İhsanoğlu: İsrail Uluslararası Ceza Mahkemesinde Yargılanmalı

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanması gerektiğini söyledi. Seçim çalışmaları kapsamında Kocaeli'nin İzmit ilçesine gelen İhsanoğlu, bir otelde basın mensuplarının sorularını...

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanması gerektiğini söyledi.

Seçim çalışmaları kapsamında Kocaeli'nin İzmit ilçesine gelen İhsanoğlu, bir otelde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Programa bir saat geç kalan İhsanoğlu, "Hepinizden özür diliyorum. Uçak bir saat rötar yaptı. Onun için geç kaldık. Program etkilendi. Kusura bakmayın." dedi. İhsanoğlu, zorluklarla karşılaşmayı bekliyor muydunuz sorusu üzerine, "Şüphesiz bu demokrasi yolu güllerle bezenmiş yol değil. Çok sert engebeli bir yol. Hele bizim ülkede olunca 1950'lilerden bu yana Türkiye çok büyük mesafe kat etti ancak arada bir bizim iktidar hakkını, makam hakkını başkalarına reva görmemek bir çevrede görmek gibi bir hastalık depreşiyor. Şu açık bir hakikattir ki millet bu 10 Ağustos'ta sözünü net bir şekilde söyleyecektir." diye konuştu.

İhsanoğlu, dinle siyaseti bir araya getirmemek gerektiğini belirtti. İhsanoğlu, Türkiye'de tarihi bir uzlaşma başladığını, CHP ve MHP ikisinin bir araya gelerek müşterek nokta olarak demokraside buluştuğunu dile getirdi.

İhsanoğlu, Gazze'ye yapılan saldırılara değinerek, şöyle devam etti: "Gazze meselesi maalesef bu hunharca gaddarca İsrail'in saldırıya ilk defa yapmıyor. Son defa da yapılmayacak. Bu saldırı karşısında buna dur diyecek güç uluslararası güç Güvenlik Konseyi'dir. Yani Güvenlik Konseyi, BM'nin 7 faslına göre güç kullanacak bir konsey. Bu güvenlik meclisi kilitli. Beş üyeden biri hayır derse geçmez. Buradan barış gücü geçmesi mümkün değil. Orada ABD, İsrail'e dokunacak her şeyi önlüyor. Bunun karşısında ne yapmak gerekiyor. Hamasi ifadeler ve heyecanlı beyanların ötesinde halkın hissiyatını okşayan fakat akşam eve gidince o heyecan bitince o heyecandan bir üzüntü tortu kalır. Peki ne yapmak gerekiyor. Uluslararası sistemi iyi bilmek gerekiyor."

İhsanoğlu, dış politikada yapılanları eleştirerek, "Dış politikada bir adım atınca 10 tivit atılıyor, gazete başlık yapılıyor ancak netice olmuyor." ifadelerini kullandı.

İhsanoğlu, Ortadoğu'daki kaosun sorulması üzerine, şunları söyledi: "Allah'tan ümit kesilmez. Biz inanmış insanlar olarak dört elle sarılmamız gerekiyor. Ümidi kaybedince hayatı kaybedersiniz. Bu kargaşa nereden geldi. Bunun kökleri çok derine gider, dalları çok budaklanmış, dallanmış halde. Bu devletler doğduğunda 1918'den sonra Osmanlı'dan ayrılanlar. Irak'tan Tunus'a kadar. Bu yapılar suni yapılardı. Harita kondu masaya. Şurası senin, burası benim. Hudut tabi hudut değil. Bizi de bu etkiledi. Askeri cuntalar, Baas partiler iktidarı ele geçirdi. Demokrasi gelmedi. Bu böyle devam etti."

İhsanoğlu, bu bölgelerde barış ve güvenin tahsisi için işbirliği yapılması gerektiğini anlattı, taraf tutulmaması gerektiğini dile getirdi. İhsanoğlu, "Bölünmenin önüne geçmek gerekiyor. Falan yerde bölünme benim işime yarar ben kazanırım derseniz yarın bu bizim başımıza gelir. Çok dikkatli olmak gerekiyor. Barış ve güveni tesis etmemiz gerekiyor. Ancak taraf tutarak değil." diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri