İkinci çeyrekte yıldızı parlayan yatırım aracı!

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği'nin (TKYD) Kurumsal Yatırımcı Dergisi'nin düzenlediği ''Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti Anketi''ne göre, ikinci çeyreğin yıldızı olacak yatırım aracı borsa!

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği'nin (TKYD) Kurumsal Yatırımcı Dergisi'nin düzenlediği ''Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti Anketi''ne göre, Merkez Bankası para politikası, gelişmiş ülkelerin parasal genişlemeye yönelik kararları ve Türkiye'nin kredi notu artış beklentileri ikinci çeyrekte piyasalarda en belirleyici faktörler olacak.

TKYD açıklamasına göre, kolektif yatırım araçları piyasasının yaklaşık yüzde 90'ını temsil eden TKYD üyelerinin katılımıyla 19-27 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen anketi, 35 fon yöneticisi cevapladı.

Ankete göre, ikinci çeyrekte yatırım kararlarında, öncelikle Merkez Bankası'nın para politikası kararlarının ve ardından yakın takiple, gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının alacağı parasal genişleme tedbirlerinin yatırım kararlarında en fazla etkili faktörler olacağını gösterdi. Katılımcıların sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 26'sı bu yönde cevap verdi.

Bu iki faktörün hemen arkasından, katılımcıların yüzde 23'ünün belirttiği Türkiye'nin kredi notu artırımına ilişkin beklentiler geldi.

Geçen çeyrekte, ABD'deki mali tedbirler ve kredi notu artırımı, fon yöneticilerinin karar mekanizmalarında odak noktasındaydı.

Anket sonucu, ikinci çeyreğin en öne çıkan yatırım aracının hisse senedi olacağını gösterdi. Geçen çeyreğin de favori yatırım aracı olan hisse senedi, ankete katılan fon yöneticilerinin yüzde 51'i tarafından tercih edildi. Hisse senedini yüzde 37 ile yine fon yöneticilerinin geçen çeyrekte de favorisi uzun vadeli tahvil/özel sektör tahvili izledi. Bu yatırım aracını tercih eden fon yöneticilerinin oranı ilk çeyreğe göre artış gösterdi.

Fon yöneticilerinin küresel piyasalarda beklenen performansla ilgili tercihlerinde, ilk çeyreğe göre değişiklik gözlendi. İlk çeyrekte gelişmekte olan piyasalar yönünde olan ibre, bu kez ABD'ye dönmüş göründü. Katılımcıların yüzde 74'ü, en iyi performansı ABD'den beklediğini belirtirken, gelişmekte olan piyasaları işaret edenlerin oranı yüzde 17'ye geriledi.

Bankacılık ikinci çeyrekte de gözde sektör

Ankete göre, geçen yıl en fazla cari açık ve enflasyon verilerini takip eden fon yöneticileri, bu yılın ilk çeyreğinden itibaren büyüme verisine odaklanmış görünüyor. Katılımcıların yüzde 45'i GSYH büyüme verisinin ikinci çeyrekte de en yakından izlenecek ekonomik gösterge olacağını belirtirken, ardından yine cari açık ve enflasyon verileri geldi.

Fon yöneticilerinin yüzde 51'i ikinci çeyrekte petrolün yatay seyirde kalacağını, yüzde 42'si ise altının aşağı yönlü hareket edeceğini bekliyor. İlk çeyrekte ise beklentiler ağırlıklı olarak yükseliş yönündeydi.

İkinci çeyrekte de Hisse Senedi Yoğun Fonlar tavsiye ediliyor. Anket katılımcılarının 26'sının listesinde, hisse senedi yoğun fonlar yer aldı. Bu türü, 17 katılımcının listesinde yer verdiği Tahvil Bono Fonları (Tahvil Bono, Uzun Vadeli Tahvil Bono ve Özel Sektör Tahvili fonları) takip etti. Bu sınıftan en fazla Özel Sektör Tahvili Fonlarına yer verildi.

Fon yöneticilerinin, TKYD fon sınıflandırmasına göre, ikinci çeyrek için en fazla tavsiye ettiği fon türleri listesinde yukarıda yer alan iki türü, 14 katılımcının listesinde yer alan Esnek Fonlar izledi.

Borsanın lokomotif sektörlerinden bankacılık ikinci çeyrekte de favorilerin başında yer aldı. Anketin ''Borsada hangi sektörlerin ön plana çıkmasını bekliyorsunuz?'' sorusuna cevap veren 33 fon yöneticisinden 20'si üç tercihli listesine bankacılığı koydu. Bu sektörü perakende, enerji ve otomotiv sektörleri, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve holdingler izledi. Sonuç olarak sıralamaları değişse de, borsada en çok tercih edilen sektörlerde fazla değişiklik olmadı.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri