İkinci el araç fiyatları cep yakıyor

Sıfır araçlarda görülen tedarik sorunu ve sürekli artış gösteren döviz kurları araç piyasasını da doğrudan etkiliyor. 2. El araç fiyatlarındaki araç fiyatları el yakmaya devam ediyor

Sıfır araçların piyasaya girmeyişinin ve döviz kurlarındaki hareketliliğin araç fiyatlarında da çok ciddi etkileri olduğunu belirten Galerici Kerim Atıcı, “İkinci el araç fiyatları şu an tekrar yükselişte. Özellikle son dönemlerde fiyatlarda ciddi bir tırmanma söz konusu. Bu yükseliş özellikle ramazan ayından sonra görünmeye başlandı. Sıfır araçlardaki tedarik sıkıntısı da görülmeye devam ediyor. Fiyatlar her geçen gün daha da katlanıyor” dedi.

ARACINI SATIP YERİNİ DOLDURAMAYAN ZARARDA

Özellikle bugün artan fiyatlardan ötürü elindeki aracını satan birinin yerini kolay kolay dolduramayacağını belirten Galerici Kerim Atıcı, “Alım gücünde de düşüklükler görülüyor. Piyasadaki hareketlilik bugün öyle bir noktada ki bugün elindeki aracı satan birisi yerini dolduramıyor. Bundan 3 yıl önce 100 bin liraya aldığımız bir aracı bugün 200 bin liraya alıyoruz. Piyasada ciddi bir artış var. Ortalama araç fiyatları 2015 model ve üstü araçlarda 100 bin ile 200 bin arası değişen bir fiyat var” ifadelerini kullandı. Fabrikaların parça sıkıntısı yaşadığı için de üretimin aksadığını kaydeden Atıcı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bugün fabrikalar ciddi manada parça sıkıntısı yaşıyor. Bu da üretimi aksatıyor. Piyasaya yeni araçların çıkmayışı da ikinci el piyasasını artırıyor.”

HER YERDEN ARAÇ ALINMAZ

Araç alacaklar için de çeşitli tavsiyelerde bulunan Galerici Kerim Atıcı, şunları söyledi: “Dolandırıcılık faaliyetleri bugün araç piyasasında da görülmekte. Bu yüzden her yerden araba alınmaz. Bugün herkes galerici oldu. İnternet sitelerinden de ciddi satışlar yapılmakta. Bunun da bize büyük etkileri oldu. Fakat güvenilir satış galeridendir. Ayrıca bir aracı almadan önce mutlaka Check-Up yaptırın. Bu şekilde aracınızı daha güvenli bir hale getirebilirsiniz. Fiyatlar şu an yüksek fakat daha da yükseleceğini ön görüyoruz bu yüzden araç alacaklar acele etmeli. Yükselen fiyatlar biz esnafları da zarara uğratıyor. Fiyatlar düşük olsa biz de rahat edeceğiz.”

GURBETÇİLER PİYASAYI HAREKETLENDİRİYOR

Özellikle yaz aylarında gelen gurbetçilerin araç piyasasını hareketlendirdiğini kaydeden Atıcı, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Yasakların kalkması ile beraber satışlarda bir hareketlilik olsa da biz piyasadaki asıl hareketliliği gurbetçilerin gelişi ile görüyoruz. Hemen hemen gelen her gurbetçi araç kiralıyor veya satın alıyor. Bu da piyasayı ciddi anlamda hareketlendiriyor. Bu yıl ise gelecek gurbetçilerin artacağını ön görüyoruz.”

MURAT GÜNTEKİN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri