SGK artan ilaç ve sağlık masraflarında tasarrufa gitmek için ilaç firmalarına yönelik binlerce ilacın kamu kurum iskontosunu yüzde 7,5 artırarak, birçok ilaçta yüzde 20'ye varan indirime gitti. Bunu kabul etmeyen ilaç firmaları eczanelere verdiği ilaçlarda indirime gitmiyor
Artan ilaç masrafları nedeniyle hükümet ilaç fiyatlarında indirime gitti. İlaç harcamaları 16.5 milyar lirayı aşınca, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilaç firmalarına yönelik binlerce ilacın kamu kurum iskontosunu yüzde 7,5 artırdı. İlaç firmaları ise bu artışı kabul etmemesi ise eczanelerde bazı ilaçların satımını durdurdu. SGK'nın artan sağlık masraflarında tasarrufa giderek ilaç fiyatlarını düşürmesini kabul etmeyen ilaç firmaları eczanelere ilaç sevkiyatında indirime gitmiyor. Eczaneler ise ilacı firmadan yüksek fiyata alıp zararına satmak yerine ilaç almıyor. Eczanelerde ihtiyacı olan ilacı bulamayan vatandaşlar ise mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.
İLAÇLARDA YÜZDE 20'YE VARAN İNDİRİME GİDİLDİ
Yaşanan durum hakkında bilgi veren Konya Eczacı Odası Başkanı Tevfik Göçer, 5 Kasım'da SGK'nın ilaç firmalarına yönelik benlerce ilacın kamu kurum iskontosunun yüzde 7,5 artırmasından sonra 10 Kasım'da da Sağlık Bakanlığı'nın ilaç fiyatlarını düşürdüğünü duyurdu. Bu kararlar özellikle yurtdışından getirilen ilaçlarda yüzde 20 indirime gidildiğini ancak ilaç firmaları bu indirimi kabul etmediği için sorun yaşandığını aktaran Tevfik Göçer, "Yüzde 20'ye varan ilaç indirimini kabul etmeyen ilaç firmaları eczanelere ilacı ucuz vermiyor. Eczacılarımız elinde bulunan ilaçlardan zarar etse bile hastaların mağduriyetini gidermek için verdi. Hasta yakınları eczanelere geliyor ancak istediği birçok ilaç yok. Yaklaşık 800 ilaçta indirime gidildi. İndirime gidilen ilaçların içinde insülin gibi hastaların sürekli kullanılması gereken hayati ilaçlar var" dedi.
SAĞLIK MASRAFLARI ARTTIĞI İÇİN BÖYLE BİR UYGULAMAYA GİDİLDİ
Sağlık masraflarının artmasından dolayı SGK'nın böyle bir uygulamaya gittiğini belirten Göçer, "Her taraf sağlık kurumu oldu. İnsanlar ortalama olarak 10 yıl önce doktora yılda iki defa giderken şimdi yıllık en az 8 defa hastaneye gidiyor. Bu nedenlerden dolayı artan sağlık masraflarını devlet bir yerden kapatmaya çalışıyor. Bunu da ilaç firmalarına yönelik kamu kurum iskontosunu artırarak ve ilaçta indirime giderek sağlamaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.
'ECZACIYA BELİRLİ BİR KÂR VERİLSİN'
Eczacılar olarak kendilerinin SGK'dan ve Sağlık Bakanlığı'ndan talepleri olduğunu da dile getiren Konya Eczacı Odası Başkanı Tevfik Göçer, sözlerini şöyle tamamladı: "Eczacılar olarak biz ilaç fiyatlarıyla ilgilenmek istemiyoruz. Eczacılara sattığı ilaca göre belirli bir kâr verilsin. İsterse ilacın fiyatı 1 veya bin TL olsun. Eczacılar bunu istiyor. SGK ve Bakanlık ilaç firmalarıyla istediği gibi fiyat artımı ve düşüşüne gitsin. Eczacılar bundan bir ay önce aldığı ilaç fiyatı düştüğü için zarar etmiş durumda. Birçok eczanede zarar edeceği için ilacını satmıyor. Devlet ve ilaç firmaları arasındaki antlaşmazlığın sonucuna hastalar ve eczacılar maruz kalıyor."
İLAÇ FİRMALARI DEVLETE KAFA TUTUYOR
Yaşanan sorunun tamamının devlet ile ilaç firmaları arasında olduğunu söyleyen eczacı Ömer Faruk Kıymet ise, yaşanan sorunda eczacıların ve hastaların mağdur olduğunu anımsatarak, "İlaç firmaları devlete kafa tutarak, devletin belirlediği kurallara uymak istemiyor. Bu sorun 17 Kasım'dan beri devam ediyor. Eczacılar olarak biz elimizdeki ilaçtan zarar ederek insanlara ilaçları sattık. Çünkü sorun yaşanan ilaçlar birçoğu hayati önem taşıyan hastalıklar için tüketiliyor" diye konuştu. Ömer Faruk Kıymet, yaşanan soruna biran önce çözüm üretilmesi gerektiğini de ifade etti.
MUSTAFA AKÇA