İktidarın Sıktığı Su Kiev’deki Ateşi Söndürmüyor

Ukrayna’da özgürlükleri kısıtlayan torba yasasının geçmesiyle 19 Ocak’ta alevlenen eylemlerin beşinci gününe girmesine rağmen şiddeti düşmüyor.

Ukrayna’da özgürlükleri kısıtlayan torba yasasının geçmesiyle 19 Ocak’ta alevlenen eylemlerin beşinci gününe girmesine rağmen şiddeti düşmüyor.

Olayların tırmandığı Ukrayna’nın başkenti Kiev’in en kilit noktalarından olan ve Bağımsızlık Meydanı’nın giriş kapısı niteliğindeki Avrupa Meydanı’nı gece tamamen kontrolüne geçti. Radikal Sağ Sektör üyeleri gün içerisinde işgal ettikleri alanları ellerinde tutmayı başardı.

Avrupa Meydanı’na çıkan yollarda yaklaşık üç metre yüksekliğinde barikatlar kuran eylemciler araç trafiğini de kontrol ediyor. Kontrollü geçişi sağlayan eylemciler bir taraftan da halktan gelen yardımların organizasyonunu yönlendiriyor.

Eylemcileri yaktıkları otomobil lastikleri ile kolluk kuvvetleri kendi aralarında bir ateş hattı oluşturdu. Ateş hatta devam gönüllüler tarafından getirilen çıkma lastiklerle destekleniyor. Geceyi barikat ve ele geçirilen alanların organizasyonuna ayıran eylemciler gündüz de bu çalışmalarına devam ederek konumlarını sağlamlaştırdı.

Öte yandan ülke mevzuatına göre kış aylarında eylemcilere su sıkılmamasına rağmen, Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov, kolluk kuvvetlerine sıfırın altında 11 derece de olsa eylemcilere su sıkılmasına onay verdi.

İzin ile birlikte gece boyu kesintisiz su kullanan kolluk kuvvetleri yanan ateşi söndüremedi.

Ateş hattında ise devlet kurumlarına zorla girmek isteyen radikal Sağ Sektör ile kolluk kuvvetlerini attıkları havai fişekler ve lastik dumanı ile zor durumda bıraktı. Gece boyunca aralıksız süren çatışmalar dozu gün içerisinde nispeten düştü.

Duman ve ateşler arasında AB bayraklı eylemcilerin gezmesi ilgin görüntüler oluşturdu.

Devamlı metallere vurarak gürültü yapan eylemciler gecenin sessiz geçmesine mani oldu.

‘MİLLET YERİNE KENDİ ÇOCUKLARINI DÜŞÜNÜYORLAR’
Olay yerinde elindeki değnekle demirlere vurarak ses çıkartan bir eylemci Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) niçin eyleme katıldığını şu şekilde açıkladı; “Benim şahsi kanaatim, şimdilik eylemler bu şeklide devam edecek. Cumhurbaşkanı, bakanlar, milletvekilleri, ilk önce halkını ve kendi insanını düşüneceği yerde kendi akraba ve çocuklarını makamlarını düşünüyor. Sadece kendi çıkarlarına ve işlerine gayret ediyorlar. Bu iktidarı değiştireceğiz ülkemizi 10-15 yıl içinde inşa edeceğiz ve Avrupa Birliği’ne gireceğiz. Çocuklarımız mükemmel bir dünyada yaşacak.”

Eylemciler sıfırın altında 11 derecede (hissedilen eksi 18 derece) çöp kutularında yaktıkları ateş başında ısınıyor. Eylemcilerin morallerinin yüksek olduğu görüldü.

TORBA YASA OLAYLARI ŞİDDETLENDİRDİ
Hükümetin Ukrayna Parlamentosu’nda 16 Ocak’ta kabul ettiği ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in ivedilikle onayladığı torba yasa toplumda büyük tepkiye yol açtı. Yasa ile birlikte sivil toplum kuruluşları, basın yayın organları, internet, kiliseler, radikal guruplar, eylem ve gösteri kanunlarında köklü değişiklikler yapıldı. Sayıları bini aşan yüzleri maskeli ve kasklı radikal Sağ Sektör (Pravıy Sektör) adlı grup, hükümet ve cumhurbaşkanın istifasını istiyor. Bu arada, Bağımsızlık Meydanı'nda eylemlerini sürdüren muhalefet partileri, hükümet binaları çevresindeki şiddet içeren eylemleri üstlenmiyor. Ülkede, Euro Meydan protestoları, ilk olarak Ukrayna hükümetinin 21 Kasım 2013'te Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını askıya aldığı açıklamasının akabinde başlamıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri