İlçe isimlerinin ilginç öyküleri

İlçe isimlerinin tam olarak nereden geldiğini pek çok kişi bilmiyor. Birçok kişi oturduğu, doğup büyüdüğü ilçenin ismi hakkında bilgi sahibi değil. Bazı ilçeler ismini kurucularından alırken, bazıları ise adını coğrafya ve efsaneler ile olaylardan aldı

SELÇUKLU

Selçuklu, ismini Konya'yı başkent yaparak tarihteki sarsılmaz yerine oturtan Selçuklular'dan aldı. Selçuklu, Anadolu Selçukluları'na başkentlik yapmış, bağrında sultanlar yetiştirmiş, Anadolu topraklarında 6 asır hâkimiyetini sürdüren Osmanlı Devleti'ne kılavuzluk ve beşiklik yapmış şerefli bir maziye sahiptir. Bu nedenle şehir Selçuklu'nun izlerini taşıyor.

KARATAY

Karatay ilçesi, ismini Anadolu Selçuklu devlet adamlarından Celalettin Karatay'dan aldı. Celalettin Karatay, Anadolu Selçuklu şehzadelerinin taht kavgalarına son vererek 1249-1254 yılları arasında devleti birlikte yönetmelerini sağlayan büyük bir devlet adamı. Karatay Medresesi'ni de o yaptırdı.

MERAM

Rivayete göre ismini "cennetten bir köşe kadar güzel" olan mesire yeri Meram'dan alan ilçe, geçmiş dönemlerden bu yana tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile biliniyor. Meram Bağları türkülere bile konu oldu.

KULU

Kulu ilçesi, ismini kurucusu olan Kuluboğlu Mustafa Bey (Kulu Bey)'den aldı. Kulu Bey ise Afyon-Karabağ dolaylarından gelen bir yörük beyi.

EMİRGAZİ

Konya'nın küçük ilçeleri arasında yer alan Emirgazi de ismini, ilçenin merkezinde bulunan ve sıkça ziyaret edilen Emrullah Gazi Türbesi'nden aldı.

CİHANBEYLİ

Yüzölçümüyle Türkiye'nin en büyük ilçesi olan Cihanbeyli'nin ilk adı Esbikeşan. İlçe daha sonraları "İnevi" adını aldı ve uzun yıllar bu isimle anıldı. İlçe son olarak ismini Canbeg aşiretinden aldı.

YUNAK

Yunak'ın isminin nereden geldiğine dair iki söylenti bulunuyor. Eski zamanlarda Turgutlu Kasabası halkı derede koyun, kuzu ve yün yıkarmış ve Yunak isminin de yün yıkamaktan geldiği düşünülüyor. İkinci söylentiye göre ise Karataş Deresi'nde yıkanan yünler beyaz olduklarından Akşehir ve Konya merkezde kolayca alıcı bulur ve yünü ak ifadesi kullanılırmış, Yunak isminin ise buradan geldiği söyleniyor.

TUZLUKÇU

Tuzlukçu ismi hakkında da çeşitli rivayetler var. Bir rivayete göre çevre ilçe ve köylerden tuz getirmek için tuz gölüne gidin kervanların konaklama yeri olduğu için bu yöreye Tuzlukçu adı verilmiş. Bir diğer rivayete göre arazinin kıraç ve ağaçsız olması, esen sert rüzgarlardan da çok toz kalkmasının dolayı yöreye Tozlukçu denilmiş. Zamanla Tozlukçu ismi değişime uğrayarak Tuzlukçu şekline dönüştü.

KADINHANI

Saidili (Saideli) olan ilçenin adı 1935 yılında Kadınhanı olarak değiştirilmiş. İlçenin eski adının Saideli olmasının sebebi olarak pek çok kaynakta bu bölgenin savaşta üstün başarılar gösteren Sait Paşa’ya arpalık olarak verilmesi gösteriliyor. Kadınhanı ismi ise Raziye Hatun’un yaptırmış olduğu handan dolayı.

ILGIN

Ilgın, ismini kışın karda sadece bir gün boyunca açan bir çiçekten alıyor. Ilgın, kaplıcalarıyla meşhur bir ilçe.

SARAYÖNÜ

Bölge halkı Haçlı ordularından kurtulmak için inlere sığındı. Bölge halkı inlerin bulunduğu, bugünkü Yukarı Mahalle denilen yere göç ettiler. İşte bu yüzden kasabalarından göç edip inlere yerleşenler Sarayönü'nün kuruluşunda öncü oldu. Tolabası adı ile anılan bu inlerin o zamanlar hem sığınak hem de mesken olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Sarayönü ilçesinin ismi bu inlere bağlanır. Büyüklüğü, konforu ve kullanışlı olması bakımından saraya benzetilen bu inlerden dolayı buraya Sarayini denmiş. Bu isim zamanla "Sarayönü" olarak değiştirildi.

AKŞEHİR

Müslüman Araplar birçok kez yağmaladıkları kente Belde-i Beyza (Beyaz Şehir) adını verdi. Malazgirt Savaşı' nın ardından başlayan Anadolu' nun Türkleşmesi sonucunda Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından alınan kentin bundan sonra adı ve kaderi değişir. Nehçet-ül menazil'de buraya gelen hükümdarlardan birinin çiçek açmış ağaçlardan esinlenerek"Akşehir" dediği rivayet ediliyor.

ÇELTİK

Eskiden ilçede pirinç ekimi yapıldığı için bölgeye Çeltik denilmiş. Sivrisineğin çok olması nedeniyle de pirinç ekiminden vazgeçilmiş. Konya'nın en uzak ilçeleri arasında bulunyor.

DOĞANHİSAR

Doğanhisar milattan önce 500 yıllarında Metyos adıyla kurulmuş. 1071 Malazgirt Savaşı'na müteakip Selçuklular'ın batıya yayılışları sırasında 1110 yılında Doğanhisar Türk hakimiyetine geçmiş. Şehrin adı Selçukluların arması Doğan kuşuna izafeten “Doğan Kalesi” olarak değişmiş.Daha sonra Doğanhisar adını almış.

DERBENT

Osmanlı Dönemi'nde, “Derbent” kelimesi teşkilat anlamında kullanılmış. Bu anlamda, dağlar üzerindeki geçitlerde ve boğazlarda kullanılan karakollara “Derbent” denilmiş. Tanzimat Devrinde yeni kurulan Zaptiye İdaresine bağlanan Derbent, bundan sonra da sadece “Derbent” ismiyle anılmaya başlanmış.

DEREBUCAK

Kuruluşunda Derebucak'ın ismi Kışlakçı'dır. Tarihi belgelerde bu isim açıkça görülüyor. Daha sonra  ilçe Dereköy ve Derebucak olarak isimlendirilmiş.

SEYDİŞEHİR

Seydişehir’in imarında Eşrefoğlu Mehmed Bey kendisine malzeme yardımında bulunur. Bu yardımlaşma neticesinde aralarında büyük bir dostluk oluşur. O zamanki adı “Süleymanşehir” olan Beyşehir’e ilk defa “Beyşehir” diyen Seyyid Harun Veli’dir. Eşrefoğlu Mehmed Bey de Seyyid Harun’un kurduğu yeni şehre 'Seyyid Şehri', Osmanlılar zamanında Medine-i Sani, yani 'İlahi Emirle Kurulan İkinci Şehir' adını alır. Daha sonra ilçeye Seydişehir ismi verilir.

BEYŞEHİR

İlçe beyliğin merkezi olmasından dolayı geçen zamanla beraber beyin şehri olarak anılır. Bundan dolayıda Beyşehir adını alır. Konya'nın beşinci büyük ilçesi olan Beyşehir, adının bir de efsanevi hikayesi var.

AKÖREN

Rivayetlere göre Akören bölgesi gür ormanlarla kaplı ve çok miktarda av hayvanlarının olması nedeni ile “Avvuran” veya “Avveren” daha sonları da “Avren” olarak biliniyordu. Daha sonra  çevresindeki yedi viraneden gelen halkın bugünkü yerleşim yerinde toplanması ile “Akviran” olarak adı değişikliğe uğradı. 1961 yılında ise çıkarılan kanunla ilçenin adı “Akören” olarak adı resmen tescillendi.

HADİM

İlçe ismini Hadimi Hazretleri'nden alıyor. İlçenin ismi, 2005 yılında Hadim olarak değiştirimiş. Hadim, sözlük anlamı itibariyle hizmet eden, hizmet edici, yarayan ve yarar anlamlarına geliyor. İlçe uzun süre Hadım ismiyle anıldı.

BOZKIR

İlçe ismini Bozkır Bey'den aldı.

YALIHÜYÜK

Türkiye'nin ve Konya'nın en küçük ilçesi olan Yalıhüyük, ismini ilçede bulunan hüyükten aldı.

ÇUMRA

Rivayetlere göre Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim, Mısır Seferi'ne giderken Çumra üzerinden geçmiş. O zamanlar bölge bataklık halindeymiş. Yavuz, askerlerine paçalarınızı çemreleyin emrini vermiş. Çemre kelimesi zamanla değişerek Çumra olmuş.

KARAPINAR

1514 yılında Yavuz Sultan Selim Çaldıran Seferi’ne giderken Karapınar’da konaklamış ve çevrede yaşayan halkın isteği üzerine ilçeden geçen ticaret yollarının korunması amacıyla 'Karabinar' adında bir derbentçi köyü kurulmasını ve Sultan Selim Camii’nin temellerinin atılmasını emretmiş. Karapınar’da II. Selim’in eserleri görülünce buraya sultanlar şehri anlamına gelen “Sultaniye” ismi verilmiş. Cumhuriyet Dönemi’nde, 1934 yılında ilçenin ismi “Sultaniye”den “Karapinar” olarak değiştirilmiş.

HALKAPINAR

İlçenin ismi 1962 yılına kadar Zanapa idi. Zanapa adı 1962 yılından sonra Halkapınar olarak değiştirildi. Halkapınar, 1992'de ilçe konumuna geldi.

TAŞKENT

Köyün adının da zamanın en yaşlı kişisine sorulmasını söylerler. Yaşlı kişide çalışkan Pirin adını önerir ve köyün adı Pirikondu olarak kabul edilir. Daha sonra bu isim Pirlerkondu olarak değişikliğe uğrar. Cumhuriyet'in ilanından sonra yapılan yenilikler yurt çapında devam ederken Pirlerkondu’yu Konya’ya bağlayan karayolu yapımı sırasında zamanın Konya Valisi İsmail İzzet Bey Pirlerkondu ismini değiştirerek 1934 yılında Taşkent ismini verdi. 

ALTINEKİN

Altınekin’in eski adı suyu bol anlamına gelen Zıvarık’tır. Hitit ve Frigya medeniyetlerine de ev sahipliği yapan ilçe 'güneşte altın gibi parlayan başakları' dolayısıyla 'Altınekin' ismini almış.

GÜNEYSINIR

Güneysınır, ismini 1990 yılında Güneybağ ve Karasınır kasabaları ile Emirhan köyünün birleşmesinden aldı. Bu 2 kasaba ve bir köyün birleşmesiyle Güneysınır ilçe statüsü kazandı.

AHIRLI

İlçenin ismi ile ilgili 2 rivayet bulunuyor. Birinci rivayete göre ilçe ismini, Selçuklular döneminde bölgede yaşayan Ahu Bey'den aldı. Ahurlu ismi zamanla Ahırlı'ya dönüştü. İkinci rivayete göre ise Selçuklular döneminde Bozkır’ı ilk fetheden Bozkır Bey’ in at bakıcısının bu bölgede yerleştiği ve Ahırlı adının buradan geldiği söyleniyor.

EREĞLİ

Ereğli, adını Yunan mitolojisi kahramanlarından Herakles'ten alıyor. Herakles kelimesi zaman içinde Türkçe'nin ses yapısına uygun olarak; Herakle, İrakle, Eregle, Eregli, Eregliyye, Ereğli şeklini almış. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde ise I. Alaeddin Keykubad'ın Ereğli'den bir sefer dönüşü geçerken Akhüyük köyünde bulunan çamurun, yaralı askerlerinin yaralarına şifa olduğundan dolayı buraya Erkili (Ereğli) dediği için adını buradan aldığı yazılır.

HÜYÜK

İlçe ismini bölgede bulunan Hittit dönemine ait bir hüyükten alıyor.

KERİM ATICI merhabahaber.com

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri