İlaç piyasası tedirgin

Türkiye’de ithal ilacın pazar payı yüzde 65’i buluyor. Döviz ile alınan ithal ilaçlar rekor kıran döviz kuru nedeniyle piyasada azalmaya başladı. Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, yılbaşına doğru sıkıntının artabileceğini söylüyor

Türkiye'deki ilaç fiyatları, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle yılda iki kez değil, bir kez değişecek. Kur farkına göre değişim ise geçmişte olduğu gibi yılda bir defa yapılacak. Türkiye'de maliyet-kar temeline dayanan ilaç fiyatlandırma sistemi, 2004'te yayımlanan Fiyat Kararnamesi ile değiştirilerek "Referans Fiyat Uygulaması" başlatılmış, "Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya ve Portekiz" referans alınan ülkeler olarak belirlenerek, bu ülkeler arasındaki en düşük fiyat "gerçek kaynak fiyat" olarak kabul edilmişti. Ayrıca Türkiye'deki ilaç fiyatları, referans ülke fiyatına göre yılda bir kez değişiyor. Kur farkına göre değişim de geçmişte olduğu gibi yılda bir defa yapılıyor. Bakanlığın ithal ürünlerde belirlediği sabit kur, piyasa ile uyuşmayınca ithalatçılar zarar etmemek için ilaç getirmiyor veya az getiriyor.

YIL BAŞINA KADAR FİYAT ARTIŞI YOK

Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, kur artışına rağmen piyasada henüz ciddi bir sıkıntının yaşanmadığını ifade etti. Dövizin artması ile fiyatlarda yılbaşına kadar bir fiyat artışının olmayacağını belirten Karakap, “En son döviz kuru ilaç fiyatlarında 2,22 TL ile güncellenmişti. Belki yıl başına doğru bazı ilaçların bulunabilirliği ile ilgi sıkıntı olabilir. Bu sadece döviz kuruna da bağlı değil, her yıl firmalar yıl sonuna doğru kapanma yapıyorlar, Noel tatili vesaire birleştiğinde ilaçların bulunabilirliği ile ilgili sıkıntı yaşanabiliyor. Fakat henüz bir sıkıntı yok. Fiyatlandırmadan ötürü bazı ilaçlar piyasaya az az geliyor” dedi.

İLAÇLARIN ÇOĞUNLUĞU İTHAL

“İlaçların pek çoğu ithal geliyor”  diyen Karakap, şöyle konuştu: “İlaçların piyasada bulunmaması ile ilgili sorun kur farkının dışında ilaçların fiyatlandırılması ile ilgili bir sorun. Her ürünün bir ederi var, siz bunun altında bir fiyat verirseniz bu ilacı bulamazsınız. Biz bunu 2005’te SGK reformu ile birlikte, tek alıcının devlet olmasından kaynaklı, firmalar ile bir görüşme yapıldı. Firmalar da belirli iskontolar yaptı. Aynı zamanda Türkiye 5 ülkeyi baz alarak, o ülkelerdeki fiyat düşüşlerinde, ilaçlarda fiyat düşüşü yapıyor. Özellikle ithal ürünlerde maliyetin altında olduğu zaman, bu ürünlerde sürekli sorun yaşanıyor. İlaç çok stratejik bir ürün. Bununla ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Yıllardır yerli ilaç sanayine değerli katkının verilmesini istiyoruz. Bu sorunları yaşamamak için bunu istiyoruz. İleride bir sorunda adam ilacı göndermeyiverse ciddi sorunlar yaşanabilir. Türkiye’de kullanılan ilaçların yüzde 50’ye yakını ithal ilaçlar. Gerisini yerli ilaçlar oluşturuyor. İthal ilaçların fiyatının yüksek olmasından dolayı ithalin piyasadaki tutar olarak oranı yüzde 65’i buluyor.”

ÜST SOLUNUM RAHATSIZLIKLARINDA ARTIŞ VAR

Mevsimsel hastalıklara bağlı olarak bazı ilaçların alımında artış olduğunu ifade eden Karakap, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kışın gelmesi ile birlikte kullanılan yakı yakıtlardan dolayı üst solunum yolları, astım, KOAH gibi hastalıklar, son 1-2 ay içinde ciddi olarak artış gösterdi. Buna bağlı olarak kullanılan ürünlerin sirkülasyonu da fazlalaştı. Aslım ve KOAH ilaçları yoğun talep görüyor.” Bitkisel ürünlerin de yan etkilerinin ve zararlarının olabileceğini kaydeden Başkan Karakap, “İnsanlarımız bitkisel ürünlere, çaylara yönelmeye başlıyor. Bitkisel ilaçların hiçbir zararı yokmuş gibi bir kanı var. Bu yanlış. Bu konuda işin uzmanı olan eczacılara danışılması lazım. Sonuçta bitkisel olduğu zararsız olduğu anlamına gelmiyor. Bu bitkisel ürünlerin yanlış, hatalı kullanımından dolayı bazı hastalıklar da ilerleyebiliyor. Örneğin maydanoz suyunu TV’lerde öneriyorlar fakat maydanoz suyunun düşük yapma etkisi var. Bir ürün hakkında yapılan genellemeler zarar verici sonuçlar doğurabiliyor. İnternette bu tür ürünlerin satışı çok fazla. Bu yüzden insanımızın yönelimi de bu yöne oluyor. Eğer bir bitkisel ürün kullanılacaksa eczacılara danışılmalı. Birtakım bitkisel ürünler de eczanelerde bulunabilir. Eczanelerde nerede üretildiği belli olan, arkasında durabileceğimiz ürünleri bulunduruyoruz. Merdiven altı, nerede üretildiği belli olmayan üretimler eczanede yer almaz” ifadelerine yer verdi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri