İklim değişikliğine dikkat

Son baharın gelmesi ile birlikte hava sıcaklıkları düşmeye başladı. Küresel iklim değişikliğinin de etkisi ile hava sıcaklığında zaman zaman dalgalanmalar gösteriyor. Hava sıcaklığındaki bu ani değişimler de insan vücudunda olumsuz yönde etkilenmeler oluş
İnsan vücudunun dengeli çalışabilmesi için hava ve ortam sıcaklığının belirli aralıklarda olması gerektiğini belirten Mevlana Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Bilgi, Belirli bir sıcaklığa kadar ısı değişimlerinden etkilenmez ancak bu ısı değişimlerinin kademeli olması gerektiğini söyledi. Ani değişimler vücutta uyum sorunu oluşturur ve vücut drencini kıracağını aktaran Uzm. Dr. Mustafa Bilgi, “Bu durum insanın hastalıklara karşı drencini zayıflatır. Isı değişimlerinde en sık karşılaşılan sorunlar adale spazmıdır. Özellikle sırt, omuz ve göğüs kasları çok etkilenmektedir. Geceleri uygun olmayan kıyafetlerle ve pencere açık olarak uyumak bu tür adale ağrılarını arttırır. Daha önceden osteo artrit yani kireçlenme sorunu olan insanların ağrıları bu dönemlerde artış göstermektedir” dedi. Özellikle gençlerde spor sonrası rüzgarda kalmak ve ya arabanın camını açarak yolculuk yapmak adale kasılmasını tetikleyeceğini dile getiren Uzm. Dr. Bilgi, “Bu dönemlerde acil servise gelen göğüs ve sırt ağrılarının çoğunluğunda tanı adale kasılmasıdır. Ancak bu tür göğüs ve sırt ağrıları klinik olarak kalp ve akciğer hastalıklarına benzediği için hem hastayı çok tedirgin eder hem de sağlık personelinin çok zamanını alır” diye konuştu.
‘SAVUNMA HÜCRELERİ HASASTIR VE ÇABUK ETKİLENİR’
Vücudumuzdaki savunma hücreleri çok hassastır ve ısı değişimlerinde çabuk etkileneceğini anımsatan Uzm. Dr. Bilgi, “İnsanlar da özellikle grip ve zatüre gibi hastalıklara karşı hassasiyet oluşturur. Özellikle yaşlı, şeker, kalp ve astım hastalarında ciddi sorunlar oluşturabilir. Bu hastaların bu aylarda grip ve zatüre aşıları yaptırmaları önerilir. Havasız yerlerde fazla kalmamaları, hasta insanlarla temas etmemeleri ve el temizliğine özellikle önem vermeleri gerekir. Havaların bulutlu ve yağışlı geçtiği günlerde depresyona meyilli insanlarda içine kapanma ve depresyon atakları da olabilir. Bu tür hastaların güneşli günlerde açık havada dolaşmaları, bol sıvı ve meyve tüketmeleri önerilir ” ifadelerini kullandı. Meyve ve sebzelerin oluş zamanın tesadüf olmadığını da söyleyen Uzm. Dr. Bilgi, sözlerine şöyle devam etti: “Hepsinin içerdiği vitamin ve mineraller o mevsimdeki ihtiyacımızı giderecek özelliktedir. Yaz aylarında yediğimiz meyve ve sebzeler ya karpuz, üzüm ve kiraz gibi  tatlı ve suludur ya da salatalık ve domates gibi tuz tükettirir. Çünkü sıcak yaz aylarında en çok su, tuz, mineral ve glukoza ihtiyaç vardır. Son bahar ve kış aylarında ise daha çok gribal hastalıklara karşı c vitaminine ihtiyaç görülür. Bu vitaminler de mandalina, portakal, elma ve havuçta yeterince bulunmaktadır. Günümüzde hemen hemen tüm meyve ve sebzeleri her dönem bulabilmemize rağmen, mevsiminde olmayan yiyecekler hem lezzetli olmadığı gibi hem de vücudumuzun ihtiyaçlarını tam karşılayamaz. İnsan yaradılış olarak da bu meyveleri mevsiminde canı çeker. Yazın sıcağında portakal veya elma değil karpuz veya üzüm ister. Kış aylarında da tam tersi, portakal ve mandalina yemek ister.”
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri