İki nakil, dört umut

Numune Hastanesi’nde beyin ölümü aynı anda gerçekleşen iki ayrı hastanın ailelerinin organlarını bağışlamaları organ bekleyen 4 ayrı hastaya umut oldu.


Organ nakli konusunda son günlerde önemli bir gelişmenin yaşandığı Konya’da bir ilk daha gerçekleşti. Trafik kazası sonucu tedavi gören 47 yaşındaki Halil Tuncer ile yüksek tansiyona bağlı rahatsızlığı nedeniyle yoğun bakımda tutulan 84 yaşındaki İbrahim Çetin’in aynı anda beyin ölümleri gerçekleşti. Organ Nakli Koordinasyon Merkezi’nin, ailelerle yaptığı görüşmelerin ardından Çetin’in karaciğerinin Tuncer’in ise böbrek ve karaciğerinin organ bekleyen hastalara nakledilmek üzere alınması kararlaştırıldı. Önceki gece 23.00 sıralarında başlayan ve 02.00’de tamamlanan operasyonun ardından İbrahim Çetin ile Halil Tuncer’in organları başarı ile alındı.
Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, Yrd. Doç. Dr. Tevfik Küçükkartallar, Konya Numune Hastanesi Yoğun Bakımlar Koordinatörü Uzman Dr. Ayhan Onur ve Konya Numune Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Melih Azap başkanlığında iki ayrı ekibin girdiği operasyonun ardından Çetin’in karaciğeri, Akdeniz Üniversitesi’nde karaciğer yetmezliği nedeniyle takip edilen bir hastaya nakledilmek üzere Antalya’ya gönderildi. 
Trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Tuncer’in de bir böbreği ve karaciğeri, Akdeniz Üniversitesi’nde organ nakli bekleyen hastalara nakledilmek üzere Antalya’ya gönderilirken, diğer böbreği ise Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nde 20 yıldır böbrek bekleyen 4 çocuk babası 54 yaşındaki Talat Güntekin’e nakledildi.
Doç. Dr. Erikoğlu, operasyonun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Konya Numune Hastanesi’nde ve muhtemelen Türkiye’de bir ilki gerçekleştiklerini belirterek, “İlk defa aynı gün içinde iki ayrı hastadan organ bağışı gerçekleştirdik. Aynı anda, aynı gün iki tane donör bulundu. İki kişiden alınan organlar ise 4 kişiye umut oldu” dedi.
ALİ SAİT ÖGE
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri