İkinci el otomobil almak isteyenlere kötü haber

İkinci el otomobil almak isteyen vatandaşlara kötü haber geldi. Piyasanın gidişatı normal değil...

Türkiye'de ikinci el otomobile olan ilgi hayli fazla. Buna en büyük etken bayilerde sıfır araç olmaması ve alım gücünün düşmesi. İkinci el otomobil almak isteyenlere kötü haber geldi...

Sıfır araç teminindeki zorluklar, vatandaşları ikinci piyasasındaki otomobillere yönlendirdi.

Ekonomideki belirsizlik ve kriz hali ikinci el araç piyasasındaki fiyatları da arttırdı. Bayram öncesi hareketliliğin yaşandığı ikinci el pazarında, büyük zam oranları dikkat çekiyor. Ve Galericiler sattıkları aracı tekrar aynı fiyata alamadıklarını belirtiyor. Peki ikinci el otomobilde durum ne?

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, “Geçtiğimiz aralık ayında ÖTV matrah güncellemesinin ardından talep yükselmiş ve bu talebe bağlı olarak fiyatlar artmıştı. Bunun yanında artan maliyetler de fiyatların yükselmesindeki diğer etkenler arasında. İkinci el piyasasında aralık-mart itibarıyla yüzde 30’lara varan artışlar söz konusu” diye konuştu.

ESKİ ARABALARA TALEP ARTTI

Ertemel, “Yaş olarak yüksek talep 5 yaş ve üzeri araçlarda. En yüksek talep ise 10 yaş ve üstü araçlarda yaşanıyor. Marka/model olarak bakıldığında ise c segment aile otomobilleri en çok tercih edilen araçlar arasında” diyerek şunları söyledi:

“Bu araçların pek çoğu yerli üretim olduğundan emsallerine göre fiyat avantajı sunmasıyla tercih sebebi oluyor. Piyasa şartları ve mevcut koşullar itibarıyla önümüzdeki süreçte araç fiyatlarının yükseleceği kanaatindeyiz. Bu sebeple otomobil almak isteyen vatandaşlarımıza her zaman söylediğimiz şey, araç almak için bugün en doğru zaman.
Global yaşanan hammadde ve çip problemleri gibi üretimi etkileyen sebepler neticesinde otomobil üretimi oldukça limitli gerçekleşiyor. Buna nazaran ülkemizdeki enflasyonist ortam ve fiyatların artacağı düşüncesiyle yatırım aracı olarak görülen otomobillere talep bir o kadar fazla.

LİSTELER UZAYIP GİDİYOR

Dolayısı ile bekleme listesi aylarca uzayabiliyor. Oldukça limitli üretim ve yüksek talep ortamında bayilerin stokçuluk yaptığından söz edemeyiz. Fiyat yükselişlerini fırsat bilerek bu yöntemlere başvuranların sektör dışı kişi ya da kuruluşlar olduğunu düşünmekteyiz.

En düşük sıfır araç kaç para?

En düşük araç fiyatları 400.000 TL’nin biraz altında başlıyor. Ancak bu baremin altında 3 model kalmış durumda. Arz sorunu sebebiyle de bulmak oldukça güç.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri