İlaçta kaos bitmiyor

SGK’nın geçici karekodlu ilaçları ödememesi nedeniyle hem vatandaş hem eczacı mağdur oldu. Eczaneler ilaç satamamaktan, vatandaş ise ilaç alamamaktan yakınıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 1 Ocak 2011’den itibaren üzerinde geçici karekod bulunan ilaçları ödememesi hem vatandaş için hem de eczacılar için büyük sıkıntı oluşturdu. Yılbaşından bu yana ilaçla ilgili sorunun devam ettiğini ve bu sorunun ne zaman biteceğine ilişkin kendilerinin de bir bilgilerinin olmadığını belirten eczacılar, hem mağdur olduklarını hem de vatandaşı mağdur etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
İLAÇ SORUNU DAVALIK OLDU
Konya Eczacı Odası Başkanı Tevfik Göçer, eczanelerde geçici karekod nedeniyle yaşanan sorunun devam ettiğini belirtti. Geçici karekodlu ilaçların yılbaşından sonra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenmemesinin yeni sorunlar doğurduğunu ifade eden Tevfik Göçer, “Geçici karekodlu ilaçların SGK tarafından ödenmemesi hem eczacılara, hem de vatandaşa büyük sorunlar getirdi. Türk Eczacılar Birliği tarafından bu yürütmenin durdurulması için dava açıldı. Davanın bizim lehimize olmasını ve geçici karekodlu ilaçlara ilişkin engellemelerin kaldırılmasını bekliyoruz. Zaten Sağlık Bakanlığı bu ilaçların 2020 yılına kadar geçerli olduğunu anlatan bir genelge yayınlamıştı. Dolayısı ile kurumlar birbiri ile çatışıyor” dedi.
İLAÇ MUAMMASI, MAĞDUR EDİYOR
Karekod uygulamasının ilk başladığı sıralarda yine bir karışıklık yaşandığını ve bu sorunun zamanla çözüldüğünü belirten Konya Eczacılar Odası Başkanı Tevfik Göçer, geçici karekodlu ilaçların SGK tarafından ödenmemesi nedeniyle yeni bir muamma doğduğunu söyledi. Şu an geçici karekodlu ilaçlarla ilgili durumun ne olacağını kimsenin bilmediğini ifade eden Göçer, “Büyük bir karışıklık var. İlaç elimizde var ama veremiyoruz. SGK ödemesini yapmıyor. Vatandaş da durum çok acilse ilacı parasını vererek almak zorunda kalıyor. Vatandaşla eczacı karşı karşıya geliyor. Vatandaş sorunun nereden kaynaklandığını bilmiyor, eczacılara yükleniyor” diye konuştu.
Şu an Konya’da her ilaç grubundan yaklaşık 10-05 milyon kutu civarında geçici karekodlu ilaç bulunduğunu bildiren Tevfik Göçer, bu ilaçlar arasında kemoterapi gören kanser hastalarından şeker hastalarına varıncaya kadar ciddi bir talep eden grubu yer aldığına dikkat çekti. Tevfik Göçer, “İlacın ödemesi yapılmadığı durumlarda eş değer olan ilacı veriyoruz. Ama bunun için de hem doktoru, hem hastayı ikna etmek zorunda kalıyoruz. Sorunun çözülmesi için bir an önce açılan davanın sonuçlanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘İLAÇLAR ELİMİZDE KALDI’
1 Ocak 2011 itibariyle SGK’nın geçici karekodlu ilaçları ödemediğini belirten Eczane Teknisyeni Arif Çimen de, müşterilere durumu anlatmakta zorlandıklarını söyledi. Şu an ellerinde bulunan ilaçların büyük bir kısmının geçici karekodlu ilaçlar olduğunu belirten Arif Çimen, “İlaç depolarına bu ilaçları geri almalarını söyledik. Kabul etmediler. SGK ödemesini yapmadığı için satılmıyor. Çok zorda kalan vatandaş parasını verip alıyor. İlaçlar elimizde kaldı, raflarda boş yere bekliyor” dedi.
RASİM ATALAY

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri