İktidarı Kaybeden Cdu Thüringen’de Yeni Lider Arayışına Girdi

Thüringen’de eyalet meclisi seçimlerinin galibi olan Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU), Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) hükümet ortağı olmaya ikna edemediği için yaklaşık 25 yıl sonra muhalefet konumuna düşmesi gündemde. Eyalet Başbakanı...

Thüringen’de eyalet meclisi seçimlerinin galibi olan Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU), Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) hükümet ortağı olmaya ikna edemediği için yaklaşık 25 yıl sonra muhalefet konumuna düşmesi gündemde. Eyalet Başbakanı Christine Lieberknecht önümüzdeki ay koltuğunu Sol Partili Bodo Ramelow’a teslim etmek zorunda kalabilir. Bu durumdan rahatsızlık duyan CDU’nun eyalet teşkilatından Lieberkencht’in parti başkanlığından da istifa etmesi gerektiği yönünde açıklamalar geliyor.

Eyalet Meclis Grubu Başkan Vekili Christina Tasch, 13 Aralık’ta düzenlenecek genel kurulda Lieberknecht’in yeniden adaylığını koymamasının daha iyi olacağını belirtti. Tasch, Spiegel Online’a yaptığı açıklamada Meclis Grubu Başkanı Mike Mohring’i parti başkanlığına layık gördüğünü aktardı. Diğer taraftan Başbakan Angela Merkel’in (CDU) bu eyaletteki ‘sol ittifak’ ile yaptığı açıklamasına SPD’den tepki geldi. SPD’nin Federal Meclis Grubu Başkan Vekili Carsten Schneider, “Hükümet kurma sürecinde Sol Parti’den DDR geçmişini açıklaması, irdelemesi talep edildi.

CDU da başka birine işaret etmeden önce kendisi bunu yapmalı” diye aynı haber sitesine açıklamada bulundu. Schneider, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25.yıldönümü vesilesiyle CDU Başkanı Merkel’in DDR geçmişini irdelemesinin yerinde bir sinyal olacağını ifade etti. Schneider bu ifadeleriyle CDU’nun DDR’de blok parti olarak faaliyet gösterdiğini, halihazırdaki Saksonya Başbakanı Stanislaw Tillich’in de (CDU) aktif siyasette bulunduğunu ima etmiş oldu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri