İlçeye yatırım çağrısı

Kulu Kaymakamı Erkaya Yırık, Ankara ile Konyanın arasında Türkiyenin merkezi konumunda olan Kulu İlçesine yatırım yapmak isteyen herkese kapımız açık dedi

KULU FARKLI ÖZELLİKLERE SAHİP
Her ay bir ilçemizin tanıtımını yaptığımız gezimizin bu ayki durağı Kulu oldu. Nüfusunun büyük bölümünün yurt dışında özellikle İsveç’te olduğunu bildiğimiz ilçenin halk dilinde ismi de ilginç: ‘Kuluforniya’. İlçede 2 yılı aşkın süredir Kaymakamlık görevini yürüten Erkaya Yırık, Kulu’nun diğer ilçelerden farklı bir özelliğe sahip olduğunu söyledi. Yırık, ilçenin tanıtımı hakkında yaptığı açıklamada ilk olarak gazetemize teşekkür etti. Yırık, “İlçemizin tanıtımı hakkında yaptığınız ziyaret bizleri mutlu etti. İlçemizin gerek ekonomik gerek sosyal durumunu en ince ayrıntısına kadar yayınlanmanız güzel bir düşünce. İlçemizin fotoğrafını çıkartıyorsunuz. Bunun için teşekkür ediyorum” dedi.
NÜFUSU YURT DIŞINDA DAHA ÇOK
Kulu’nun 1954 yılında ilçe olduğunu bu gün ise 46 bin 500 nüfusu ile Ankara’ya 110, Konya’ya 150 kilometre uzaklıkta olduğunu ifade eden Yırık, “Kulu Türkiye’de diğer ilçeler göre bariz bir farklılık içinde. 1960’lı yıllarda malumunuz Türkiye’de yurt dışına bir göç oldu. Bu kapsamda halkımız diğer ülkelerin yanı sıra çoğunlukla İsveç’e göç etti. Bu nedenle burada olduğu kadar da İsveç’te hemşehrilerimiz var. İlk zamanlar işçi olarak giden vatandaşlarımız ikinci ve üçüncü kuşaktan sonra orada işveren durumuna geldi orada idareci olarak görev aldılar.  Bunun son örneği ise İsveç’in en gelişmiş 5. kenti olan ve çoğunluğunu İsveçli nüfusun oluşturduğu, Lingköping şehrinde gerçekleşti. Lingköping şehrinde hemşehrimiz Muharrem Demirok’un belediye başkanlığı görevine gelmesiyle hem Avrupa’da, hem de dünyada bir ilke imza atmış oldu.  33 yaşındaki Muharrem Demirok’un Büyükşehir Belediye Başkanı olarak atanması İsveç kamuoyunda büyük ilgi ile karşılanırken bizim içinde bir gurur oldu. Bunlar bizi sevindiriyor” diye konuştu.
GURBETÇİLERE YATIRIM ÇAĞRISI
Erkaya Yırık, yurt dışında yaşayan ilçe sakinlerinin bölgeye yatırım yapmaları gerektiğini ifade ederken, “İsveç’te bulunan vatandaşlarımızdan Kulu’ya daha fazla maddi anlamda yatırım yapmalarını istiyoruz. İlçemizde 4 tane banka şubesi var. Bu bankalar yıllar itibari ile Türkiye genelinde de mudi açısından önemli rakamlara ulaştı. İlçemizin ekonomik durumu son derece iyi sermaye var ama bu sermayenin halkın kullanımına daha çok fayda sağlayacak, üretime dönük bir şekilde işletilememekte. Bu değerleri biz kullanırsak daha fazla istihdam sağlarız. İsveç’te gerçekleşen sıkı ilişkiler dolayısı ile İsveç Başbakanı'nın ilçemizi ziyaret etmesi,  İsveç adına bir lokanta olması, İsveç’in eski Başbakanı Olof Palme adına park yapılması Kulu ilçesini farklı kılan en önemli özelliklerin başında yer alıyor. Bizlerde bu farklılığımızı kullanarak imkanlarımızı vatandaşlarımızın daha çok istifadesine sunabiliriz. Bunun için yurt dışında yaşayan kardeşlerimizin desteklerine ihtiyacımız var” dedi.
KULU DENİLİNCE AKLA NOGAY GELİR
Yırık, Kulu’nun isminin Nogay Türkleri ile birlikte anılmasının da ayrı bir kültür farklılığı olduğunu ifade ederken, “Vaktiyle Kafkasya’dan göç etmiş Tatar dediğimiz Nogay Türklerimiz yaklaşık 4 köyümüze yerleşti. Son derece kültürlerine, değerlerine, geleneklerine bağlı insanlar. Bu insanların yaşadığı beldelerde köylerde, Kırkkuyu, Boğazören (Köstengil), Seyit Ahmetli, Mandıra ve Ağılbaşı köylerinde yaşayan insanlarımız gerçekten sosyal olarak sakin, asayişi son derece iyi, sükûnet içerisinde hayatlarını devam ettiriyor. Bunlarla birlikte yine son yıllarda doğudan, Güneydoğudan göçler söz konusu. Başta Ağrı olmak üzere, Mardin, Siirt ve diğer illerden ciddi oranda göç alıyoruz. Yerleşik olarak aşiretlerimiz söz konusu. 28 köyümüzün 24’ü aşiret köyüdür. Aynı 7 beldemizin 6’sı yine aşiret beldesi. Aşiret kökenli insanlarımız burada yaşıyor. Bu kadar kozmopolik ve farklı insanların yaşadığı ilçemizde milli beraberlik içinde, yaşayan son derece huzurlu ve sevinçli bir ilçeyiz” diyerek bu birlikteliğin her yerde örnek gösterildiğini söyledi.
ESNAFIN GELİRİ GURBETÇİLERDEN
Kulu’nun coğrafi yönden önemli bir konumda olduğunu özellikle vurgulayan Yırık, “İlçemiz coğrafi noktada önemli bir yere gelmiş Konya için çok önemli bir ilçedir. 164 bin hektarlık alanı ile 700 hektarlık düden gölü ile Kozanlı beldesi sınırları içerisinde bulunan Samsam gölü ile son derece turistik değerlere sahibiz. Düden gölü 186 kuş türü ve koruma kurulunca doğal sit alanı olarak ifade edilen ve ilçemize 3 kilometre uzaklıkta bulunan şirin bir göl.
İlçe halkımızın yüzde 60 oranında kesimi tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. İlçe esnafımızın en büyük gelir kaynakları ise yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız. Gurbetçilerimiz istisnasız izinlerini her yıl ilçemizde geçirir. Bu dönemde esnaflarımız buradan ciddi oranda kazanç sağlar. Düğünleri ile alış verişleri ile ekonomik faaliyetleri ile ciddi bir hareketlilik sağlıyor” dedi.
SANAYİMİZİN DESTEĞE İHTİYACI VAR
Sanayileşme yönünden Kulunun ciddi anlamda desteğe ihtiyacı olduğunu özellikle vurgulayan Yırık, “Burada organize sanayi bölgesi olarak tespit edilmiş yer var. Altyapı ve fiziki hizmet tamamlandı. Ancak merkezdeki esnaflarımız bu anlamda çok fazla istekli değil. İlçe merkezindeki esnafların haricinde sanayi kuruluşu diyeceğimiz Kulu-San Yem Sanayi başta olmak üzere Bimteks Tekstil Fabrikası, Binnur Un ve İrmik Fabrikasını sayabiliriz. Ankara ve Konya arasında oldukça önemli bir coğrafi yapıya sahip olan ilçemize bu kadar fabrika tabi ki yeterli değil. Doğal olarak bu alanda bir artış bekliyoruz. İsveç’te yaşayan hemşehrilerimizden buraya daha fazla yatırım yapmalarını bekliyorum. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda hemşehrilerimiz bu noktada ki eksikliği giderir ve orada kazandıkları parayı daha çok artıracak bir yatırım yaparlar. İlçemiz kuruluş aşamasından sonra ciddi oranda bir barınma sorunu yaşadı. İlçe halkımızın bu anlamda yaşadığı sıkıntıyı bu gün milyar harcayarak yaptırdıkları evlerden anlayabiliriz. Bu gün yılın büyük bir bölümünün kullanılmadığı sadece yazın birkaç ay kullanılan evlere harcanan para ile milli sermayenin biraz heba edildiğini düşünüyorum. Bu anlamda vatandaşlarımıza ilçelerine gelir getiren ve istihdam sağlayan yatırımlar yapmalarını bir kez daha öneriyorum” diyerek konuşmasını bitirdi.
ERKAYA YIRIK KİMDİR
28.12.1968 tarihinde  Aksaray’da doğdu. İlköğrenimini Almanya’da orta ve lise tahsilini ise Aksaray’da tamamladı. 1991 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü’nden mezun oldu. 1994 yılında, 83. Dönem Niğde Kaymakam Adayı olarak mesleğe başladı.
1997–1998 yılında Konya İli Emirgazi, 1999–2000 yıllarında Sinop İli Dikmen, 2000–2002 yıllarında Bingöl İli Yedisu, 2002–2005 yıllarında Yozgat İli Şefaatli Kaymakamlığı,  2005–2006 yıllarında Aksaray İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, 2006–2007 yıllarında Yozgat Vali Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 14 Ekim 2007 tarihinden itibaren Kulu Kaymakamlığı görevini yürüten Erkaya Yırık, evli ve 4 çocuk babası olup, İngilizce bilmektedir.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri