İlaçta neler oluyor?

Düşük fiyatlı ilaçların bulunamaması yeni bir sorunu ve tartışmayı beraberinde getirdi
Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin, düşük fiyatlı ilaçların piyasadan çekildiği yönünde duyumlar almaya başladıklarını, özellikle fizik tedavi ve psikiyatride kullanılan eşdeğer ilaçlardan fiyatı düşük olanların eczanelerde bulunmadığını söyledi. 
Prof. Dr. Zengin yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının uygulamaları sonucu ilaç fiyatlarında düşüşler yaşandığını, ancak bazı art niyetli kişilerin ucuz ilaçları piyasadan çekerek, hastaları zorunlu olarak muadili olan pahalı ilaçların kullanımına yöneltiğini savundu.  Özellikle fizik tedavi ve psikiyatride kullanılan bazı ucuz ilaçların piyasada bulunmadığı yönünde şikayetler almaya başladıklarını kaydeden Prof. Dr. Zengin, şöyle konuştu: “Araştırmalarımızda, gerçekten de eczanelerde daha önce bol miktarda olan eşdeğer ilaçlardan düşük fiyatlı olanların çoğunun bulunmadığını gördük. Bu ilaçlar birileri tarafından piyasadan çekilmiş. Kar oranı düşük olunca firmalar düşük fiyatlı olanları piyasadan çekip, yüksek fiyatlıları satmayı tercih ediyor.”
Hastaların, eşdeğer ilaçlardan yüksek fiyatlıları almak zorunda kaldığını dile getiren Zengin, ''Bu durumda da vatandaşın cebinden veya devletin kesesinden daha fazla para çıkıyor'' dedi.
İLAÇ FİRMALARI DÜŞÜK İLAÇLARDA SUNİ YOKLUK OLUŞTURUYOR
Konya Eczacı Odası Başkanı Harun Kızılay da, yurt dışındaki ilaç firmalarının satış fiyatı düşük ilaçları üretmek yerine yüksek fiyatlı ilaçları üretmeyi tercih ettiğini belirterek, bunun piyasada suni bir yokluk meydana getirdiğini söyledi. 
İlaç fiyatlandırmalarının Sağlık Bakanlığı tarafından yapıldığını ve üretim, kullanım gibi birçok etkenin göz önüne alınarak ilaçların fiyatlandırıldığını ifade eden Harun Kızılay, "Bazı ilaçlar hayati önem taşısa bile 1 TL'nin bile altı bir fiyatta satışa sunuluyor. İlaç firmaları son dönemde bu tür ilaçların ya yapımında düşüşe gitti ya da üretimini tamamen durdurdu. Bu ilaçlar yerine satış fiyatları yüksek ilaçların üretimine daha çok ağırlık veriyorlar. Bu nedenle fiyatı düşük ilaçlarda suni bir yokluk oluşturuluyor ve vatandaş piyasada bu ilaçları bulmakta çok zorluk çekiyor" dedi. 
Satış fiyatı düşük olsa bile bu ilaçların bazılarının hayati öneme sahip olduğunu da dile getiren Kızılay, "Bu ilaçlar arasında çok ciddi hastalıkların iyileşmesini sağlayan ya da ilerlemesini önleyen ilaçlar var. Bu ilaçların mutlaka hasta tarafından alınması lazım. Ancak bu suni yokluk nedeniyle vatandaş eczanede bu ilaçları bulamıyor ve çok mağdur oluyor. Bunun önüne geçmek için bu ilaçların fiyatlarında bir ayarlama yapılması şart" diye konuştu. İlaç fiyatlarına 2 yıldır zam gelmediğini ancak ilaçların yurt dışından geldiği için euro üzerinden alındığını ifade eden Kızılay, “Nisan ayının 1'i itibariyle ilaç fiyatlarında yüzde 8'lik bir artış yapıldı, ancak euronun yükselişi düşünüldüğünde bu ayarlama yeterli gelmiyor. Bu nedenle firmalar düşük fiyatlı ilaçların üretimini gerçekleştirmiyor. Böyle olunca bu tür ilaçlar tezgah altına itiliyor ve ilaçlar karaborsaya düşüyor. 1 liralık ucuz bir ilaç 10 TL'ye kadar vatandaşa satılıyor. Bundan eczaneden çok vatandaş zarar görüyor. Bunun önüne geçilebilmesi için sektör ve oda temsilcileri ile Sağlık Bakanlığı'nın bir araya gelip uygun bir fiyat ayarlaması yapması gerekiyor” dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri