İkinci el fiyatı en az yüzde 50 arttı!

2. el otomobil sektöründe gidişatın hiç iyi olmadığını dile getiren Erciyes Galeri İşletme Sahibi Ümit Yerlikaya, “Geçen yıla oranla ikinci el fiyatı en az yüzde 50 arttı. Sektördeki hareketlilik de tıkandı” dedi

Sıfır araç almak, geçmiş yıllara nazaran artık daha zorlu bir hale geldi. Gerek sıfır, gerekse 2. el araç fiyatları patladı. Son 1 yıl içinde özellikle ikinci el araç fiyatlarında en az yüzde 50 oranında bir artış oldu. Döviz kurundaki yükselişler, Türkiye'ye eskisi gibi sıfır aracın getirilmemesi, ikinci el fiyatlarını şişirdi. Kısa bir süre önce en ucuz 10 bin TL'ye satılan ikinci el araçlar bile 20 bine dayandı. Geçmiş yıllara oranla işlerinde bir duraksama olan galericiler, fiyat artışlarıyla birlikte yeniden bir çıkmaza girdi. Bir dönem işlerinde hareketlilik yaşanan galericiler de yeniden ciddi bir durgunluk başladı. 

HER ŞEY YOLUNA GİRDİ DEMİŞTİK

Kısa bir süre önce sektörde ciddi bir krizin yaşandığını daha sonraki süreçte de işlerinde bir hareketliliğin yaşandığını hatırlatan Erciyes Galeri İşletme Sahibi Ümit Yerlikaya, yeniden hareketliliğin durduğunu söyledi. Faizlerin o dönem için aşırı yükselmesinden dolayı işlerinin istedikleri gibi gitmediğini, piyasada sıcak para akışının da durma noktasına geldiğini kaydeden Yerlikaya, “2019 yılının Haziran ayından sonra o kötü günleri yavaş yavaş geride bırakmıştık. Sektörde gözle görülür oranda bir hareketlilik olmuş, ikinci ele ilgi artmıştı. İşler yavaş yavaş yoluna girmişti. Bir ara ekonomik sıkıntılı süreçten işlerimizde kaybımız yüzde 75'leri bulmuştu.  Sonrasında satışlarımız arttı. Özellikle sıfır araç fiyatlarının afaki yükseliş, vatandaşı 2. el araç almaya mecbur kıldı. Sektör açıldı, tam her şey tam anlamıyla yoluna girdi derken, yeniden o günlere döndük. Döviz kurundaki artış, belimizi büktü” şeklinde konuştu.  

“BİZİ İYİ GÜNLER BEKLEMİYOR”

“Sıkıntılı süreçte sıfır araç fiyatları yükseldiği için ikinci ele olan talep artmıştı” diyen Yerlikaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün sıfır araç fiyatları da ikinci el araç fiyatları da çok arttı. Araba ihtiyacı olanlar bu şartlarda sıfır araç almakta zorlanır. İkinci el araç fiyatları da çok arttı ama mecbur olan gözünü yine ikinci el araca dikecek. İkinci el fiyatları artsa da mecbur kalan vatandaş tercihini ikinci elden yana kullanacak. Bir ara çoğu arkadaşımız, ekonomik sıkıntıdan dolayı işini bitirme, sektörü bırakma kararı almıştı. Çoğu arkadaşımız alternatif sektörlere yönelmişti. Gidişat böyle devam ederse, bu arkadaşlarımızın sayısı da artar. Yine diyorum bu gidişat iyi bir gidişat değil. İkinci el araç fiyatlarının da bundan sonraki süreçte düşeceğini zannetmiyorum. Dolar ve Euro'daki artışın da ikinci el fiyatlarına doğrudan etkisi var.  Sektördeki hareketlilik sıfırlandı. Sıfır araçların Türkiye'ye eskisi gibi gelmemesi, döviz kurundaki artışlar ikinci ele olumsuz yansıdı. İyi günler bizi beklemiyor. İkinci el fiyatları görünen o ki, daha da artacak. Ne zamana kadar böyle gider inanın biz de bilmiyoruz.” 

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri