İhsanoğlu: Kktc'ye Desteğim Sürekli Devam Edecek

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Kıbrıs Türk halkının haklı davasına her zaman inanarak KKTC’nin yanında olacağını söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Kıbrıs Türk halkının haklı davasına her zaman inanarak KKTC’nin yanında olacağını söyledi. İhsanoğlu, KKTC'ye uygulanan izolasyonların karşısında yer aldığını belirterek, bundan sonra da bulunduğu pozisyon ne olursa olsun desteğinin süreceğini kaydetti.

Görev süresi dolmak üzere olan İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, “İİT Üye Ülkelerde Su ve Gıda Güvenliği Konferansı”nın açılışında konuştu.

İhsanoğlu, “Özellikle Türkiye’den KKTC’ye su temin projesi için söyleyecekleriniz bizim için çok önemlidir.” diyerek KKTC ve Türkiye hükümetlerini, iki ülkeyi birbirine bağlayacak bu proje için tebrik etti.

Konuşmasında konferansa ev sahipliği yapan KKTC hükümetine teşekkür eden İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, İİT’nin üye ülkelerle KKTC arasında işbirliğini artırmada kararlı olduğunu vurguladı. İhsanoğlu özetle, “KKTC bizim için çok önemli. İşbirliği ruhu için hükümetten ve kurumlardan aldığımız mesajlar için teşekkür ederiz. Adil bir davaya her zaman inanan ve KKTC’nin yanında, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyon politikaların karşısında yer alan biri olarak ben, bulunduğum pozisyon ne olursa olsun KKTC’yi destekleyeceğim.” dedi.

EROĞLU: KIBRIS İÇİN NE YAPILSA AZDIR

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise Türkiye’den KKTC’ye su temin projesiyle gelecek suyun Ortadoğu ve özellikle Kıbrıs’ta barış vesilesi olmasını arzu ettiklerini kaydetti. “Kıbrıs için ne yapılsa azdır, bunu yapmaktan mutluyuz.” diyen Eroğlu, suyun insan hayatı için önemini vurguladı.

Veysel Eroğlu, dünyadaki en önemli sektörlerden birinin enerji olarak görüldüğünü ama 20-30 yıl sonra gıda güvenliği, gıda arzı ve su olacağını; konunun böyle bir konferansta ele alınmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Geçen yıl mart ayında İİT ülkelerinin su bakanlarıyla İstanbul’da toplantı yaptıklarını, bu ülkelerin tümünde su sıkıntısı olduğunu ve su vizyon belgesi imzaladıklarını kaydeden Eroğlu, “İnşallah bunlar kağıt üstünde kalmaz, teker teker hayata geçer.” dedi.

Her türlü destek ve işbirliğine hazır olduklarını, Türkiye’nin tecrübelerinden yararlandırmak için işbirliği yapabileceklerini ifade eden Eroğlu, KKTC’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Veysel Eroğlu, geçen ay Türkiye’de gençlerle 5 milyon fidan diktiklerini; bugün de Kıbrıs’ta okuyan tüm gençler için Türkiye’den getirilen fidanları dikeceklerini kaydetti. Eroğlu, Türkiye’nin su konusunda bir merkez olduğunu, 5. Su Forumu’nun Türkiye’de gerçekleştiğini belirterek, katılımcıları mayıs ayında 3. İstanbul Su Forumu’na davet etti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kıbrıs’ta sürekli yağış olmadığı için tarım maksatlı su gerektiğini belirterek, bu yüzden su ve gıda güvenliğinin bu asrın önemli konusu olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı ile İİT işbirliğiyle düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) Üye Ülkelerde Su ve Gıda Güvenliği Konferansı, Girne Acapulco Otel’de yapılıyor. Üç gün sürecek konferansın açılışında Kur’an tilaveti ile başladı.

Açılışa, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Yemen Cumhuriyeti Su ve Çevre Bakanı Abdo Razzaz Saleh, Uganda Turizm ve Doğal Hayat Bakanı Maria Mutagamba, İslam Kalkınma Bankası Temsilcisi Shehzad Arkam ve Togo, Irak, Bosna Hersek, Ürdün, Benin temsilcileriyle çok sayıda üst düzey yetkili katıldı. Toplam 9 oturumda 17 bildirinin sunulacağı konferansta yarın da sunumlar yapılacak; Pazar günü ise konuk heyetler ülkeyi gezecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri