İlber Ortaylı'dan Harem İsyanı!

İlber Ortaylı'dan tarihi ayar: Daha Harem'in işlevini öğrenememiş insanları görmekten sıkıldım. Türk tarihinin efsane ve yanlışlardan arındırılıp bilimsel bir temele dayandırılması gerekiyor

Türk ifadesi anayasadan çıkmasın bildirisine imza atan ve "Türkiyeliyim ne demek? Bir kavramın tutması için önce birkaç lisana çevireceksiniz. Çeviremezseniz olmaz, çürür" diyen, Prof. İlber Ortaylı'dan çarpıcı açıklamalar... "Her ülkenin resmi bir tarih yorumu vardır. Bu, size tarihi olayları yanlış öğretme hakkı vermez. Böyle bir hakkınız yoktur" diye konuşan Prof. Ortaylı, doğru bilinen yanlışları anlattı:

BİZANS UYDURMA İSİM

- I. İbrahim'İn deli olduğuna yönelik bir belge görmedim. Bu yakıştırma kim tarafından nasıl uyduruldu bilmiyorum. Bildiğim, deli olmadığıdır.

- Bizans sonradan uydurma bir isimdir. Bizans, Doğu Roma da değildir. Bizans dedikleri Roma'nın ta kendisidir.

- Türk tarihinin efsane, destan ve yanlış bilgilerden arındırılıp bilimsel bir temele dayandırılması için harekete geçilmesi gerekiyor. Daha Harem'in işlevini öğrenememiş insanları görmekten sıkıldım. Cariye nedir, harem nasıldır soruları bu yetersizliği gözler önüne sermeye yeterli.

AŞK DEĞİL, EĞİTİM YUVASI

Osmanlı bürokrasinde erkekler Enderun'da, kadınlar da Harem'de eğitilir. Harem'deki cariyeler zarafet, dil ve müzik eğitimi alırlar. Harem, padişahın evi olduğu gibi bürokrasiye hizmet edecek kadınların oldukça iyi yetiştirildiği bir kurumdur.Buraya, padişahın çocukları haricinde hiçbir erkek adım atamaz

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medya Haberleri