Kanserden tansiyona, diyabetten gribe kadar birçok hastalıkta kullanılan yüzlerce ilaç eczanelerde bulunamıyor. Firmalar, şubat zammı öncesi ilaç akışını durdurunca eczanelerde de “geçici kıtlık” yaşanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Piyasada ilaç krizi yok” açıklamasında bulunsa da, Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, “Yaptığımız araştırmada sadece Bursa’ya ihtiyacın 5’te 1’i kadar grip ilacı gelmiş. Yani 5 kişiyi aşılamamız gerekirken 1 kişiyi aşılayabilmişiz” dedi.
“KONYA’DA GÖZ DAMLASI YOK”
Konya Eczacılar Odası Başkanı Adem Açıkgöz, şehirde göz damlası bulmanın büyük bir sorun olduğunu dile getirdi.“Her sene olduğu gibi bu yıl da İlaç Fiyat Kararnamesi 15 Şubat tarihinde de uygulamaya konulacak. Bu dönemler de ya firma ya da ilaç deposu kaynaklı sıkıntılar yaşıyoruz. Konya’da şu an rutin ilaçları temin etmekte bir sıkıntı yaşamıyoruz ama viral bazı ilaçlarda sorunlar yaşıyoruz. Ayrıca zamla ilgisi olmayan bazı ilaçları da dönem dönem bulamıyoruz. Özellikle göz damlalarının temini noktasında zorlanıyoruz İlaç firmalarının zam beklentisi yüzde 15. Asgari ücret zammı yüzde 15 olduğu için, firmalar geçen seneden eksik zam aldıklarını düşünüyor. Daha fazla zam beklentisi içinde olan firmalar da var. O nedenle de firmalar devletle görüşüyor” diye konuştu.
İLAÇ FİYATI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?
Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ’e göre, ilaç fiyatlarına Sağlık Bakanlığı’na bağlı Fiyat Değerlendirme Komisyonu karar veriyor. İlaç fiyatlarının değişiminde rol oynayan etkenlerden biri, ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme statüsünün (ilaç ücretinin sigorta tarafından karşılanması) değişmesi. İlaç geri ödeme kapsamından çıkartılırsa, fiyatlarda artış gözlemlenebiliyor. Bir ilacın muadili piyasaya sürüldüğünde, eşdeğer ve referans ilaçların fiyatlarında değişim olabiliyor. Belirlenen referans fiyatı üzerinden depocu yüzde 2 ile yüzde 9, eczacı yüzde 12 ile yüzde 25 arasında değişen oranlarda kâr payı ekliyor. İlacın temin edildiği kaynak ülke ve döviz kurları da ilaç fiyatlarını etkiliyor. Türkiye ilaç ve ilaç ham maddeleri ithalatını, her yıl sonunda Sağlık Bakanlığı ve firmaların pazarlığı sonucu belirlenen sabit döviz kuru üzerinden yapıyor. Yani yıl içerisinde yaşanan döviz artışları fiyatlara yansımıyor. 2019 yılı için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında baz alınan euro değeri, 2,6934 TL'den 3,4037 TL'ye çıkarılmıştı. 2020 Şubat ayında rakam tekrar belirlenecek.
HABER MERKEZİ