'İlansız İhaleler Gazetelere Darbe Vuruyor'

Basın İlan Kurumu Samsun İl Müdürü Mustafa Bayraktar, ilansız ihalelerin gazetelerin gelirlerine büyük bir darbe vurduğuna işaret etti. Mustafa Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Medya demokratik kültürün teminatıdır....

Basın İlan Kurumu Samsun İl Müdürü Mustafa Bayraktar, ilansız ihalelerin gazetelerin gelirlerine büyük bir darbe vurduğuna işaret etti.

Mustafa Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Medya demokratik kültürün teminatıdır. Tabiri caizse toplumları kapalı cezaevinden çıkartıp gün yüzüne taşıyan en önemli araçtır. Vatandaşla devletin ilk temas noktasıdır. Geleneklerin gelecek nesillere taşınmasındaki öncülüğü yanında kültürel ve mahalli mirasın korunmasında da etkin rol oynamaktadır. Sadece bu unsurlar bile başlı başına gazetelerin desteklenmesini zorunlu kılmaktadır. Gazetelerin demokrasi adına, birlik, beraberlik, barış, huzur adına, şeffaf, rekabet edilebilir, yarışan, büyüyebilme adına desteklenmesi gerekir. Demokrasi farklı dillerin, dinlerin, anlayışların, düşüncelerin, kültürlerin aynı potada barış içinde kardeşçe eritilmesi değil mi? Bunun için de gazete çok önemli bir ayağı oluşturuyor." dedi.

Gazetelerin en önemli gelir kalemlerini reklam ve ilanların oluşturduğunu hatırlatan Bayraktar, "Devletin ihale anlayışında öncelik açık ihaleye verilmiş. Yani bütün isteklilerin katılabileceği bir yöntem. İkinci sırada belirli istekliler arasından ihale daha çok yapım işleri, hizmet ve mal alım ihalelerinden işin özelliğinin uzmanlık veya ileri teknoloji gerektirmesi nedeniyle uzmanlık isteniyor ki bunun da gerekçeleri anlaşılır. Ancak bu ikisinin olmadığı yerde üçüncü bir yol var ki ilansız ihale olarak da bilinen pazarlık usulü, gazetelere vurulan ekonomik darbenin temelini oluşturuyor. Tabi bir de ilan verilmemesi için bölünen meblağlar var." diye belirtti.

Açık ihale usulü veya belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan ihale sonucunda teklif çıkmaması durumunda pazarlık usulü ihale yapılabileceğinin altını çizen Bayraktar, şu bilgileri aktardı: "Herkes bu maddenin 'b', 'c' ve 'f' alt bentlerine uygun olarak ilana çıkmadan ihale yapıyor. 'b' maddesinde ‘Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması.’ 'c' maddesinde, ‘Savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması ve 'f' maddesinde de idarelerin yaklaşık maliyeti 157.923 TL’ye kadar olan mamul mal, malzeme veya hizmet alımları yapabilir deniliyor. 13. madde de belirtilen mal ve hizmet alımlarının yaklaşık maliyetleri eşik değerlerin altında 7 gün 94.751 TL, 14 gün önce ve yaklaşık maliyeti 94.751 ile 189.511 TL arasında kalan mal ve hizmet alımları ihalelerinde ilan zorunluluğu var."

Bayraktar, pazarlık usulünün üç bendinde belirtilen hallerde ilan yapılması zorunlu olmadığını hatırlattı. Bayraktar, şöyle devam etti: "İlan yapılmayan hallerde en az üç istekli davet edilerek, yeterlik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermeleri istenir. Bu ne demek? Bu tarz yüksek meblağlı ihalede daha düşük teklif vermesi muhtemel katılımcıların ihaleye girmesinin önü kesiliyor ve devlet zarara uğratılıyor. İlana çıkmak hem daha çok katılımcıya ulaşılmasını ve devletin kazanç elde etmesini sağlar hem de gazetelerin ekonomik olarak güçlenmesine katkı yapar." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri