İlaç stokları da tükendi

SGK ile ilaç firmaları arasında ıskonto mutabakatı sağlanamaması nedeniyle ilaç krizi doğduğunu dile getiren eczacılar, ellerindeki ilaç stokunun bittiğini ve ilaç krizinin kapıda olduğunu belirtti

Sağlık Uygulama Tebliği ve Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması’na Dair Karar’da yapılan değişikliklerin ardından gelir açısından mağdur edildiklerini belirten eczacılar, Kayalıpark’ta bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Eczacılar adına konuşan 5. Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Tevfik Göçer, yapılan değişikliklerle bir defa daha kamu kurum ıskontolarının artmasının ve ilaç fiyatlarının düşmesinin eczaneleri artık sağlık ve ilaç hizmeti veremez duruma getirdiğini söyledi. 2004 yılından bu yana kamu kurum ıskontolarının ve ilaç fiyat düşüşlerinin sürekli hale gelmesinin eczane ekonomilerini büyük bir baskı altına alarak, sürekli kriz durumuna soktuğunu söyleyen Tevfik Göçer, “Stok ve taşıma zararları adeta bir silindir gibi eczacının üstünden geçerek onu ezmekte, eczacıların zararına satış yapmaları beklenmekte, eczacının sırtına sorumlusu olmadığı bir külfet yüklenmektedir. Bu durumun sürmesi halinde yakın bir gelecekte özellikle düşük cirolu eczanelerimizin teker teker kapılarına kilit vurması tehlikesi baş gösterecektir. Söz konusu tablo karşısında eczacılar varlıklarını sürdürebilmek adına seslerini yükseltmek zorunda kalmışlardır” ifadelerini kullandı.

İLAÇ TEMİN EDEMEZ HALE GELDİK

 

Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Karar’da kamu kurum ıskontoları ve ilaç fiyat düşüşleri nedeniyle ortaya çıkacak farkın İlaç Takip Sistemi’ne bildirim yoluyla ilaç firmaları tarafından karşılanacağının hükme bağlandığını belirten Göçer, “Buna rağmen, ilaç firmaları kanun tanımaz bir biçimde hareket ederek eczanelerimizin zararlarını karşılamama konusundaki ısrarlarını bugüne kadar sürdürmektedir. Bu durum halk sağlığı açısından da büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Daha önceki açıklamalarımızda ilaç stoklarımızın tükenmek üzere olduğunu, bunun ilaç krizinin kapıda olması anlamına geldiğini ifade etmemize ve kamu otoritesini göreve çağırmış olmamıza rağmen aradan 1 ay geçmiş olduğu halde herhangi bir adım atılmamıştır. Bugün itibariyle ilaç stoklarımız tükendi. İnsülin, organ nakli, kanser ilaçları gibi hayati önem taşıyan ilaçları hastalarımıza temin edemez hale geldik” dedi.

Kamu ile ilaç sanayi arasında eczacının doğrudan tarafı olmadığı kamu kurum ıskontoları sorununun halkın en temel haklarından biri olan sağlığa ve ilaca erişim hakkını engelleyecek derecede vahim boyutlara ulaştığını kaydeden Tevfik Göçer, “Bu noktada ortaya çıkan hasta mağduriyetinin sorumlusu kesinlikle artık ilaç hizmetlerini sürdüremez hale gelmiş olan eczaneler değildir. Buradan bir defa daha sesleniyor, yetkilileri bir an önce duruma müdahale etmeye çağırıyoruz. Halkı ve halk sağlığının bekçisi olan eczaneleri mağdur duruma düşürecek sağlıksız bir ortamın oluşmasına geçit vermemek konusunda samimiyseler, yarın çok geç olmadan Sosyal Güvenlik Kurumu ve ilaç sanayi kamu kurum ıskontoları konusunda mutabakata varmalı, öncelikle hukuksal düzenlemelerin gereğini yerine getirmelidir” dedi. 5. Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Tevfik Göçer ayrıca halkın ilaç hakkını ve eczanelerin varlığını korumak adına talepleri karşılanana kadar sorunlarını dile getirmeye her zeminde ve her fırsatta devam edeceklerini sözlerine ekledi.

RASİM ATALAY

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri