Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz 2021'de başlayan ve geniş bir alana yayılarak 140 bin hektar orman alanını yok eden yangının yıl dönümünde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tolunay, hava sıcaklıkları ve iklim olaylarının çok hızlı şekilde değiştiğini, bu şekilde devam ederse 2100 yılında dünyanın ortalama sıcaklığının 1850'ye göre 4,5-5 derece daha sıcak olabileceğini ve iklim değişikliğinin nedenlerinden birinin ormansızlaşma olduğunu söyledi.
Ormanları ve sulak alanları iklim değişikliğiyle mücadelede en büyük müttefikler şeklinde nitelendiren Tolunay, özellikle 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ormanların hızlı bir şekilde yok edilerek tarım alanlarına, yaşam alanlarına, meralara ve maden sahalarına dönüştürüldüğünü anlattı.
İnsan etkinliği sonucu atmosfere verilen sera gazı emisyonlarının 1850'den bu yana 3'te 2'sinin fosil yakıtlardan, 3'te 1'inin ise ormansızlaşma ve arazi kullanım değişikliklerinden kaynaklandığını belirten Tolunay, "Biz aslında ormanlara ve diğer ekosistemlere zarar vererek kendi bindiğimiz dalı kesiyoruz. Ormanlar, doğal ekosistemler küçüldükçe bunların her yıl atmosferden alarak biriktirdiği karbondioksit miktarı azalır. Ormanların depoladığı karbon miktarının sürekli azaldığını söyleyebiliriz. Net olarak son 30 yılda dünyada 178 milyon hektar civarında bir alan ormansızlaştı, yani biz doğal müttefiklerimizi yok ediyoruz." diye konuştu.