İlaç fiyatlarında indirime gidiliyor

Sağlık Bakanlığı, ilaç fiyatlarını referans aldığı beş ülkeden biri olan Yunanistan’nın ilaç fiyatlarını düşürmesiyle ilaç fiyatlarında indirime gitme kararı aldı.
 İndirim, 5 gün sonra eczanelerde uygulanmaya başlanacak. İlk indirim Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ilaç firmalarına verilen 2010 yılı 14,6 milyar liralık bütçenin aşılması üzerine gerçekleşti. SGK, bu hedeflerin aşılmasıyla kamu kurum iskontolarını yeniden düzenledi. Böylece SGK, firmaların devlete sattığı ilaçlar üzerinden uygulanan kamu kurum iskontoları oranını ortalama yüzde 10 indirdi. İlaçtaki ikinci indirim ise Türkiye'de ilaç fiyatlarını belirleyen Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nden geldi. Müdürlük ilaç fiyatlarını belirlediği referans ülkelerden biri olan Yunanistan'daki düşüşleri gerekçe göstererek 150 civarında ilacın fiyatını indirdi. İndirimler 20 Aralık'a kadar ilaçlara yansıtılması bekleniyor.
Bu duruma ise eczacıların haklarının korunmadığı takdirde tepki gösteriyor. Yunanistan'ın Türkiye'deki ilaç fiyatlarını belirleyen referans ülkelerden biri olduğunu belirten eczacılar, ülkedeki fiyat hareketlerinin eczacıları olumsuz yönde etkileyeceğini açıklıyor. Fiyat indirimlerinden en fazla eczanelerin sıkıntı çektiğini ifade eden Konya Eczacı Odası Başkanı Tevfik Göçer, “İndirimden kaynaklanan zararı ilaç firmaları karşılaması gerekiyor. Karşılanmazsa yine biz mağdur olacağız. Çünkü yürürlüğe girecek fiyat indirimi geçmişte kalan ilaçlara da uygulanacağı için stokta kalan ilaçlardan zarar edilecek. Bu noktada bakanlık eczacılarında haklarını koruyacak bir maddeyi genelgeye koyması gerekiyor” dedi. 2009 yılındaki indirimde haklarının korunması için eczacılar olarak zarar ettiklerini ve bu mağduriyetlerinin bir türlü karşılanmadığını aktaran Tevfik Göçer, aynı durumla tekrar karşılaşmak istemediklerini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı ise Türkiye’deki ilaç fiyatlarını belirlemekte Yunanistan, İspanya, Fransa, Portekiz ve Çek Cumhuriyeti’ni referans alıyor. Dolayısıyla bu ülkelerin birinde yaşanan indirim Bakanlık tarafından Türkiye’de uygulanıyor. Uzmanlara ise bu 5 ülkede yaşanan ekonomik açıklar nedeniyle yaşanacak ilaç indirimlerinin önümüzdeki günlerde Türkiye’deki ilaçlara indirim olarak yansıyabileceğini belirtiyor. 
HASAN AYHAN

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri