İhsanoğlu: Alevilerin Cemevi Düşüncelerine Sempatiyle Bakıyorum

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Alevilerin cemevi hakkındaki düşüncelerine sempatiyle baktığını ve devletin bu hakları düzenlemesi gerektiğini söyledi.CNN TÜRK’te 'Eğrisi Doğrusu' programında Taha Akyol'un sorularını cevaplandıran...

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Alevilerin cemevi hakkındaki düşüncelerine sempatiyle baktığını ve devletin bu hakları düzenlemesi gerektiğini söyledi.

CNN TÜRK’te 'Eğrisi Doğrusu' programında Taha Akyol'un sorularını cevaplandıran İhsanoğlu, cumhurbaşkanı olacak kişinin öncelikle ülkede huzuru temin etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesinde CHP ve MHP'nin mutabakatının tarihi bir olay olduğunu söyleyen Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhurbaşkanı'nın, siyasette hakem olması gerektiğini ifade etti. İhsanoğlu, "Cumhurbaşkanı, siyasette çözüm merkezi olmalı, siyasetin tıkandığı yerde hakem olmalı. Cumhurbaşkanı, siyasette taraf olmamalı. Kendi gündemini başka siyasilere kabul ettirme yeri olmamalı. Çünkü siyasetin yapıldığı yer Meclis’tir. Onun için Cumhurbaşkanı bir orkestra şefi, ahengi kuran, uyumu sağlayan bir akil insan olmalı.” şeklinde konuştu.

CEMEVLERİ KONUSU

Hacı Bektaş-ı Veli ziyaretinde bulunduğunu ve Alevi dedelerinin kendisine çok kıymetli hediyeler verdiğini aktaran İhsanoğlu, Alevi realitesinin, Anadolu’nun tarihi ve sosyolojik bir gerçeği olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu şunları söyledi: "Alevi vatandaşlarımız, Orta Asya’dan gelen Türkmenlerin evlatlarıdır. Biz de Türkmenlerin evlatlarıyız, biz başka yerden gelmedik. Eğer ben Sünni bir ailenin çocuğu olarak doğmuşsam, siz başka türlü doğmuşsanız, ikimizin vatandaş olarak yaşama hakkı ve devletimizin bize eşit muamele yapma görevi vardır. Onun için Alevi kardeşlerimizin cemevi hakkındaki düşüncelerine sempatiyle bakıyorum ve devletimizin bu hakları düzenlemesi lazım. Bunu da tabi Parlamento’nun, hükümetin yapması gerekir. Eğer milletimizin teveccühü olur seçilirsem bu konudaki telkinlerimi görevdeki hükümete mutlaka yapacağım.”

BAŞKANLIK SİSTEMİ

“Başkanlık sistemi ya da yarı başkanlık sisteminden siz hangisini tercih ediyorsunuz?” sorusuna Ekmeleddin İhsanoğlu, “Bence Türkiye, bu sistem tartışmasını yapması ve bitirmesi lazım. Bunu rahmetli Turgut (Özal) bey de tartıştı, başkaları da tartıştı, bugün de tartışılmakta. Eğer Meclis bunu kabul edip de ona göre Anayasa tadilatı yapmazsa bugünkü durum devam edecektir. Bize uygun olan Parlamenter sistemdir. Çünkü biz Parlamenter sistemin dışına çıkarsak… şimdi başkanlık sistemi çok yaygın bir sistem değil. En mükemmel örneği Amerika’da. Ama bu sistem Amerika’nın kuruluşundan beri var. Orda eyaletler sistemi var. O tarih farklı, bizim tarihimiz farklı. Bizim TBMM kurulduğu günden beri farklı bir yapımız var. Bunu bir şahsa göre, bir keyfe göre değil, bütün milletin kabul edeceği, Parlamento’nun kabul edeceği bir fikir birliği olması lazım.” şeklinde cevap verdi.

MİLLET DESTEĞİNİ ESİRGEMEYECEK

Seçim kampanyalarıyla ilgili soruları cevaplayan İhsanoğlu, cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen kanunu okudukça hayretler içerisinde kaldığını aktardı. Ekmeleddin İhsanoğlu, "Yani devlet size yardım etmiyor, partilerden destek alma imkanınız yok. 1 ay içerisinde bağış almak gerekiyor. Şimdi ben bunlara girmek istemiyorum. Ama bu adaylık arkasında sosyolojik bir talep var. İnsanlar değişim istiyor. Belli biri istikamette huzura ve sükunete doğru bir değişim istiyor. Türk Devleti’nin itibarının yükselmesi, yücelmesi bakımından bir değişim istiyorlar. Bu değişimi isteyen millet bu desteğini esirgemeyecek ve bu davaya büyük destek verecektir, ben bundan eminim.” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM SÜRECİ: BARIŞTAN YANA OLMAYAN ÖLÜMDEN YANADIR

Çözüm sürecine de değinen cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, çözümden yana olmayan insanın savaştan ve ölümden yana olacağını dile getirdi. İhsanoğlu şunları aktardı: "Biz barış istiyoruz, bu yaranın kapanmasını istiyoruz. Bizim burda hatalarımız, avantajlarımız ve handikaplarımız var. Bunları tartıp ölçüp bunlara göre hareket etmemiz lazımdır. Hatalarımız; biz, birçok meseleyi -ta Osmanlı zamanında da vardı- sopayla, falakayla halletmeye çalışıyoruz. Hal böyle olunca insanlar her zaman baş eğmiyor isyan ediyor. İsyan olunca çarpışma ve çatışma oluyor. 30 bine yakın evladımızı kaybettik. Bunun alternatifi nedir; çözümdür. Bizim bu topraklarda bin sene bir arada huzur içerisinde yaşamışlığımız gibi bir avantajımız var. Bizim ayrımız gayrımız olmamıştır. Bugünkü problemi çözmek için bu mirası, bu beraber yaşama kültürümüzü canlandırmamız lazım. Bunu anayasa içerisinde yapmak için daha çok insan hakları, daha çok hürriyetler ve Avrupa normlarına riayet etmektir.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri