÇİN ACELE EDİLMELİ
Ciner Grubun Ilgın' Termik Santrali yapacağını aktaran Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan, “Çok büyük bir termik santral olacak. Ilgın'ın değerine değer katacak. İlçenin geleceği parlak. 5 yıl sonra nüfusunu ikiye katlayacak” şeklinde konuştu. Biberci Şirketler Grubunun da Argıthanı'na çimento fabrikası inşa edeceğini kaydeden Karahan, şunları kaydetti: “Yatırımcılarımız Ilgın'a gelsin. Ilgın'ın tüm bunların yanı sıra 5 yıldızlı bir otele de ihtiyacı var. Bu mübârek sudan tüm ülkemiz faydalansın istiyoruz. Kaplıca, birçok hastalığa iyi geliyor. Ilgın, şifâ dağıtıyor. Ilgın'a yatırım yapan kazanır. Büyük bir yatırımın ardından, devamı zaten gelir. Oteller zinciri kurulur.Ilgın'a bir çivi çakacak tüm herkesi, belediye olarak destekleriz. Yatırım konusunda aceleci olunmalı.”
50 YILDIR YAPILAMAYANI YAPTIK
**Ilgın Belediye Başkanlığı görevine 2016 yılında getirildiniz. Göreve geldiğiniz gün itibari ile ne gibi çalışmalara imza attınız?
-09.09. 2016 tarihinde devlet büyüklerimiz tarafından bu göreve layık görüldük. Allah, bizleri utandırmasın. Ilgın'ı bilen, Ilgın'a sevdalı bir insanım. Babamızdan gelen bir mesleği yürütüyorduk yani esnaftım. Genel sorunları biliyorum. Bütün cadde ve sokaklarımız sıkıntı içerisindeydi. Göreve başlar başlamaz Büyükşehir Belediyemiz ile görüştük. Halkımız 3 yıl boyunca mağduriyet yaşadı. Yaptığımız görüşmeler neticesinde Sayın Tahir Akyürek, bir talimat verdi. Bürokratlarımız Ilgın'a ayrı bir hassasiyet gösterdi. Hızlı bir şekilde Prestij Caddesi'nin asfaltlama işlemlerini gerçekleştirdik. Kış gelmeden bitirdik. Vatandaşlarımızın teveccühünü kazandık. Ilgın'ın çoğu yerinde sıkıntı vardı. Kanalizasyon ve içme suyu sıkıntıları yaşanıyordu. Önce bu alanlara yöneldik. Yeni bir kanalizasyon çalışması başlattık. 50 yıldır hiçbir belediye başkanının Ilgın'da göze alamadığı kanalizasyon çalışmasının üstesinden geldik. Çünkü Ilgın'da kod tutmuyor. Kanalizasyon ciddi maliyet gerektiren bir iş. Yerin altında gerçekleştirilen bir işlem. Vatandaş görmez. Vatandaş, yolu ve parkı görür. Yüzde 80'ini tamamladık. 2 Prestij caddemiz kaldı. Bu caddelerde de kanalizasyon ve içme suyu hattını tamamlayıp, ilçeye rahat bir nefes aldıracağız. Çevre düzenlemeleri ile Ilgın'ı daha yaşanır bir ilçe yapacağız.
ILGIN DÜNYADA İLK 3'TE
**Ilgın kaplıcalarına olan ilgi nasıl? Sağlık turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan kaplıcanın ne gibi özellikleri var?
-Ilgın, tarihi ve kültürü ile Konya'nın önemli ilçeleri arasında yer alıyor. İlçe, belli bir seviyeye ulaştı fakat hakettiği noktada değil. İç Anadolu bölgesinde de ender ilçeler arasında yer alır Ilgın. Kaplıca ve hamamların tarihi, Roma ve Bizanslılara dayanır. Hz. Mevlana'nın bir fiil Ilgın'a gelip dinlendiği ve her yıl 2 ay boyunca Ilgın'da şifa bulduğu bilinen gerçekler. Cüzzam hastalarını da Ilgın'da tedavi edermiş. Mesnevisinin büyük bir kısmını Ilgın'da ve Ilgın Konya Yolu'nda yazdığı söylenmektedir. Bunlar, bugüne kadar hiçbir yerde dillendirilmemiş. Hz. Mevlana nasıl Konya'ya mâl olmuşsa aynı zamanda Ilgına da mâl olmuş büyük bir insandır. Ilgın, şifa dağıtan bir ilçe. Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Ilgın ile övgüyle bahsetmiştir. Ilgın kaplıcasının en büyük özelliği, 42 derece bir sıcaklığı olmasıdır. Çıkan su, çıktığı şekilde havuzlara verilir. Renksiz ve kokusuzdur. İçilebilir özelliktedir. Bu özelliklere sahip su, dünyada 3 yerde vardır. Biri Avustralya' da diğeri Almanya'da bir tanesi de Türkiye'de yani; Ilgın'da. Suyun rahatlatıcı özelliği var. Romatizmal hastalıklara iyi geliyor. Cilt ve kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Alaaddin Keykubat'ın bile romatizmal hastalığından dolayı Ilgın'a geldiği ve burada şifa bulduğu biliniyor.
ÖNCE KONYALILAR SAHİPLENMELİ
**Gerek bölge halkı gerekse diğer vatandaşlar, bu değerin farkında mı? Peki Ilgın kaplıcalarına yeterince sahip çıkılıyor mu?
-D300 Karayolu üzerinde bulunuyoruz. Konya merkeze, 90 kilometre uzaklıktayız. Bulunduğumuz karayolunun üzerinden günlük en az 30 bin araç geçmektedir. Bu sürücülerden bir tanesi bile şifa dağıtan Ilgın'a girip, şifadan faydalanmıyor. Bu noktada üzüntü yaşıyoruz. Kaplıca için direk Afyon'a gidiyorlar. Bu değeri bilip, koruyalım. Türkiye'den önce kaplıcaya Konya insanının sahip çıkması gerekiyor. Kaplıcanın benimsenmesi ve Konya için önemli bir kazanım olarak görülmesi şarttır.
FABRİKA BÖLGEYE DEĞER KATTI
**Sayın Karahan, bölgenizde 1 milyon tondan daha fazla pancar işleme gücüne sahip olan Ilgın Şeker Fabrikası bulunuyor. Fabrikanın Ilgın'a ne gibi artıları oluyor?
-Ilgın, genel itibari ile tarım ve hayvancılığın daha yaygın olduğu bir ilçe. 1982 yılında Ilgın'a Şeker Fabrikası kuruldu. Ilgın'ın çehresi değişti. Halkımızı daha üst noktalara taşıdı. Fabrika, iş ve aş demektir. Yeni istihdam alanları oluşturdu. Fabrikada yıllık 1 milyon 200 bin tonun üzerinde pancar işleniyor. 200 bin tonun üzerinde de şeker elde ediliyor. Ciddi bir istihdam kaynağı. Çiftçilerimiz ürettikleri pancar ile kendilerine gelir sağlıyor. Kampanya sezonundayız. Şeker Fabrikası'na ve çiftçilerimize her konuda destek olmaya çabalıyoruz. Şunu rahatlıkla diyebiliriz; Ilgın gelişmiş tarım ve hayvancılık sektörünün yanı sıra, artık bir de sanayi ilçesi olarak adlandırılıyor.
**Çavuşçu Gölü'nün suyunda bir azalma var mı?
Çavuşçu Gölü, Battal ve Çebişçi dereleri tarafından beslenen bir tatlı su gölüdür. Kuzey ve güneyinde seddeler bulunur. Gölden su çıkışı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kontrol altına alınarak sulak alan bir baraj gölüne dönüştürülmüştür. Göl suyunda azalma var. Son yıllarda ülkemizdeki yağış miktarının azalması su seviyelerinin gerilemesine neden oldu. Geçen sene güzel bir kış geçirdik. Bu yıl da inşallah öyle verimli bir kış olur. Gölün üst kısmına göletler yapılıyor. Göletler, direk Çavuşçu Gölü'nü besliyor. Göletler de derelere yapıldı. Gelen suyun yüzde 90'ı o kısımda kalıyor.
ILGIN'A OSMANLI MEYDANI KURACAĞIZ
**Restorasyon, park ve meydan çalışmaları yürütüyor musunuz?
-Görev süremiz, 1 yılı geçti. Gelir gelmez ciddi borç yükünü devraldık. Genel merkezimizin, Milletvekillerimizin ve Büyükşehir Belediyemizin destekleri ile bu yükü belli bir noktaya kadar azalttık. Kaplıcanın her yeri sıkıntılıydı. Eski Vakıf Hamamı'ndan restorasyon çalışmalarımıza başladık. Aile banyolarının mermerlerini yeniledik. Doğalgaz çalışmalarına başladık. Otelimize belli bir yenileme yaptık. Ilgın'da bir mesire alanı yok. Orman Bakanlığı ile 1 hafta önce anlaşma yaptık. Esentepe Mahallesi'nin üst kısmına Şehitlik Parkı ve Mesire Alanı yapacağız. Ilgınlı 35 şehidimiz var. Bu şehitlerimizin künyesinin olduğu parkı inşa edeceğiz. Allah, bütün şehitlerimize rahmet eylesin, gazilerimize de acil şifalar versin. Onları ihmal etmemek gerekiyor. Yine Konya Büyükşehir Belediyesi ile kaplıca bölgesinin alt tarafında güzel bir park alanı yapıyoruz. Merkezde Lala Mustafa Paşa Külliyesi var. Bu eser, Mimar Sinan'a ait. Bu alandaki eski yapıları kürüyüp, Osmanlı meydanı kurmayı düşünüyoruz. Çukur Cami halk arasında Ulu Cami diye bilinen yer var. Bu hatları birleştirip, güzel bir gezi alanı kurmayı planlıyoruz. Yanına konsept olarak bir kültür merkezi yapacağız. Gelen misafirlerimizi ağırlamak için gerekenleri bir bir yapıyoruz.
**Mehmet Karahan kimdir?
-Mehmet Karahan, Ilgın'ın Argıthan kasabasında 1975 yılında doğdu. Sporu çok seven Karahan, Belediye Başkanlığı öncesinde esnaflık yaptı. 2004-2014 yılları arasında belde teşkilat başkanlığı görevini yürüttü. 2014 yılında meclis üyesi olarak seçilen Mehmet Karahan, 2016 Eylül ayında Ilgın Belediye Başkanlığı görevine getirildi.