İki Kore’nin Arası Bayramda Açıldı

Kuzey Kore’nin savaşın ayırdığı ailelerin buluşmalarını ertelediklerini duyurması, son zamanlarda yumuşayan ilişkileri gerdi.

Kuzey Kore’nin savaşın ayırdığı ailelerin buluşmalarını ertelediklerini duyurması, son zamanlarda yumuşayan ilişkileri gerdi. Güney Kore, Kuzey Kore’nin bu kararının insani olmadığını ifade etti.

Kore Yarımadası’nda Çusok Bayramı sona ererken, Kuzey Kore’nin yaptığı bir açıklama, Güney Kore’de tepkilere sebep oldu. Kore yönetimine bağlı Vatanı Barışçıl Birleştirme Konseyi sözcüsünün Kuzey Kore Merkez Kanalı’na verdiği yazılı mülakatta, savaşın ayırdığı ailelerin görüşmesini ertelediklerini duyurdu. Sözcü yağtığı açıklamada, iki hükümet arasındaki havanın seviyeli bir müzakere ortamına kavuşacağı zamana kadar savaşın ayırdığı ailelerin buluşmalarını ertelediklerini duyurdu.

Kuzey Kore ile Güney Kore son zamanlarda yaptığı görüşmelerde, savaşın ayırdığı Korelilerin Çusok Bayramı’ndan 4 gün sonra Kuzey Kore sınırları içinde buluşmaları yönünde karara varmıştı. Bayram öncesinde karşılıklı isim listeleri alınıp verilmiş ve buluşmaya gidecek olan yaklaşık 200 kişi üzerinde anlaşılmıştı. Fakat Kuzey Kore’nin yaptığı bu duyuru ile söz konusu görüşme ertelenmiş oldu.

Kuzey Kore, söz konusu buluşmaya ertelemeyi Güney Kore’nin tavırlarına bağladı. Sözcü, Güney Kore’nin Kuzey Kore politikalarını iki yüzlülükle nitelendirirken, Güney Kore’de bir milletvekilinin ‘Kuzey Korecilikle’ suçlanıyor olmasını da bu iddialarına örnek gösterdi. Sözcü açıklamasının devamında, yakın zamanda ziyarete açılması beklenen Kumgang Dağı ile görüşmeleri de ertelendikleri duyurdu.

Kuzey Kore’nin bu duyurusu, başta buluşamaya gidecek olan aileler olmak üzere üzüntü ile karşılandı. Halen bayram tatili devam etmesine rağmen, Güney Kore Birleştirme Bakanlığı acil bir basın toplantısı düzenledi. Bakanlık yağtığı resmi açıklamada, Kuzey Kore’nin bu tek taraflı kararının insani olmadığı ifade edildi.

Uzmanlar ise Kuzey Kore’nin bu duyurusunu bir strateji olarak değerlendirdi. Bazı Kuzey Kore uzmanları son zamanlarda yapılan görüşmelerde, Kuzey Kore’nin yapılan müzakerelere istediği gibi yön verememesinden dolayı böyle bir açıklama yaptığını düşünüyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri