Doktorların bir hasta için 4 farklı ilaçtan fazla ilaç yazamaması durumunu Türk Tabipler Birliği Danıştay’a taşıdı. Türk Tabipler Birliği’nin açtığı dava sonucunda yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Bu karara göre, doktorlar hastalarına reçetede ilaç yazarken sınır olmayacak. Eczacılar, bu süreçte SGK’nın ödediği ilaç bedelinin iki misline çıkabileceğine dikkat çekerek ödemeleri yapmakta zorlanan SGK’nın eczacılarla karşı karşıya gelebileceğini bildiriyor. Reçetede ilaç yazma sınırının olmamasının bazı suiistimallere de neden olabileceği belirtiliyor. Öte yandan ilaç yazma sınırının olmamasının iyi taraflarının olduğu da görülüyor. Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar, tek seferde daha çok ilaç alabilecekler.
DOKTOR NE YAZDIYSA VERMEK ZORUNDAYIZ
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Konya Eczacılar Odası Başkanı Tevfik Göçer, eczacıların, doktorların yazdığı reçete neyse ona uymak zorunda olduklarını bildirdi. Türk Tabipler Birliği’nin Danıştay’a açtığı davanın ardından doktorların hastalara ilaç yazma sınırının kaldırıldığını, bunun da sağlık açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Tevfik Göçer, “Doktorlar, ilaç istismarının önüne geçmek niyetiyle 4 kalemden fazla ilaç yazamıyorlardı. Bu durum ilaç istismarını önlemiş gibi görünse de hastalar açısından ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyordu. Sürekli ilaç kullanan hastalar, başka bir hastalıktan dolayı doktora gittiklerinde 4 ilaçtan sonrasının parasını ödemek zorunda kalıyorlardı. Doktor reçeteye ilacı yazsa da ilaç SGK tarafından ödenmiyordu. Bu da hastayı mağdur ediyordu. Şimdi bu mağduriyet giderilmiş oldu” dedi. Tevfik Göçer, bu durumun suiistimallere yol açmaması için kontrolün elden bırakılmaması gerektiğine de dikkat çekti.
İlaç yazımındaki sınırın kaldırılması kararına ilişkin bilgi veren Eczacı Şenol Tartılmış ise SGK’nın Sağlık Uygulama Tebliği’nde doktorların, kime ne şartlarda ilaç vereceğini anlattığını belirterek, “Bu belgede ilaç kullanımına sınır getirilmesi söyleniyor. Bir hastaya doktor 4 kalemden fazla, bir kutudan fazla ilaç yazamıyor. Yani ağrı kesici ilacın fazla fazla alınmasının önüne geçilmiş oluyor. Türk Tabipler Birliği tarafından Danıştay’a açılan davanın ardından bu süreç sona erdi. Şimdi doktorlar reçetelere sınırsız ilaç yazabiliyorlar. Bu durum, ilaç istismarına ve israfa neden olabilir. Ama Danıştay’ın konuyla ilgili yürütmeyi durdurmasının olumlu yönleri de var. Köyde yaşayan bir vatandaş, sürekli ilaç kullanıyorsa bu ilacı belirli aralıklarla doktora muayene olup yazdırmak zorundaydı. Şimdi bir defa muayene olduktan sonra rapor şartı aranmaksızın sınırsız ilaç alabilecek” dedi.
İKİLEMDE KALAN BİZ OLUYORUZ
SGK’nın şu an bile ilaçla ilgili ödemleri çok zor yaptığını söyleyen Eczacı Şenol Tartılmış, “SGK şu an eczacılara ödediği miktarın belki iki mislinde ilaç parası ödemek zorunda kalacak. SGK ilaç kullanımının fazla olmasına bağlı olarak zor durumda kalacak. Bu durumun yansımaları yine eczacılara olacak. Bir tarafta SGK, diğer tarafta doktorlar ve hastalar var. Biz ikilem içerisinde kalıyoruz” ifadelerini kullandı.