İlbank Personeline Ödediği Temettüleri 2,5 Yıl Sonra Geri İstedi

İlbank'ta Yönetim Kurulu Kararı ile personele dağıtılan temettü ödemesi, aradan geçen 2,5 yılın ardından faiziyle birlikte geri istendi.

İlbank'ta Yönetim Kurulu Kararı ile personele dağıtılan temettü ödemesi, aradan geçen 2,5 yılın ardından faiziyle birlikte geri istendi. İlbank’tan başka kuruma geçen yüzlerce kamu çalışanını ilgilendiren geri ödeme talebi, şaşkınlıkla karşılandı. Ortada bir yanlışlık olduğunu savunan ve eski kurumlarına itiraz dilekçesi yazan çalışanlar, dilekçe kabul görmezse mahkemeye başvuracak.

Mart 2011 tarihinde İlbank Yönetim Kurulu kararı ve Genel Müdürlüğün oluruyla, kurumun 2010 yılı safi kârından ayrılan yüzde 5 temettü tutarları, 31.03.2011 tarihinde personele ödendi. Çalışanlara, kişinin statüsüne göre 3 bin 200 ila 4 bin lira arasında değişen rakamlarda ödeme yapıldı. Ancak 2,5 yıl aradan sonra Maliye Bakanlığı’nın yazısı ve bazı mahkeme kararları gerekçe gösterilerek, bu ödemeler faiziyle birlikte geri istendi. Paranın geri istendiği kişiler ise 2011 yılı ikinci yarısından sonra İlbank’tan ayrılarak başka bir kamu kurumuna geçen personelle sınırlı tutuldu. Halen İlbank bünyesinde çalışanlardan bu para talep edilmedi.

İlbank yönetimi başka kurumlara geçen yaklaşık 1.000 eski çalışanına yazı göndermeye başladı. Yazıda, ödemenin yapıldığı tarihe dikkat çekilerek, bu ödemenin Maliye Bakanlığı’nın 20.01.2012 tarihli yazısı ve Anayasa’nın 128. Maddesinin ikinci fıkrasına aykırı olduğu belirtildi. Burada, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmiş personele temettü ödenemeyeceğinin belirtildiği aktarılarak, İlbank olarak bakanlığın ilgili yazısının iptaline ilişkin dava açtığı ancak davanın Ankara 14. İdare Mahkemesi tarafından reddedildiği dile getirildi. Eski İlbank çalışanlarına ulaşan yazıda, “Mahkemenin vermiş olduğu karar doğrultusunda diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmiş ve bankamızla hizmet sözleşmesi imzalamadan ayrılan personele yapılan temettü ödemelerinin geri alınmasına karar verilmiştir. Buna göre şahsınıza yapılan anapara ile hesaplanacak olan faizin 15 gün içerisinde bölge veznesi veya hesap numarasına yatırılması gerekmektedir.” ifadeleri yer alıyor. Yazıda ayrıca, borcun ödenmemesi halinde hukuki yoldan tahsil edileceği de vurgulanıyor.

Söz konusu yazı eline geçen eski çalışanlar itiraz dilekçesi yazarak, 2010 yılında İlbank’ın hiçbir personelinin sözleşmeli statüde yer almadığını belirtti ve geri ödemenin sadece kurumdan ayrılan çalışanlardan talep edilmesinin hakkaniyete aykırı olduğunu savundu. Dilekçede, temettü ödemesinin yapıldığı 2010 yılında banka personeli olduklarını dile getiren çalışanlar, itirazlarını şöyle dile getirdi:

“Bu nedenle başka kurum ve kuruluşlara nakledilen personelden 2010 yılı temettü ödemesinin geri talep edilmesi eşitlik ve çalışma barışı ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Ayrıca Ankara 7.İdare Mahkemesinin temettü ödemesi yapılabileceğini belirten mahkeme kararı da bulunuyor. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Tebliğine göre ise, hatalı ödemelerin geri alınabilmesi için ödemenin yapıldığı tarihten başlamak üzere 60 gün içinde mümkün olduğu, 60 günlük süre geçtikten sonra geri istemenin mümkün olmayacağı belirtiliyor.”
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri