‘İkinci el’ hayat yaşıyoruz

Teknolojik markalardaki fiyat artışı nedeniyle, ikinci el ürünlere talep yükseldi. Konya Yapıcı İş Merkezi esnaflarından Sinan Ege, “Tüm teknolojik ürünlere yüzde 100 zam geldi. Vatandaş 2. el ürünlere rağbet gösteriyor” diye konuştu. 

Türkiye’de zam furyası devam ediyor. Her geçen gün onlarca ürüne zam geliyor. Bu furyadan nasibini teknoloji ürünleri aldı. Geçen yıl 8 bin lira olan dizüstü bilgisayarlar bu yıl 16 bin liradan satışa sunuluyor. İkinci el bilgisayarların fiyatı bile asgari ücretten fazla. 

BİLGİSAYAR ARTIK LÜKS DEĞİL, İHTİYAÇ OLDU

Yapıcı İş Merkezi esnaflarından bilgisayarcı Sinan Ege, fiyatların yılbaşından sonra yüzde 30 zamlanacağını açıkladı. Ege, “Geçen yıla göre değerlendirirsek fiyatlarda yüzde 100’lük zam geldi. İnsanların genelde sıfır ürünler alacak gücü maalesef yok. Vatandaş zaten 2. el ürünlere önem veriyor. Sıfır ürünlere rağbet pandemi döneminden sonra çok azaldı. Döviz dalgalanması bunun en büyük etkenlerinden bir tanesi. Dolar uzun süredir 18 liralarda geziyor. Bunun iyi tarafı fiyatları sabitledik. Vatandaş fiyatları duyunca yüzünü ekşitiyor. Bizler nasıl önümüzü göreceğiz bilmiyoruz. Artık bilgisayar gibi ürünler lüks değil ihtiyaç haline geldi.  4 kişilik bir ailede mutlaka bilgisayar olması gerekiyor. Bunu engellemek çocuğun eğitimine engel olmak demektir. Biz elimizden gelen indirimleri yapsak da bir işe yaramıyor. Vatandaş yine teknolojiden faydalanamıyor. İkinci el hayat yaşamaktan bu insanlar yoruldu, bizler daha çok yorulduk. Dizüstü bilgisayarlardan ettiğimiz kar 500 lirayı geçmiyor bazen 100 lira kâr payına verdiğimi hatırlıyorum. Gün geçtikçe daha iyiye gitmemiz gerekirken daha kötüye gitmeye başladık. Dünya’da bu durumun benzeri bulunmuyor. Müşteri potansiyelimiz genellikle aileler olurdu. Bir baba çocuğuna bilgisayar almak istediğinde 6 taksit yapar bir şekilde alırdı. Şu anda nasıl alacağını kendilerinde bilmiyor. Bu sürecin en yakın sürede düzelmesini temenni ederim” diye konuştu. 

KREDİ İLE ÇARK DÖNÜYOR

Asgari ücretle geçinen bir ailenin teknolojik ürün almakta zorlanacağını dile getiren 

Yapıcı İş Merkezi esnaflarından bilgisayarcı Çağlar Bekleyiciler ise, şunları kaydetti: “Oyun bilgisayarı almak isteyen çocuklar maalesef alamıyor. Eskiden dükkân vitrinlerini 100 bin liraya doldururken şu anda 500 bin liraya dolduramıyoruz. Fiyatların yükselmesi bizi fena halde etkiledi. Pandemi döneminde bilgisayarlara rağbet aşırı derecede arttı. Talep artınca fiyatlar yükseldi. Aslında düşmesi gerekiyor ama maalesef ülkemizde fiyatlar artış göstermekte. Biz esnafların sesini duysunlar artık. İşlerimiz çok düştü, ama buna bile şükredecek duruma geldik. Vatandaş kredi çekerek çarkı çeviriyor. Bu durum nasıl biteceğini artık kestiremiyoruz. Sonuç olarak bizler elimizden geleni yapıyoruz. Fiyatlarda indirim, klavyesini bile hediye ediyoruz ama satışlar yine az. Pandemiden sonra satışlarımız her zamankinden daha düşüş yaşadı. Bu durumun nasıl sonlanacağını merak ediyorum. Bilgisayar zaruri ihtiyaç haline geldi. İnsanların bu ihtiyaçtan mahrum kalmaması gerekiyor. Yetkililerin zamların önüne geçmesi lazım.”

SATIŞLARIMIZ DÜŞÜŞE GEÇTİ

Yapıcı İş Merkezi esnaflarından Arif Erdağ da, geçen yıla göre satışlarının düşüşe geçtiğini belirtti. Bilgisayar fiyatlarının döviz yüzünden yükseldiğini kaydeden Erdağ, “İnsanların alım gücüne bağlı yaşam standardı düştü. Asgari ücret ile çalışan bir vatandaşın, bilgisayar alması imkânsız duruma geldi. Avrupa’da bu şekilde sorunlar ile karşılaşılmıyor. Ürettikleri kadar tüketim sağlıyorlar. Bu sayede alım gücü yükseliyor. En iyi bilgisayarı 2 bin dolara alan Avrupalının alım gücü yüksek. Bizde ise döviz üzerinden ithal edildiği için dolar yükseldikçe bu ürünlerin fiyatı yükseliyor. Yetkililer bunun önüne geçmeye çalışıyor. Umarım başarılı olurlar” ifadelerini kullandı. 

ALİ GÖZEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri