İki Yıllık Meslek Ve Üç Yıllık İş Tecrübeli Gençlere Polis Olma İmkânı

Türkiye ve Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Çalışma Bakanlıkları işbirliğiyle yürütülen “Gelecek İçin Meslek Eğitimi” eylem planı çerçevesinde 5. Meslek Borsası Köln Başkonsolosluğu’nda düzenlendi. İş Ajansı (BA), Köln Ticaret Odası,...

Türkiye ve Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Çalışma Bakanlıkları işbirliğiyle yürütülen “Gelecek İçin Meslek Eğitimi” eylem planı çerçevesinde 5. Meslek Borsası Köln Başkonsolosluğu’nda düzenlendi. İş Ajansı (BA), Köln Ticaret Odası, Köln Zanaatkarlar Odası, Gümrük Dairesi, inşaat, kimya gibi pek çok sektörden kuruluş ve firmaların katıldığı borsada en fazla ilgi gören stantlardan birinin KRV Polis Teşkilatı oldu.

Borsada soruları cevaplandıran Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’ndan Heinz Ackermann meslek eğitiminin en önemli kariyer yollarından biri olduğunu söyledi ve “Meslek eğitimi ileride işsizlik ihtimaline karşı önemlidir. İşsizler arasında herhangi bir meslek eğitimi alanların oranı oldukça düşüktür. Almanya’daki meslek eğitim sistemimiz sayesinde genç işsizliğinde oramız yüzde 7’lerdedir, İtalya ve İspanya’da yüzde 50’leri geçiyor.” dedi.

Alman gençlerin yüzde 60’ının meslek eğitimi gördüğünü bildiren Ackermann, göçmen gençler arasında ise bu oranın maalesef yüzde 30’larda kaldığını kaydederek, “Bunun sebepleri arasında göçmen ebeveyn ve gençlerin kısmen meslek sistemini tanımamaları 330 değişik meslek olduğu halde göçmen gençler sadece 10 kadarını biliyor. Bir sebepte maalesef göçmen gençlerin meslek eğitiminde ayrımcılığa uğramasıdır.” dedi. Köln Emniyet Müdürlüğü’nden Tim Reuter ve Bodo Buks, gençlerin yoğun ilgisinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Polis olmak için Abitur, Fachabitur diplomasına sahip olmak gerektiğini hatırlatan Reuter, iki yıllık meslek eğitimi ve üç yıllık meslekte çalışmışlıkla da polisliğe başvurulabileceğini aktardı. Normalde polislik için Alman veya AB vatandaşlığı şartı arandığını hatırlatan Reuter, “Ama KRV eyaletinde çok fazla vatandaşı olan Türk vatandaşlığı gibi bir mensubiyet varsa eyaletimizde başvuru kabul ediliyor. Geçen yıl KRV’de bin 500 polis adayı aldık, bunların yüzde 10’u göçmen kökenli. İçişleri Bakanlığı daha fazla göçmen kökenliyi işe alma talimatı vermiştir, bu kesime yoğunlaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Polisliğin değişiklik isteyenlere çok uygun bir meslek olduğunu hatırlatan Bodo Buks ise, “Polislik çok aktif ve güzel bir meslek. İnsanlara yardım etmek güzel bir görev” dedi. Köln’de çok sayıda Türk yaşadığını ifade eden Buks, “Onların da poliste Türk muhataplarının olması güzel.Göçmen polisler iki toplum arasında yeni köprüler kuruyor.” dedi. Polisin ne kadar kazandığını sorduğumuz Buks, "Bence polis iyi kazanıyor, ben memnunum. Daha polislik okurken net 1000 Euro alıyorlar." diye konuştu.

Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin ise, günümüzde meslek eğitimin iyi bir gelecek kurma, işsiz kalmama için ne derece önemli olduğuna vurgu yaparak, “Ailelerimiz kendi yaşadıkları sorunları çocuklarının yaşamasını istemiyorlarsa onları iyi bir eğitim ve iyi bir meslek eğitimine yönlendirmeliler.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri