İkinci el araç alacaklara kötü haber! Fiyatlar artmaya devam edecek

İkinci el araç piyasasında işler durdu. Sıfır otomobil gibi ikinci el araçlara da zam geldi. Araç sahipleri, bayramın ardından fiyatlarda 40-50 bin lira güncellemeye gitti. Galericiler ise fiyatların daha da artacağını öngörüyor

Kurban Bayramı sonrasında zam furyası devam ediyor. Döviz kurundaki önlenemeyen yükseliş ile sıfır kilometre araçlar da zamlandı. Haziran ayında çok sayıda otomobil firmasının zammına temmuz ayında yenileri eklendi. Otomobil firmalarının 12 Haziran'daki zamlarına daha alışılamadan, Temmuz ayı ile birlikte firmalar fiyatlarını bir kez daha güncelledi. Gözler ise ikinci el araçlara çevrildi. İnternet üzerinden verilen ilanlarda bayram sonrası araç fiyatlarında değişime gidildi. Birçok ikinci el aracın fiyatı, bayram öncesine göre 40-50 bin TL arttı. Galericiler ise ikinci el otomobil fiyatlarına zam öngördüklerini söyledi.

GALERİCİLER ÖNÜNÜ GÖREMİYOR

Erciyes Galeri İşletme Sahibi Ümit Yerlikaya, sıfır araçlara zam geldiğini söyledi. İkinci el otomobile de zam beklenildiğini belirten “Yüzde 25 zam gelecek gibi” dedi. Fiyat artışının gerekçesinin döviz kurundaki yükseklik olduğunu aktaran Yerlikaya, “Her bayram sonrası bir durgunluk olur, sonra işler açılırdı. Bu bayram sonu biraz daha farklı oldu” şeklinde konuştu. Piyasanın açılacağına dair galericilerde umutsuzluk olduğunu ifade eden Yerlikaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kimse önünü göremiyor doğrusu. İnsanların alım gücü zayıfladı. 400-500 bin liraya binecek doğru düzgün bir araç da bulamıyor vatandaş. Elindeki aracı satmaya da korkuyor vatandaş. Çünkü kimse yerine araç koyamıyor. Galericiler olarak bizler de kazanırken küçülüyoruz. TL bazında para kazanıyoruz ancak mal noktasında küçülüyoruz.”

ALINAN KARAR 6 AY DEĞİL 2 YIL UYGULANMALI

Ticaret Bakanlığı, ikinci el motorlu kara taşıtlarının fiyatlarına yönelik yeni bir düzenlemeyi resmi gazetede yayımlayarak duyurdu. Yapılan yönetmelik değişikliğiyle birlikte, 1 Ocak 2024 tarihine kadar, ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından belirlenen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması ve satılması yasaklandı. Yeni düzenlemeye göre, ikinci el motorlu kara taşıtı satışına yönelik ilan veren gerçek veya tüzel kişiler, karara aykırı ilan girişi yapanları ilan yayımlanmadan önce uyarmakla ve aykırı ilanlar ile ilan sahiplerine ilişkin tüm bilgileri Ticaret Bakanlığı'na iletmekle yükümlü olacak. Uyarma yükümlülüğü, ilan verene taşıtın üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatı bilgisini ve girişi yapılmak istenen ilan fiyatının yönetmeliğe aykırılık teşkil edeceği bilgisini içerecek. Ayrıca, Bakanlık ikinci el motorlu kara taşıtlarının sınıfını, markasını, tipini, cinsini, model yılını ve aksesuar ve/veya donanım eklenmesi durumunda, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerine eklenebilecek azami tutar ve/veya oranı belirlemeye yetkili olacak. Erciyes Galeri İşletme Sahibi Ümit Yerlikaya, bu kararın 6 aylığına değil, 2 yıllığına alınması gerektiğini söyledi.

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri